Ekonomi Kredi kartından nakit çekenler dikkat! Yeni karar: Hepsi değişti

Kredi kartından nakit çekenler dikkat! Yeni karar: Hepsi değişti

Paylaş
Kredi kartından nakit çekenler dikkat! Yeni karar: Hepsi değişti

Merkez Bankası, kredi ve kredi kartlarıyla ilgili yeni kararlar aldı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre; kredi kartı nakit kullanımı ile kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranı yüzde 1.91’den yüzde 2.89’a yükseltildi.

Kredi kartı gecikme faizi ise yüzde 2.13 oldu. Yeni oranlar 1 Ağustos 2023’ten itibaren geçerli olacak. Merkez Bankası faiz artırımına başlamadan önce nakit çekim aylık faizi yüzde 1.36’ya kadar inmiş ve bu oran, kredi faizlerinden düşük olduğu için kart sahipleri taksitli nakit avans çekimine yönelmişti. Son ayarlamayla kart ve kredi faizi arasındaki makas kapanmış oldu.

Haberin Devamı

Kredi kartında uygulanacak faizde, politika faizi (yüzde 17.50) ile 32-45 gün TL vadeli mevduat faiz ortalamasına göre belirlenen ‘referans oran’ baz alınıyor. Bu oran, 1 Haziran’da yüzde 0.81, 1 Temmuz’da yüzde 1.36 ve 1 Ağustos’ta geçerli olmak üzere de yüzde 1.58 olarak belirlenmişti. Buna, 55 baz puan yani yüzde 0.55 eklenerek kredi kartı alışveriş faizi (akdi faiz) bulunuyor. Yani yüzde 1.58+0.55 = Yüzde 2.13. Nakit çekimde referans faize 131 baz puan ekleniyor. Böylece yüzde 2.89’a ulaşılıyor. Aylık gecikme faizi ise akdi faize 30 baz puan eklenerek tespit ediliyor. O da 1 Ağustos’ta yüzde 2.43 (yüzde 2.13+0.30) olacak.

TAŞIT KREDİLERİNE SINIRLAMA

Banka, kredilerle ilgili sıkılaştırma adımı da attı. Bir başka deyişle kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi kapsamında yüzde 3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme sınırının yüzde 2.5 olarak belirlenmesine karar verildi. Taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırı da yüzde 2 olarak yeniden belirlendi. Bu da çoğu ithal olan otoların krediyle alınmasını azaltacak. İhtiyaç kredilerinde ise değişikliğe gidilmeyerek yüzde 3 sınırı korundu. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri, bu sınırlandırmanın dışında tutuldu. Ayrıca deprem bölgesine yönelik krediler, Merkez Bankası’nın kredileri sınırlandırıcı tüm tedbirlerinin dışında bırakıldı.

Haberin Devamı

CARİ AÇIĞI AZALTACAK TEDBİRLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, alınan tedbirlerle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Ülkemizin ödemeler dengesini iyileştirme, kamu açıklarını azaltma ve enflasyonu düşürme amacı doğrultusunda tedbir almaya ve uygulamaya devam ediyoruz. Merkez Bankası’nın açıkladığı kararlar cari açığı azaltmaya ve enflasyonu orta vadede düşürmeye yöneliktir. Sınırlı kaynaklarımızı ihracata ve yatırımlara kanalize etmeye devam edeceğiz.”

İHRACAT DESTEĞİ ARTIRILDI

Merkez Bankası, ayrıca ihracatçıların finansmana erişimini desteklemek ve ihracat desteğini artırmak amacıyla aldığı kararları da duyurdu. Buna göre, reeskont kredilerinin günlük limiti 1.5 milyar liraya yükseltildi. Reeskont kredilerinde KOBİ payının artırılmasına ve kullandırımlarda ihracat artış performansının dikkate alınmasına karar verildi. Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı. Reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımları istisna tutuldu.

Haberin Devamı