Ekonomi Kentsel dönüşüme bina tamamlama sigortasını getirecek

Kentsel dönüşüme bina tamamlama sigortasını getirecek

Paylaş
Kentsel dönüşüme bina tamamlama sigortasını getirecek

Maher Yatırım Holding bünyesinde bulunan Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’nın iştiraki olan MHR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), halka arz ediliyor.

Yapı Kredi Yatırım aracılığıyla ‘Borsadan Satış’ yöntemiyle 12-13 Ekim tarihlerinde talep toplayan MHR GYO’nun sermayesinin 620 milyon TL’den 827 milyon TL’ye yükseltilmesi nedeniyle oluşan 207 milyon TL nominal değerli hisse, 4.30 TL’den satışa sunuldu. MHR GYO’nun halka açıklık oranı yüzde 25 olacak. Ofis ve ticari gayrimenkul alanında faaliyet gösteren şirket, halka arz geliriyle kentsel dönüşüm projelerine odaklanacak.

Haberin Devamı

YENİ MODEL KURACAK

Mart 2021’de AND Anadolu Gayrimenkul’un devralınmasıyla kurulan MHR GYO’nun portföyünde İstanbul Ataşehir’deki Quick Tower binası ile Ankara Çankaya’daki Maidan İş ve Yaşam Merkezi’nde yer alan üç bağımsız bölüm bulunuyor. Maher Holding Yönetim Kurulu Üyesi Gökay Erdemoğlu, Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar ve MHR GYO Genel Müdürü Nurkan Kaçmaz ile şirketin hedeflerini anlattı. Erdemoğlu, “MHR GYO’nun şu anda sıfır borcu, kasasında 200 milyondan fazla nakdi ve arkasında iki sigorta şirketi var. Şirketimizi tamamen depremle mücadele için yapılacak kentsel dönüşümde bir model kurabilmek için halka arz ediyoruz” dedi.

ATAŞEHİR HEDEFTE

Portföylerini büyütecek potansiyele sahip olduklarını ifade eden Erdemoğlu, yeni yatırımlarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Şu anda kat karşılığı ile ilgili birkaç görüşmemiz sürüyor. En yakın zamanda bunların sonuçlanmasını bekliyoruz. Üç, dört tane büyük mülk sahibinin olduğu birkaç yere odaklandık. Şu anda kentsel dönüşüm kapsamında odağımızda Ataşehir var. Görüşmelerimizin olduğu yerler var.” Erdemoğlu, toplam 3.5 milyar liralık yatırım yapabileceklerini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

TESLİM EDİLEMEME RİSKİNİ BİTİRECEK

Gökay Erdemoğlu, MHR GYO’nun projelerin teslimi konusunda her türlü riski bertaraf etmek amacıyla ana ortakları sigorta şirketlerinin desteği ile bina tamamlama sigortası kullanmayı planladığını ifade ederek, şöyle konuştu: “Sigorta şirketi iştiraki olmanın avantajını kullanarak Türkiye’ye model olabilecek bir yapı üzerinde çalışıyoruz. Bina tamamlama sigortalarıyla geçmiş dönemde kentsel dönüşümde yaşanan firma bazlı sıkıntıları bertaraf etmeye hazırlanıyoruz.” v Kentsel dönüşümün hızla hayata geçirilebilmesi için projelerin en başında finansmanının çok iyi sağlanması gerektiğini belirten Erdemoğlu, şunları söyledi: “Özkaynağı ve kredisi yetersiz firmaların bu işe girmesinin en başta engellenmesi gerekiyor. İkinci olarak bina tamamlama sigortaları bu işe dahil edilmeli. İstanbul ölçeğinde bir şehrin dönüştürülebilmesi çok zor. Bu nedenle bir sistem kurulması ve dış kaynağın mutlaka geliyor olması lazım. Biz bunun merkezine MHR GYO’yu koyacağız.”

Haberin Devamı

PROJELER DAHA HIZLI İLERLER

Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar da bina tamamlama sigortaları ile ilgili sigorta şirketlerinin üst kurulu olan SEDDK’nın yayınladığı genel şartlarda ve Tüketici Kanunu’nda herhangi bir sorun bulunmadığını ancak Çevre Bakanlığı’nın regülasyonuna da bina tamamlama sigortalarının girmesini istediklerini anlattı. Yaşar, “MHR GYO‘nun ve bina tamamlama sigortasının dahil olduğu projelerin daha hızlı ilerlediğini, evlerin çabucak teslim edildiği görülürse bu iş hızlanacaktır. Bizim yaratacağımız model, başarılı olursak diğer GYO’lara da açık olacak” dedi.