Ekonomi Korunmaya sığındık

Korunmaya sığındık

Paylaş
Korunmaya sığındık

Ekonomik krizin etkilerinin yoğun biçimde hissedildiği son iki yılda Türkiye'de 1 milyar 65 milyon lira, riski sevmeyen kişiler tarafından anapara korumalı fonlara yatırıldı. 1.8 milyon kişi de işsizlik korkusuyla 431 milyon liralık prim ödedi

RİSKTEN KAÇANLAR YÖNELDİ

Haberin Devamı

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) ‘Kriz Refleksi Koruma Kalkanımızı Giydik’ başlıklı raporuna göre, tüm dünyada baş gösteren ekonomik kriz Türkiye’de de parayı koruma altına alma eğilimini artırdı. Riskten uzak durup yüksek getiriden de yararlanmak isteyen yatırımcının imdadına korumalı fonlar yetişti. Yatırımcı 2007 yılının sonunda tanıştığı anapara korumalı yatırım fonlarını çok sevdi.

ENDİŞELİ YATIRIMCILARA

Fon getirisinden yararlanmak isteyen ancak, anaparasının azalmasından da endişe duyan yatırımcılar için çıkarılan korumalı fonlara, 29 bin 549 kişi para yatırdı. Koruma altına alınan paranın miktarı ise 1 milyar 65 milyon lira oldu. Bu fonlar TEB, Finansbank, Fortis, HSBC, Garanti, Akbank, İş Bankası, TSKB ve Yapı Kredi tarafından çıkarıldı. İtfası henüz gerçekleşmeyen fonlarda 17 bin 649 kişi, toplam 571 milyon lirasını korumada tutuyor.

Haberin Devamı

İŞSİZLİK SİGORTASI PATLADI

Krizle birlikte cazibesi artan diğer bir koruma kalkanıysa işsizlik sigortası oldu. Birçok ödemeyi küçük primler karşılığında 6 ay güvence altına alan işsizlik sigortasına da ilgi patlaması yaşandı. Bir yılda 1.8 milyon kişi sisteme dahil oldu ve 431 milyon lira prim ödedi. Sisteme daha çok kart ve kira ödemelerini garantiye almak isteyenler ilgi gösterdi. İşsiz kalanlara ise sistemin ödediği toplam rakam bir yılda 12 milyon 924 bin lira oldu.