Ekonomi Kredi faizleri düşecek mi, ne zaman düşecek? Kredi faizleri ne kadar olacak?

Kredi faizleri düşecek mi, ne zaman düşecek? Kredi faizleri ne kadar olacak?

Paylaş
Kredi faizleri düşecek mi, ne zaman düşecek? Kredi faizleri ne kadar olacak?

Orta gelirliye yeni konut projesinin gündeme gelmesiyle beraber birçok kişi kredi faiz oranlarının düşüp, düşmeyeceğini merak ediyor. Sosyal konut kura çekilişleri devam ederken, orta gelirli vatandaş için de konut imkanı tanıyacaklarını duyuran Bakan Kurum, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakanlığı ile çalışıyoruz, kısa süre içinde açıklayacağız" demişti. Peki, Kredi faizleri düşecek mi, ne zaman düşecek? Kredi faizleri ne kadar olacak?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 4 Ocak 2023 saat 10:00'da Ankara'da konut kredisi kampanyasının detayları paylaşılacak. Vatandaş ise bu haberden sonra kredi faizlerini merak etmeye başladı. Peki, Kredi faizleri düşecek mi, ne zaman düşecek? Kredi faizleri ne kadar olacak?

Haberin Devamı

KONUT KREDİSİNİN 15 YIL VADE, YÜZDE 1'İN ALTINDA FAİZLİ OLMASI PLANLANIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'e verdiği röportajda orta gelirlilere yönelik konu kredisi kampanyasının ipuçları ortaya çıkmıştı.

İşte o röportajın önemli detayları:

Bakanlığın gündeminde konuta erişimi kolaylaştıracak iki önemli proje var. İlki tarihi sosyal konut projesi... İlk etapta 250 bin konut, 1 milyon arsa ve 10 bin işyeri dar gelirli vatandaşa sunuldu. İkinci önemli hamle ise orta gelirli için kampanya olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ortak yürütülen kampanyada son aşamaya gelindi. 81 ilde 100 bin konutu kapsaması beklenen kampanyada en büyük avantaj Kredi Faizleri olacak. Son dönemde artan fiyatların yanında, kredi imkânlarının sınırlandırılması, faiz oranlarının yüksekliği ve bankaların kredi taleplerine olumlu dönmemesi tüketicinin frene basmasına neden oldu. Edinilen bilgilere göre yeni kampanyada gelir grubuna göre kademeli faiz oranı uygulanması ve oranın yüzde 1’in altında olması planlanıyor. Vade için konuşulan süre ise 15 yıl. Bunun yanında ‘ödemesiz dönem’ sağlanarak tüketiciye zaman tanınması da masadaki planlar arasında. Kamu bankalarının yanında özel sektör de sürece destek olacak. Böylece faiz ve liste fiyatı daha da aşağıya inecek. Geçmiş yıllarda yapılan kampanyalara kıyasla en önemli fark ise gerçek ihtiyaç sahibinin hedeflenmesi. Bugüne kadar yapılan kampanyalarda ihtiyaç sahiplerinden çok yatırımcılar satış ofislerine koşmuştu. Yeni kampanyada bunu önlemek için katılım şartları da belirlenecek. Tıpkı sosyal konutta olduğu gibi evi olmayanların kampanyadan faydalanması sağlanacak.

Haberin Devamı