Ekonomi KOBİ’lere özel sigorta rehberi

KOBİ’lere özel sigorta rehberi

Paylaş
KOBİ’lere özel sigorta rehberi

Değişken döviz kurları, artan maliyetler, hırsızlık, deprem, sel gibi afet tedirginlikleri ve siber saldırılar özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) için sigorta yaptırmayı kaçınılmaz kılıyor. Çünkü bu tür işletmeler, büyüklere göre çok daha kırılgan oldukları için aldıkları herhangi bir darbede yok olmayla karşı karşıya kalabiliyor.

Veri güvenliğini sürdürülebilir kılmak ve iyi bir risk yönetimi haritası çıkarmak adına özel bir rehber hazırladık.

Haberin Devamı

ÇOĞU GÜVENCESİZ

Türkiye’deki sigortalı KOBİ oranının yüzde 31 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Monopoli Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bonofiyel, “Bu oran geçen yıllara göre artışlar gösterse de halen çok düşük. Her gün içerikleri zenginleşen paketlerde sadece deprem, yangın, yıldırım, sel, fırtına, dolu, hırsızlık gibi riskler değil, çalışanlara yönelik acil sağlık teminatları, ferdi kaza, işveren sorumluluk, siber güvenlik gibi çok sayıda risk de güvence altına alınıyor” dedi.

SALDIRILAR ARTTI

Dijitalleşen dünyada özellikle siber güvenlik konusunun büyük önem taşıdığını vurgulayan İzzet Bonofiyel, şöyle devam etti: “Pandemi süreci ile birlikte uzaktan çalışmaya geçilmesi, alışverişlerin online yapılması, bireysel ve kurumsal görüşmelerin dijital ortamda yoğunlaşmasıyla siber saldırıların sayısını da arttı. KOBİ Dijital Güvenlik Hassasiyeti Raporu’na göre KOBİ’lerin yüzde 69’u son 12 ay içinde bir ihlal bildirdi. 2023’te 16 bin 312 olayın 5 bin 199’u veri ihlali olarak tanımlandı. Özellikle küçük işletmeler, veri korumaya önem vermedikleri için siber saldırganların hedefinde oluyor.”

Haberin Devamı

BİLİNÇ YÜKSELİYOR

Siber saldırganların genellikle IP adresleri, iletişim bilgileri ve finansal bilgileri hedeflediğini anlatan Bonofiyel, “Bu bilgileri elde eden saldırganlar KOBİ’leri para karşılığı tehdit edebiliyor, bazı verileri ifşa edebiliyor ve işletmelerin batmasına bile neden olabiliyor. Siber saldırılardaki artış, siber sigortaya olan talebi de artırdı ve KOBİ’lerden sigorta şirketlerine ciddi talep gelmeye başladı. Özellikle son bir yılda siber sigortaya olan talebin yüzde 50 arttı” diye konuştu. İşte gözardı etmemeniz gereken kritik noktalar...

İHTİYAÇ ANALİZİ

İşletmenizin mevcut konumunun olası depreme ve sele karşı altyapısının nasıl olduğuna dair analizini yapın.

Dijital varlıklarınızı ve müşteri bilgilerini koruma ihtiyacını göz önünde bulundurun.

Faaliyet gösterdiğiniz sektöre özgü yasal düzenlemelere uyum sağlamak için gerekli olan sigorta türlerini değerlendirin.

İşletmenin ihtiyacına uygun farklı sigorta kapsamlarına göz atın. Mülkiyet sigortası, sorumluluk sigortaları, iş kaybı sigortası, yönetici sorumluluk sigortası gibi çeşitli seçenekleri değerlendirin.

Haberin Devamı

Sigorta primleri ile kapsam arasında bir denge bulmaya çalışın. En düşük primle en geniş kapsamı sağlamak ideal olsa da, kalite ve güvenilirliği göz önünde bulundurun.

Sadece gerçek ihtiyaçlarınızı karşılayacak bir sigorta kapsamı seçin. Ekstra kapsamlar, gereksiz ödemelere neden olabilir.

Farklı sigorta şirketlerinden teklifler alın ve bu teklifleri karşılaştırın. Fiyat, kapsam, muafiyet ve diğer detayları dikkate alarak en uygun seçeneği seçin.

TEKNOLOJİ ATÖLYELERİ ÖĞRENCİLERİ BEKLİYOR

Milli teknoloji hamlesi kapsamında yetenekli çocuklarının geleceğe hazırlanması için 81 ilde kurulan 139 ücretsiz Deneyap Teknoloji Atölyeleri bugüne kadar 2 bin 700 öğrenciyi mezun etti. Geleceğin mühendis ve girişimcilerinin yetiştirildiği bu atölyelerde robotik ve kodlamadan nanoteknolojiye, tasarım ve üretimden yapay zekaya kadar 11 farklı eğitim veriliyor. Eğitimler toplam 36 ay sürüyor. Yeni dönemde atölyeye katılım için son başvuru tarihi ise 25 Şubat 2024 olarak belirlendi.

Haberin Devamı

SINAVDA BAŞARI ŞART

Başvuru yapan adaylar, öncelikle ‘E-Sınava’ katılıyor. Bu sınavı başarıyla geçen belli sayıda aday, ikinci adım olan ‘Çevrim içi Eğitim ve Görev Tamamlama’ aşamasına geçiyor. Bundan da başarı ile çıkanlar, ‘Uygulama Sınavına’ davet ediliyor. Tüm aşamaları başarıyla tamamlayan öğrenciler, atölyelerde eğitim almaya hak kazanıyor. Atölyelere 4. sınıf, 5. sınıf, 8. sınıf, lise hazırlık sınıfı ve 9. sınıfta okuyan öğrencilerden e-sınav için başvuru alınacak. Başvurular ise www.deneyap.org ve www.t3kys.com adresinden yapılabilecek.

ONLINE TİCARETİ HIZLANDIRACAK ÇÖZÜM

E-ticaret’in her sektör için hızla yaygınlaşmaya devam etmesi, KOBİ’lerin de önünü ardına kadar açıyor. Yerli Bilsoft Yazılım, KOBİ’lerin tüm e-ticaret işlemlerini tek bir platformdan yapacakları özel bir ön muhasebe programı geliştirdi. Bilsoft Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Orkun Öztürk, “Stok yönetimi, sipariş takibi ve müşteri ilişkileri gibi süreçler, yeni çözümümüzle birlikte daha verimli bir şekilde yönetilebiliyor. 7-24 müşteri desteği de sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

TEDARİK RİSKİNİ BERTARAF EDİN

Dijital güvenlik şirketi ESET, tedarik zincirinde gizlenen siber güvenlik risklerinin büyük tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Eset sorunun azaltılmasına yönelik şu öneride bulundu: “Tüm onaylı tedarikçilerin bir listesi tutulmalı. Tedarikçi listesinin düzenli olarak denetlenmesi ve güncellenmesi, kuruluşların kapsamlı risk değerlendirmeleri yapmasına, potansiyel güvenlik açıklarını tespit etmesine ve tedarikçilerin siber güvenlik standartlarına uymasını sağlamasına olanak tanıyacaktır.”