Ekonomi Kentsel dönüşüm kira desteği arttı! İşte il il yeni ücret listesi

Kentsel dönüşüm kira desteği arttı! İşte il il yeni ücret listesi

Paylaş
Kentsel dönüşüm kira desteği arttı! İşte il il yeni ücret listesi

Kentsel dönüşümü hızlandırmak için ‘seferberlik’ çağrısıyla yürütülen çalışmalar kapsamında il bazında verilen kira destekleri artırıldı.

Evi dönüşüme giren vatandaşlara devlet tarafından verilen kira desteklerinde artışa gidildi. Yapılan değişiklikle İstanbul için aylık destek tutarı 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkarıldı. Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’de ise 3 bin lira olan kira desteği yeni yılda 4 bin 500 liraya yükseldi. Diğer illerde 2 bin ila 2 bin 500 lira arasında olan kira yardımı da 3 bin ila 3 bin 750 lira seviyesine çıkarıldı.

Haberin Devamı

KİRACILARIN DURUMU

Ev sahipleri aylık olarak kira desteği alırken, kiracılar ve sınırlı ayni hak sahiplerine (oturum hakkı olanlar) defaten ödeme yapılacak. Kiracılar, bulundukları ildeki iki kira bedeli kadar bir kereye mahsus ödeme alabilecek. Sınırlı ayni hak sahiplerine ise illerine göre değişmekle birlikte 15 bin ila 27 bin 500 lira arasında destek sağlanacak. Riskli yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında ise en fazla 48 ay kira yardımı verilecek.

100 BİN TL TAŞINMA DESTEĞİ!

Bu çerçevede özellikle Yarısı Bizden kampanyasında İstanbul için verilecek destekte aslında taşınmazı tahliye edecek kişiler için 100 bin TL olarak planlandı.

Yarısı Bizden kampanyası dışında da kentsel dönüşüm çerçevesinde kiracıların kiraladıkları taşınmazı tahliye etmeleri durumunda 2 kat bir destek verilmesi söz konusu oluyor. Buna illerden örnek vermek gerekirse İstanbul’da kiracılara verilecek kentsel dönüşüm taşınma yardımı 11 bin TL seviyesine çıkarken, Ankara, Antalya, Bursa ve İzmir’de bu tutar 9 bin TL’ye yükseltilmiş oldu. Diğer büyükşehirlerde de aslında bu tutar 7500 TL seviyesine çıkarıldı. Normal yörelerde de bu rakam 6 bin TL’ye yükseltilmiş olacak.

Haberin Devamı

BAŞVURULAR NEREYE YAPILACAK?

Kira yardımı başvurularının yapılabilmesi için riskli yapı türlerinde bir sürecin başlamış olması gerekiyor. Kira yardımı başvuruları belirlenen müdürlükler ya da belediyeler tarafından inceleniyor. Uygun bulunması halinde 18 aya kadar bu destekler veriliyor.

DEVLET BANKALARI VEYA ANLAŞMALI BANKALARLA KREDİ İMKANI

Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi kapsamında özellikle konutlarını yeniden inşa etmek isteyen hak sahiplerine ve riskli alanlarda en az 1 yıl oturan kiracılara veya sınırlı ayni hak sahiplerine devlet bankaları ya da anlaşmalı bankalar aracılığı ile kentsel dönüşüm kredisi kullandırılabiliyor.

DEVLETİN FAİZ DESTEĞİ NE KADAR?

Burada aslında devletin bir faiz desteği var. Faiz desteği yaklaşık yüzde 0.70 oranında aylık faiz desteğidir. Yıllık bazda baktığımızda binaların enerji sınıfına göre ve kişinin başka bir taşınmazın olup olmamasına göre bu oranlar değişiyor. Yıllık bazda yaklaşık yüzde 7.50 ve 8.50 bandında faiz desteğinden bahsedebiliyoruz. Kredilerde 1 milyon 250 bin TL’lik bir tutar kullandırılabiliyor, vade süresi de 10 yıl olarak belirleniyor. Şu an için kentsel dönüşüm kapsamında bile olsa faiz oranlarının yüksek olduğu bir gerçek.

Haberin Devamı

VATANDAŞ KREDİYİ ÖDEYEMEZSE NE OLUR?

Aslında dar gelirli vatandaşlara yönelik yeni bir model de düzenlenen kanun kapsamında ek destek paketleri barındırıyor. Aslında riskli alanda taşınmazları bulunan kişilerin kamu eliyle yapılacak dönüşümler çerçevesinde ödeme yapma imkanı söz konusu değilse devlet arsa değerini dikkate alarak yapılan binanın inşaat değeri ve maliyetleri göz önünde bulundurarak yeni taşınmazda aslında bir alacaklı durumda olduğunu belirten ipotek koyuyor. Taşınmazın yenilenmesi ile birlikte devlet burada taşınmaza ortak oluyor diyebiliriz.

‘KİŞİLER EVİ ÖMÜR BOYU KULLANABİLİYOR’

Devlet bu sayede aslında parası olmayıp riskli durumda yapısı olan kişilere dönüşüm için gereken maliyet desteğini vermiş oluyor. Bunu arzu ederse kredilendirerek de ödemesine imkan sağlıyor. Kişiler krediyi ödeyemezse aslında devlet bu taşınmaza ortak oluyor. Kişiler bu taşınmazı ömür boyunca kullanabiliyorlar ama daha sonra ölüm halinde devlet ya borcun ödenmesini ya da bu yerin satılarak devletin alacağının tahsil edilmesini hedefliyor. Önümüzdeki dönemde bunun bazı örneklerini görüyor olacağız.”

Haberin Devamı