Ekonomi Kentsel dönüşüm 'Metrekare'ye sıkışmasın

Kentsel dönüşüm 'Metrekare'ye sıkışmasın

Paylaş
Kentsel dönüşüm 'Metrekare'ye sıkışmasın

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında kentsel dönüşüm, gayrimenkul sektörünün bir numaralı gündemine yerleşti.

Meltem Kara-POSTA Bir yandan inşa edilecek kalıcı konutlarla deprem bölgesi ayağa kaldırılmaya çalışılırken, diğer yandan da risk altındaki şehirlerin depreme dayanıklı hale getirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Örneğin büyük depremin beklendiği İstanbul’da kentsel dönüşümün hız kazanması için ‘Yarısı Bizden’ gibi kampanyalarla devlet desteği sağlanıyor. Ayrıca şehrin iki yakasına rezerv alan kurulacak. Özel sektör de dönüşümün hızlanması için elini taşın altına koymaya hazır ve bazı önerileri var.

Haberin Devamı

UZLAŞMA UZUN SÜRÜYOR

Türkiye’de gayrimenkul sektöründe kentsel dönüşümün bir numaralı gündem maddesi olduğunun altını çizen ve GYODER, KONUTDER gibi kuruluşlar aracılığıyla çözüm önerilerini gündeme taşıdıklarını ifade eden Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, şunları söyledi:

“Kamunun; hükümet, bakanlık ve belediyeler düzeyinde kentsel dönüşüm yapılması konusunda çok büyük gayreti var. Özel sektörün de bu konuda isteği var ancak birtakım engeller var. Süreçleri hızlandırmak için öncelikle hak sahipleri ile olan uzlaşma süresini minimuma indirecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi en elzem konuların başında geliyor. Hızlı bir şekilde bu evleri dönüştürebilmemiz için uzlaşma ile birlikte yasal alt zeminin güçlendirilmesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

YABANCI FİRMALAR TÜRKIYE’YE KOŞUYOR

Gayrimenkul sektörünün seçimlerden sonra hareketlendiğini vurgulayan Kabadayı, özellikle yabancı gayrimenkul geliştirici firmaların Türkiye’ye ilgisinin çok arttığını söyledi. Kabadayı, “Körfez ve Orta Asya’dan firmalarla Türkiye’de birlikte gayrimenkul geliştirmek için görüşmeler yapıyoruz. Bu istek, yurtdışında birlikte çalışmak için de geçerli. Yabancı geliştiricileri artık çok daha sık göreceğiz” dedi.

FAYDA-MALİYET ANLATILMALI

Kamu-özel sektör işbirliğinin güçlendirilmesi ve vatandaşlara fayda ve maliyetin çok iyi anlatılması gerektiğini belirten Kabadayı, “Şu anda kentsel dönüşüm biraz metrekareye sıkışmış durumda. 50 yaşındaki bir binada bulunan 100 metrekare evin değeri ile yeni yapılmış bir binadaki evin değeri aynı olamaz. Konuyu metrekareye sıkıştırmamamız lazım” dedi. Diğer önerilerini de sıralayan Kabadayı, “Devlet ve vatandaş arasında köprü vazifesi görebilecek, tarafsız davranacak STK’ların uzlaşma ve garantörlük çalışmalarının devreye alınmasıyla süreç hızlanabilir. Bir diğer önemli adım ise yargıdaki gecikmeleri önlemek için 2/3 çoğunluk sağlandıktan sonra hızlıca çözüme gidebilmek ve bu durumları karara bağlayacak İhtisas Mahkemeleri’ni kurmak” diye konuştu.

YENİ FİNANSMAN ÖNERİLERİ

Haberin Devamı

Finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesinin önemine dikkat çeken Kabadayı, şöyle konuştu:

“Sektöre özgü konut bankasının kurulması, gayrimenkul yatırım fonlarının inşaat halindeki projelere de yatırım yapabilmesi, gayrimenkul sertifikasının tekrar aktif hale getirilmesi ve gayrimenkul yatırım ortaklarının sayısının artması ile alternatif finansman kaynaklarına ulaşılabilir. Ayrıca konutun fiyatında yüksek bir pay alan arsa maliyetlerini düşürmemiz lazım.”

İZMİR’E 6 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Bugüne kadar İstanbul’da 25 proje hayata geçiren Ege Yapı, adını aldığı Ege’ye İzmir’den giriş yapıyor. 2 yıl içinde İzmir’de 6 milyar lira yatırıma sahip 5 projeye başlayacak olan Ege Yapı, startı Urla Kekliktepe projesi ile verdi. Satışları başlayan Urla Kekliktepe’de özel havuzlu ve bahçeli 73 müstakil villa yer alıyor.

İnanç Kabadayı, “Alsancak, Dikili ve Yağcılar’da yatırıma devam edeceğiz. Yağcılar ve Alsancak projelerimiz konut, Alsancak’taki ikinci projemiz konut ve ticari, 2024’te devreye alacağımız Dikili projemiz ise otel, ticari alan ve villalardan oluşacak. Adımızı taşıyan Ege’ye katma değer sağlayacağız” dedi. Urla Kekliktepe; 1.1 milyar lira, Urla Yağcılar; 2.5 milyar lira, Alsancak 1; 950 milyon lira, Alsancak 2; 400 milyon lira ve İzmir Dikili; 1 milyar 50 milyon lira yatırımla hayata geçirilecek. 

Haberin Devamı