Ekonomi Kira sınırında amaç dar gelirliyi korumak

Kira sınırında amaç dar gelirliyi korumak

Paylaş
Kira sınırında amaç dar gelirliyi korumak

Konut kirasında fahiş artışı önlemeye yönelik düzenleme önceki gün Meclis’ten geçmişti. Yasaya göre, 1 Temmuz 2022-1 Temmuz 2023 arasında yenilenecek kira sözleşmelerinde artış, bir önceki yılın kirasının yüzde 25’ini geçemeyecek.

Yasa, işyeri kiralarını kapsamıyor. Katıldığı bir televizyon programında bu duruma açıklık getiren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, amacın dar gelirliyi korumak olduğunu, bu nedenle düzenlemenin sadece konutta geçerli olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

EV SAHİBİ KİRACIYI ÇIKARAMAZ

Düzenlemenin geçici olduğunu vurgulayan Bozdağ, şunları söyledi:

“Devam eden kira sözleşmelerinde bu uygulama yapılacak ve yüzde 25’in üzerinde artışın önüne geçilecek. Bir yandan ev sahibi bir yandan da kiracının hukukunu koruyoruz. Kira sözleşmesi ilk defa kiraya verenler bakımından serbest bir sözleşmedir. Tarafların rızasına göre yapılır. O noktada bizim itirazımız olmaz.” Bozdağ, taraflar yüzde 25’te anlaşamazlarsa ev sahibinin kiracıyı çıkaramayacağını, tahliye davası açılsa da yargının bu yasal düzenleme karşısında bu sebebe dayalı tahliye kararını vermeyeceğini ifade etti.

İŞYERLERİ NEDEN KAPSAM DIŞI?

Bakan Bozdağ, düzenlemeye işyerlerinin neden dahil edilmediğini şöyle açıkladı:

Haberin Devamı

“Dar gelirli insanlarımızı korumak amacıyla yapılan bir düzenleme. ‘Ev sahibinin baskısı altında kalmasın’ diye iki tarafın da uyacağı bir yasal uygulamayı hayata geçirdik. Evden çıkma riskini önlemek ve kiradaki fahiş fiyatı durdurmak adına böyle bir adım attık. Kiracıları ve ev sahiplerini makul düzeyde tutacak bir düzenleme yaptık.”

STOKÇULUKTA ‘TUTUKLAMA’ KARARI VERİLEBİLECEK

Bakan Bozdağ, kiradaki gibi bir sınırlamanın mazot, şeker ve başka ürünlere yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine, “Türkiye, serbest piyasa. Böyle bir düşünce söz konusu değil” dedi. Stokçuluk konusuna da değinen Bozdağ, “Fiyatlar artarsa cezalar da yükselir. Geçenlerde ayçiçek yağı ile ilgili Türkiye böyle hadise ile karşı karşıya kaldı. Ayçiçek fiyatlarında oynama oldu. Ayçiçek yağına vatandaşlar koştu. Daha sonra ise fiyatlar düştü. Yeni düzenlemeyle bu yalan haberler ve stokçuluğa karşı mücadele getiriliyor. Bu iki suç tutuklama yasağı kapsamının dışarısına çıkarılmış oldu. Hakim ve mahkeme gerek gördüğü takdirde tutuklama hakkını kullanabilecek” diye konuştu.

PERAKENDECİ DE KİRADA SABİT ORAN İSTİYOR

İşyeri kiralarına ilişkin de adım atılması talebini ilk dile getiren sektör perakendeciler oldu. Sektör temsilcileri, konuttakine benzer şekilde işyeri kiralarındaki artışa da sınır koyulmasını, mülk sahiplerine vergi kolaylığı sağlanmasını istiyor. Kiranın perakende sektörü için en önemli maliyet kalemlerinden biri olduğunu vurgulayan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, “Her türlü mal ve hizmetin maliyetindeki artış er veya geç fiyatlara yansıyor. Vergi kolaylıkları ile mülk sahiplerini mağdur etmeyecek şekilde işyeri kiralarına da üst sınır getirilirse, en azından maliyet kalemlerinden birindeki artış frenlenmiş olacağı için TÜFE’nin (enflasyonun) dizginlenmesine katkı yapacağına inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı