Ekonomi Karaismailoğlu 2053 yılına kadar olan ulaşım ve haberleşme hedefini açıkladı

Karaismailoğlu 2053 yılına kadar olan ulaşım ve haberleşme hedefini açıkladı

Paylaş
Karaismailoğlu 2053 yılına kadar olan ulaşım ve haberleşme hedefini açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 'Son 20 yılda ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına 172 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Yatırımlarımızla milli gerimize, 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık ulaşım ve haberleşme yatırımları yapmayı hedefliyoruz' dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi 5G Faz 2 Bilgilendirme Toplantısı'nın ardından basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Bakan Karaismailoğlu, ulaşım ve haberleşme altyapısında çok önemli adımlar attıklarını belirterek, "Atmaya da devam ediyoruz. Elektronik haberleşme sektöründe yerli ve milli üretim ekosistemi geliştirmek için 2017 yılında bakanlığımız ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu koordinasyonunda Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi'ni kurduk. O günden beri sürekli geliştirdiğimiz Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi, bugün 160'tan fazla firmayı ve 8 binden fazla çalışanı bünyesinde barındıran büyük bir organizasyona dönüştü" diye konuştu.

Bakan Karaismailoğlu 2053 yılına kadar olan ulaşım ve haberleşme hedefini açıkladı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 'Son 20 yılda ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına 172 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Yatırımlarımızla milli gerimize, 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk. 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık ulaşım ve haberleşme yatırımları yapmayı hedefliyoruz' dedi.

'MOBİL HİZMET ABONE SAYISI 87 MİLYONA YAKLAŞTI'

Bakan Karaismailoğlu, genişbant internet abone sayısının 87,5 milyona ulaştığını belirterek, "5G'ye giden yolda yerli ve milli üretim ekosistemini desteklemeye ve korumaya yönelik önemli adımları attık. Bundan sonra da sektör paydaşlarımızın görüşlerini de alarak en uygun çözümleri geliştirmeye devam edeceğiz. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün hacmi 2003 yılında 20 milyar TL seviyesindeyken, 2021 sonu itibarıyla 189 milyar TL seviyesine çıktı. Mobil hizmetlerden faydalanan abone sayısı 87 milyona yaklaştı. 2003 yılında neredeyse yok dediğimiz genişbant internet abone sayısı, bugün 87,5 milyona ulaştı. Fiber abone sayımız yaklaşık 5 milyona ulaşmış durumda ve hane halkı bağlamında 16 milyondan fazla vatandaşımız fiber internet hizmetinden yararlanıyor. Fiber altyapının ve kablolu internetin ulaştığı hane sayısına baktığımızda iletişim altyapılarımız; mevcut 5 milyon abonenin yaklaşık 3 katına 100 Mbit/sn ve üzerinde hızlarda hizmet verebilir kapasiteye sahip durumda" dedi.

Haberin Devamı

'172 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIM YAPTIK'

Türksat 5B'nin hizmete başladığını hatırlatan Bakan Karaismailoğlu, "Türksat 5B; Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Güney Afrika ve yakın komşu ülkelerini de içine alacak geniş bir kapsama alanına sahip. Yeni uydumuz üzerinden yüksek hızda geniş bant internet hizmeti de sağlayacağız. Mevcuttaki Ka-Bant veri iletim kapasitesini, 15 kattan fazla artıracağız. Yeni uydumuzla karasal altyapı ile erişilemeyen bölgelerdeki internet altyapımızı genişleteceğiz. Son 20 yılda ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına 172 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. Yatırımlarımızla milli gerimize, 520 milyar dolardan fazla katkı sunduk.2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık ulaşım ve haberleşme yatırımları yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı