Ekonomi Konutta en iyi nisan

Konutta en iyi nisan

Paylaş
Konutta en iyi nisan

Hızla yükselen fiyatlar ve artan maliyetlere rağmen konuta olan talep rekor üstüne rekor kırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, nisan ayında konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38.8 artarak 133 bin 58 oldu.

Bu rakam, tüm zamanların en yüksek nisan ayı satışı anlamına geliyor. Konut satışları ocak-nisan döneminde ise yüzde 26.2 artışla 453 bin 121’e çıktı. Bu ay açıklanan Konut Finansman Projesi ile ilk evini alacaklara ve döviz veya altın bozacaklara sağlanan teşvik, konut satışında yeni rekorların habercisi.

Haberin Devamı

KREDİLERDE HAREKET VAR

Konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.99 (ilk ev) ile yüzde 0.89’a (döviz ve altın) indiren bu teşvik sayesinde mayıs ayında özellikle kredili satışlarda büyük bir sıçrama bekleniyor. Banka kredili satışlar nisanda yıllık yüzde 82.9 artış göstererek 32 bin 30 oldu. Toplam satış içinde kredinin payı ise yüzde 24.1 olarak açıklandı. Peşin, senet gibi diğer satış yöntemleriyle yüzde 28.9 artışla 101 bin 28 konut satıldı. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 75.9 oldu.

İKİNCİ EL DOMİNE EDİYOR

Piyasada ikinci el alım-satımların ağırlığı devam ediyor. İlk el konut satış sayısı, nisanda yıllık yüzde 24.7 artarak 36 bin 421 oldu. Toplam konut satışları içinde birinci elin payı yüzde 27.4’te kaldı. İkinci el konut satışları ise yüzde 45 artışla 96 bin 637 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 72.6’ya çıktı. Konut Finansman Projesi kapsamında ilk evini alacaklara verilecek kredi, birinci el konutları kapsıyor. Mayıs verilerinde sıfır konut satışının artacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

RUSLAR İLK SIRADA

Yabancılara vatandaşlık limitinin 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılacağı açıklansa da karar haziran ayında yürürlüğe girecek. Limitin artırılması öncesinde yabancıların alımları da hız kesmedi. Yabancıya satış nisanda yüzde 58.1 artarak 6 bin 447 oldu. Yabancıya konut satışları ocak-nisan döneminde yüzde 48.9 artarak 20 bin 791’e çıktı. Alım yapanlar ülkelere göre incelendiğinde ‘yaptırım’ etkisi görüldü. Bugüne kadar ülkeler sıralamasında İran ve Irak’tan sonra üçüncü sırada yer alan Rusya, nisanda ilk kez zirveye yükseldi. Rusya vatandaşları geçen ay Türkiye’den 1152 konut satın aldı. Onları sırasıyla 905 konut ile İran, 714 konut ile Irak vatandaşları izledi.