Ekonomi Kira artışına 'Sabit oran' formülü

Kira artışına 'Sabit oran' formülü

Paylaş
Kira artışına 'Sabit oran' formülü

Fahiş kira artışlarının önüne geçmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

Son aşamaya gelen ve hem ev sahibini hem de kiracıyı koruyacağı belirtilen düzenleme hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira artışlarının 'geçici bir süre sabit bir orana' bağlanacağını söyledi.

Haberin Devamı
Bakan Bozdağ: Kira artışlarında oran üzerinden belirleme yapacağız Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira artışlarıyla ilgili 4 bakanlığın yaptığı ortak çalışmaya ilişkin, "Oran üzerinden bir belirleme yapacağız, miktar üzerinden değil. Oran üzerinden yaptığımızda maliyet, her miktara göre farklı şekilde oluşacaktır. Bunun üzerinde son aşamaya gelindiğini ifade etmek isterim" dedi.

GEÇİCİ DÜZENLEME

İlk defa kiraya verme ve devam eden kira sözleşmeleri olmak üzere iki başlık üzerinde durulduğunu, bir çerçeve çizildiğini ve konu üzerinde çalışmaların devam ettiğini dile getiren Bozdağ, "İlk defa kiraya vermede de devam eden kira sözleşmesi içerisinde kira artırımında da belli bir oranın konmasının faydalı olacağı değerlendirildi" dedi. Düzenlemenin geçici olduğunu vurgulayan Bozdağ, uygulamanın kısa süreli olacağını da ifade etti.

YİNE TÜFE ESAS ALINACAK AMA...

Bozdağ, oran üzerinden bir belirleme yapılacağını belirterek, "Miktar üzerinden değil. Oran üzerinden bir belirlemenin daha makul olacağını; çünkü oran üzerinden yaptığımızda maliyet her miktara göre farklı şekilde oluşacaktır" dedi. Oranın değişip değişmeyeceğinin sorulması üzerine Bozdağ, "Sabit bir oran olacak. Yine TÜFE esas alınacak ama oran dediğimizde şu anda bu rakamlar yüksek. Bu yüksek rakamların her tarafın kabul edeceği makul bir orana çekilmesi gerek" şeklinde yanıt verdi.

Haberin Devamı

İŞTE MASADAKİ SEÇENEKLER...

Kira artış oranında yasal sınır, 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son açıkladığı 12 aylık ortalama TÜFE yüzde 34.46. Sabit kira formülünde bu oranın altında örneğin yüzde 25-30 gibi geçici bir oran belirlenmesi bekleniyor. Başka bir seçenek ise açıklanan 12 aylık TÜFE'nin 5-10 puan altında bir artışın yapılabilmesi. Formül henüz net değil. Açıklamayı kısa süre içinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yapacak.

ARABULUCU ÇÖZÜMÜ

Kiracı ve ev sahibi arasındaki sorunları arabulucular aracılığıyla çözmeyi hedeflediklerini dile getiren Bozdağ, şunları söyledi:

"Bunun çok faydası var; kısa sürede mesele halledilecek, usul ekonomisi bakımından tasarruf yapılacak ve mahkeme masraflarından tasarruf edilmiş olacak. Taraflar arasındaki ihtilafın husumete dönüşmesi önlenmiş olacak. Kısa sürede arabuluculuğun bu ihtilafları çözeceğine inanıyoruz ve arabuluculuk müessesesinin çok faydalı olacağını da düşünüyoruz."