Ekonomi Kaza tespit tutanağı e-Devlet’te

Kaza tespit tutanağı e-Devlet’te

Paylaş
Kaza tespit tutanağı e-Devlet’te

Maddi hasarlı trafik kazasının ardından kazaya karışan sürücüler tarafından tutanak tutulması gerekiyor. Artık kağıt ve kaleme ihtiyaç duyulmadan bu işlem e-Devlet’e girerek dakikalar içinde yapılabilecek. Nasıl mı? İşte yanıtları...

POLİSE GEREK OLMADAN HIZLI

Haberin Devamı

Trafikte her an herkesin başına gelebilecek olan trafik kazalarına ilişkin yenilikçi ve kolay işlem yapılmasına imkan sağlayan sistem devreye girdi. Artık kağıt kaza tespit tutanaklarına ve kaleme ihtiyaç olmayacak. Cep telefonundan e-Devlet’e giren sürücüler, maddi hasarlı kaza anında kendi aralarında anlaşırsa trafik polisine gerek olmadan elektronik kaza tespit tutanağı düzenleyebilecek.

GÜNCELLEME YAPILMALI

Bu yenilik, kullanıcıların zamandan tasarruf etmelerini sağlarken, süreci de oldukça pratik hale getiriyor. Öncelikle bu menünün e-Devlet uygulamasında görülmesi için uygulamanın AppStore veya Google Play üzerinden güncellenmesi gerekiyor. Güncelleme yapmayanlar ‘Kaza Tutanağı’ menüsünü göremez. Güncelleme yaptıktan sonra arama yerine ‘Kaza Tutanağı’ yazılacak. Çıkan menüden ‘Tutanak İşlemleri’ne tıklanacak.

Haberin Devamı

BİLGİLER HIZLA EKLENİYOR

Şartları kabul edip devam edildiğinde, ‘Yeni tutanak oluştur’ seçeneği sunuluyor. Kullanıcılar, yeni bir tutanak oluşturabilecekleri gibi, kazanın tarafı olarak mevcut bir tutanağa da dahil olabilecek. Uygulama üzerinden sürücüler, araç ve sürücü bilgilerini, kazanın konumunu tek tek tutanağa ekleyebiliyor. Yeni uygulama 2 aracın dahil olduğu kazalar için kullanılabiliyor. Zincirleme kazalarda kaza tespit tutanağının kağıt olarak doldurulması gerekiyor. Yeni sunulan hizmetle birlikte daha önce tutulan tüm tutanaklara da mobil uygulama üzerinden erişilebiliyor.

BU ADIMLARI TAKİP EDİN

1- Arama kısmına Kaza Tutanağı yazılıyor.
2- Yeni tutanak oluştur ya da yeni tutanağa dahil ol seçeneklerinden biri uygunluk durumuna göre seçiliyor.
3- Bulunulan konum giriliyor.
4- Araç bilgileri giriliyor.
5- Kaza senaryosu hazırlanıyor.
6- Kazaya ilişkin fotoğraflar ekleniyor.
7- Trafik sigortası bilgileri giriliyor.
8- Tutanak tamamlanıp Sigorta Bilgi Merkezi’ne gönderiliyor.

ARANAN ŞARTLAR NELER?

* Kazanın, ölümlü veya yaralanmalı bir kaza olmaması gerekiyor.
* Trafik sigortası olmalı veya yenilenme günü geçmemeli.
* Alkol veya uyuşturucu kullanmamış olmak.
* Araç kamu kurum ve kuruluşlarına ait olmamalı.
* Kamu malına veya 3’üncü kişilere zarar verilmemiş olmalı.

Haberin Devamı

TRAFİK SORUNUNA ÇARE OLACAK

Kaza tutanağının e-Devlet Mobil’e gelmesiyle birlikte araçlarda kaza tutanağı bulundurulması zorunluluğu da ortadan kalkmış oldu. Çoğu araçta kaza tespit tutanağı bulunmuyor ve bu da sorunlara neden oluyordu. Yoldan geçen diğer sürücülerden kaza tespit tutanağı isteniyor, kalem aranıyor ve sonrasında doldurma işlemi uzun sürüyor. Bundan dolayı da trafikte de aksamalar yaşanıyordu. Telefon üzerinden kısa sürede kazaya ilişkin fotoğraflar çekildikten sonra araçlar uygun noktaya alınarak trafik aksatılmadan tutanak hızlıca doldurulabilecek.

DEĞER KAYBINA TAZMİNAT

Kaza incelendikten sonra haklı çıkmanız halinde araçta oluşan değer kaybı nedeniyle ‘değer kaybı tazminatı’ talep edebilirsiniz. Kazada kusurlu olan tarafın trafik sigortası şirketini arayarak değer kaybı tazminatı için gerekli evrakların ne olduğu ve bunların hangi e-posta adresine gönderileceğini sormanız yeterli olacaktır.

Haberin Devamı