Ekonomi Kentsel dönüşümü hızlandıracak önlemler

Kentsel dönüşümü hızlandıracak önlemler

Paylaş
Kentsel dönüşümü hızlandıracak önlemler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, ’Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’nın sonuç bildirgesini açıkladı.

Şura sonuçları, kentsel dönüşümde süreci tıkayan birçok noktaya çözüm sunuyor. Kentsel dönüşümde 3’te 2 çoğunluk yerine salt çoğunluğa (yüzde 50+1) geçilmesi, arabuluculuk sisteminin devreye girmesi, özerk mahkemelerin kurulması öneriler arasında. “Türkiye bir deprem ülkesi. Tek çaresi var bu işin, kentsel dönüşüm” diyen Bakan Özhaseki, açıklanan maddelerin gerçekleştirilmemesi halinde çalışmaların istenilen hızda gidemeyeceğini ifade etti.

Haberin Devamı

İŞTE ŞURADAN ÇIKAN SONUÇLAR

Bakan Mehmet Özhaseki, bilim insanlarının katıldığı deprem şurasında ortaya çıkan başlıkları şöyle sıraladı:

İstanbul özelinde kentsel dönüşüm salt çoğunluğa göre yani yüzde 50+1 olarak yapılmalıdır. 2/3 çoğunluk formülünün revize edilmesi gerektiğinin elzem olduğu görülmüştür. Şûramızın önerisi yüzde 50+1’dir.

Yine İstanbul özelinde saklı kalmak kaydıyla sadece binanın yıkılma safhası değil, ruhsat aşaması veya fonksiyon değişikliği yüzde 50+1 ile alınabilmelidir.

Dönüşüm sürecini hızlandırmak amacıyla tebligatlar; yapıların kapılarına asılmalı. E-Devlet üzerinden bildirilmeli ve muhtarlıklarda ilan edilmelidir. Çünkü; dönüşüm süreçleri hak sahiplerinin “Bilgim yoktu” gibi bahaneleriyle aksamaktadır.

Haberin Devamı

’Yarısı Bizden Kampanyası’nın mali yardım hükmünün bir an önce açıklanması ve bu konuda kanuni düzenleme yapılması konusunda bilim insanlarımız karar aldı. Önümüzdeki 1 ay içerisinde bu kampanyanın nasıl çalışacağını, bizim nasıl yardım edeceğimizi, sürecin nasıl işleyeceğini daha da netleştirmiş olacağız. İnşallah kanuni mevzuat bu konuda çıkmış olacak.

Yıkılan riskli yapıların arsa haline gelmesinden sonra ortaklığın giderilmesi için de dava açılabilmesini ön şart olarak söylüyorlar.

Kentsel dönüşümdeki anlaşmazlıkları çözmek için arabuluculuk siteminin devreye girmesi istendi. Bu sisteme geçeceğiz, yasal altyapısını hazırlıyoruz.

Kentsel dönüşüm davalarına bakan özerk mahkemelerin olması önerildi.

Gerek afetlere karşı dirençliliği gerekse de hızlı ve güvenli inşası sebebiyle afet bölgesinde başta köy evlerinde kullanılmak üzere çelikten yapılar yaygınlaştırılmalıdır.

HAZINE ARAZILERINDEN KAYNAK

Kentsel dönüşüm konusunda finansmanın bir sorun olduğunu; ama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in orta vadeli program (OVP) açıklanırken hiçbir kısıt koymadığını belirten Özhaseki, şu açıklamayı yaptı: “Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü kurmak istiyoruz. Oluşturacağımız bu genel müdürlükle, bütün hazine arazilerinin taranmasıyla birlikte özel olarak planlanması, bu planlamadan sonra da halka arzı söz konusu. Çok açık ilanla, rekabetçi bir ortamda, binlerce araziyi kullanmak isteyen vatandaşların emrine sunacağız, satacağız. Buradan elde ettiğimiz geliri gerek deprem bölgesinde gerekse başta İstanbul olmak üzere kentsel dönüşümde kaynak olarak kullanacağız. Bu halka arzın ikinci faydası da yükselen konut maliyetlerini düşürecek olması.”

Haberin Devamı

EN RISKLİDEN BAŞLAYACAK

Özhaseki, İstanbul için 4 adımlı bir yol haritası olduğunu belirterek, “Rezerv alanlarda 300 bin konut yapacağız. ‘Yarısı Bizden’ kampanyası için 200 bin civarında konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz. 1 milyon 20 bin vatandaş müracaat etmiş. 171 bin civarında inşaat devam ediyor. 2-3 yıl içerisinde en az 600-700 bin konutu hem de en riskli olanları dönüştürmek suratiyle İstanbul’umuzu biraz daha güvenli hale getireceğiz” diye konuştu.

2.2 MİLYON

2012’de çıkan yasa ile bugüne kadar dönüşen bağımsız bölüm sayısı.

400 BİN

Şu anda dönüşümü devam eden bağımsız bölüm sayısı.

480 MİLYAR TL

2012’den bugüne kadar Türkiye genelinde kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bakanlıkça sağlanan kaynak.

Haberin Devamı