Ekonomi Kart borcunu geçiktiren daha çok faiz ödeyecek

Kart borcunu geçiktiren daha çok faiz ödeyecek

Paylaş
Kart borcunu geçiktiren daha çok faiz ödeyecek

Kredi kartı harcamalarını frenlemek için peş peşe düzenlemeler geliyor. Mart başında nakit avans limiti 12’den 3’e indirilmiş, ardından nakit avans kullanımı ile kredili mevduat hesabından (KMH) para çekiminde aylık yüzde 4.42 olan faiz yüzde 5’e yükseltilmişti.

Son olarak yüzde 3.66 olan alışveriş faizi yüzde 4.25’e, gecikme faizi de yüzde 3.96’dan yüzde 4.55’e çıkarıldı. Buna göre; dönem sonu borcunun tamamını ödemeyenlerin yani sadece asgari tutarı ödeyenlerin faturası kabaracak.

Haberin Devamı

Merkez Bankası, fiyat istikrarının sağlanması ve enflasyonun dizginlenmesi için son dönemde peş peşe adımlar atıyor. Özellikle mart ayında bu yönde önemli kararlar devreye girmişti. Buna göre önce TL ticari krediler için yüzde 2.5 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2’ye indirilmişti. İhtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırı yüzde 2’ye düşürülmüştü. Taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verilmişti. Böylece kredi kısıtlaması yoluyla tüketimin frenlenmesi amaçlandı.

NAKİT ÇEKİMLE DÜĞMEYE BASILDI

Kredi büyümesine yönelik bu hamlenin ardından bankalar, karttan nakit avans çekim limitini yüzde 25’e, taksitli nakit avanstaki vadeyi de 12’den 3’e indirmişti. Bu uygulamanın hemen ardından Merkez Bankası, 16 Mart itibarıyla nakit avans ve artı para hesaplarından çekilecek paraya uygulanacak aylık faizi yüzde 4.42’den yüzde 5’e, gecikme faizini yüzde 4.72’den yüzde 5.30’a yükseltmişti. Nakit çekim için alınan bu kararlar kredi kartı alışveriş (akdi ve gecikme) faizlerini etkilememişti.

Haberin Devamı

ALIŞVERİŞ FAİZİ HAMLESİ

Merkez’in son hamlesi ise kredi kartı alışveriş faizlerine yönelik oldu. Buna göre; 6 Nisan’dan geçerli olmak üzere alışveriş faizi (akdi faiz) yüzde 3.66’dan yüzde 4.25’e yükseldi. Alışveriş gecikme faizi de yüzde 3.96’dan yüzde 4.55’e çıktı. Nakit çekim faizi sabit kaldı. Artık kredi kartı borcunun geç ödenmesi durumunda, asgari ödeme tutarına kadar olan kısmı için aylık yüzde 4.55 gecikme faizi, asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmı için aylık yüzde 4.25 akdi faiz (alışveriş faizi) uygulanacak. Faiz de hesap kesim tarihinden itibaren işliyor.

ZAMANINDA KAPATANA ETKİSİ OLACAK MI?

Kredi kartıyla yapılan taksitli ya da nakit alışveriş sonrasında hesap kesim tarihi ile oluşan borç tutarı, son ödeme gününe kadar kapatılırsa herhangi bir faiz işletilmiyor. Ancak sadece asgari tutarın ödenmesi ya da asgari tutarın altında bir ödeme yapılması durumunda, hesap kesim tarihi itibarıyla faiz uygulanmaya başlıyor.

LİMİTE GÖRE BELİRLENİYOR

Kart borcunun asgari tutarı limite göre değişiyor. Kart limiti 25 bin liranın üzerindeyse dönem sonu borcunun yüzde 40’ı asgari ödeme tutarı oluyor. Eğer kart limiti 25 bin liranın altındaysa asgari ödeme tutarı dönem borcunun yüzde 20’si olarak belirleniyor.

Haberin Devamı

ASGARİ ÖDEME SARMALI NEDİR?

Her borç döneminde kredi kartının sadece asgari tutarının ödenmesi anlamına geliyor. Bunu yapanlar kredi kartını kullanmaya devam edebiliyor. Böylece kart sahibi ayı kurtardığını düşünüyor. Oysa asgari tutar dışındaki borca faiz işlemeye devam ediyor. Yani borç yeni bir borç doğuruyor. Bu borç sarmalının maliyeti son faiz artışıyla daha da artacak. Sadece asgari tutarı ödeyenler artık iki kere düşünmeli.

MALİYET NE KADAR ARTACAK?

Maliyet artışı için örnek bir hesaplama yapalım. Kart limiti 100 bin lira, dönem sonu borcu da 20 bin lira olsun. Bu tüketicinin ödemesi gereken asgari tutar 8 bin lira (borcun yüzde 40’ı). Sadece asgari tutarın ödendiği durumda kalan 12 bin liralık borç için 30 gün sonunda vergi ve fonlar dahil 612 liralık gecikme tutarı oluşacak. 6 Nisan’dan önce bu maliyet 527 liraydı. 20 bin liralık borcun asgarisi de ödenmezse 30 gün için ödenecek toplam gecikme faizi güncel oranlarla 1.048 lira olacak. 5 Nisan’da bu tutar 907 liraydı.

Haberin Devamı

HANGİ VERGİLER UYGULANIYOR?

Kartla alışveriş borcu gecikirse aylık faizin yanında, faizin TL karşılığının yüzde 15’i kadar ‘Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF)’ ve yüzde 5’i kadar da ‘Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV)’ alınıyor.

NE ZAMAN KULLANIMA KAPATILIR?

* Bir takvim yılı (12 ay) içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır.
* Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır.
* Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekiyor.

REKORLARIN ARDI ARKASI KESİLMEDİ

Son dönemde kredi kartıyla yapılan taksitli ve taksitsiz işlem hacmi ve işlem adedi rekor üstüne rekor kırmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 8 Mart haftasında kartla yapılan harcamalar toplamı 1 trilyon 373 milyar lirayı aşmıştı. Yine Merkez Bankası’nın verisine göre; kredi kartı harcamaları 29 Mart’la biten haftada, yani seçim haftasında 278.5 milyar TL ile yeni bir rekor kırmıştı.

Haberin Devamı