Ekonomi Kredi kartında yeni oyun... Şikayetler peş peşe geldi, uzman isim uyardı: İhbarda bulunun

Kredi kartında yeni oyun... Şikayetler peş peşe geldi, uzman isim uyardı: İhbarda bulunun

Paylaş
Kredi kartında yeni oyun... Şikayetler peş peşe geldi, uzman isim uyardı: İhbarda bulunun

Alışveriş yaptığınız noktalarda ‘pos cihazı çalışmıyor, slip bitti, şebeke yok biz size iban verelim havale yapın’ sözlerini sık sık duymaya başladıysanız dikkat. Son günlerde çoğu satıcı kartla alışverişe kendilerince sınırlama getirmek için bu cümleleri kullanmaya başladı. Kartla alışveriş yapıp kasada bu durumla karşılaşan tüketiciler ise mağdur konumuna düştü. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu mağdur olan tüketiciler için önerilerde bulundu.

İpek ALEMDAR GÖDE /ipek.alemdar@posta.com.tr- Günümüzde cüzdanında nakit para taşıyan kişi sayısı önemli ölçüde azaldı hatta pandemi ile birlikte bütün ödemelerimizi temassız banka kartları ya da kredi kartları ile yapar olduk. Kazancından banka kartı ve kredi kartına komisyon verme birçok satıcı ise kartla alışverişe sınırlama getirecek arayışlara başladı. Alışverişi yaptıktan kasada ya da eve verdiği yemek siparişi için kapıda kötü sürprizle karşılaşan tüketiciler aldıklarını kart yerine hesaba para aktararak ödüyor ya da alışverişinden vazgeçiyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu bu durumla karşılaşan tüketiciler için  dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

SATICI KARTLA ÖDEMEYİ KABUL ETMİYOR

Daha önceleri pos cihazı ile satış yapan kişilerden kesilen komisyonun yüzde 5 ve 8 arasında değiştiğini ifade eden Ağaoğlu, “Pos cihazı ile yapılan alışverişlerde cihazı kullandıran bankanın işyerinden kesebileceği komisyona birkaç ay önce sınırlama getirildi. Böylelikle işletmeler kredi kartları ile satış yaptıklarında örneğin 100 TL’lik bir satışta kendisinin 5-8 lira gibi komisyonlar vermesi engellenmiş oldu. BDDK’nın yaptığı düzenleme ile finans kuruluşlarının pos cihazı ve kredi kartı ile alışverişlerinde alınacak komisyon oranı kredi kartlarına uygulanan azami faiz oranını yani 1.36’yı geçememektedir. Dolayısıyla tüketiciye ürünü kredi kartı ile satan satıcı ertesi gün bankadan parayı nakit olarak alabilmekte. Yürürlükte olan mevzuata göre kredi kartlarına uygulanan aylık faiz oranından fazla komisyon alamamaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde çok yüksek oranlarda yüzde 5-8 gibi oranlarda kesinti yapılabiliyordu. Şimdi buna sınır getirildi. Satıcı isterse derhal isterse de bir ay parasını bekleterek bankadan alabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

Ağaoğlu, tüketicilerin kartla alışveriş yaptıkları sırada mağdur edilmesine ilişkin ise “Kredi kartı ile alışverişi kabul etmeyen iş yerleri 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na aykırılıktan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na şikayet edilebilir. Ayrıca kredi kartı ile alışverişten kaçınan işletmeler kayıt dışı işlem de yapabilecekleri için ALO 189 maliye hattına da ihbarda bulunulması yararlı olacaktır.

FİŞ VE FATURALARINIZI SAKLAYIN

Tüketiciler alışverişlerinde mutlaka fiş veya faturalarını alıp muhafaza etmeli. Karşılaştıkları herhangi bir olumsuzluk durumunda bu belgeler hak arama sürecinde çok gerekli ve yararlı olacaktır” ifadelerini kullandı.

SATIŞ YAPAN KİŞİYE YAPTIRIMI VAR

Satıcının, tüketiciye kart kullandırmaması durumunda tüketicinin izleyeceği yolları ve yaptırımı anlatan Ağaoğlu, “Satıcı kredi kartı ile satıştan kaçınamaz. Satıcı kaçındığı takdirde tüketici BDDK’ya şikayette bulunabilir. BDDK da o işletmeye yaptırım uygular ve pos cihazını bir yıllığına kullandırmaz. Kartla satış yapmayan satıcının uğrayacağı en büyük zarar da satışlarında yaşanır. Satışları önemli ölçüde azalır. Tüketiciler kredi kartı ile alışveriş yapan bir esnaftan kart geçmiyor bahanesi ile karşılaşırsa oradan alışveriş yapmayıp onları kara listeye ekleyip sosyal medya hesaplarından paylaşabilirler. Semt pazarlarında bile artık kredi kartı geçerli olan satıcılar var. Kişiler de onları daha sık tercih edebiliyorlar” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KART İLE ÖDEMEDE KOMİSYONA DİKKAT

Kredi kartı ödemelerde taksitli ve peşin satışlarda fark olduğunu belirten Ağaoğlu, “Banka kartı ile yapılan alışverişler zaten satıcının hesabına anında geçiyor. Kredi kartı ile yapılan alışverişlerde de tek çekimde yapılıyorsa fiyat farkı istenilmesi yasak” dedi.