Ekonomi Küçük esnafa 7200 gün primle 5 yıl erken emeklilik

Küçük esnafa 7200 gün primle 5 yıl erken emeklilik

Paylaş
Küçük esnafa 7200 gün primle 5 yıl erken emeklilik

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağkur prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e çekilmesi ile ilgili çalışmanın kısa sürede tamamlanacağını duyurdu. Düzenlemeden 1 milyon küçük esnaf yararlanacak ve 5 yıl daha az prim ödeyerek erken emekli olabilecek. Prim şartı azalınca EYT’den emeklilik de gündeme gelecek. İşte Bağkur’luyu heyecanlandıran çalışmanın detayları...

Şu anda Bağkur sigortası kapsamında olanların sayısı 3 milyon civarında. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra Bağkur kapsamında sigortalı olan kadın ve erkekler 9000 prim gününe tabi. 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanlardan ise kadınlar 7 bin 200 (20 yıl), erkekler 9000 güne tabi bulunuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 14 Mayıs seçimleri öncesi yaptığı açıklamada, küçük esnaf için prim ödeme gün sayısını 7200’e indireceklerini, bundan 1 milyon küçük esnafın yararlanacağını söylemişti.

Haberin Devamı

ÇALIŞMA HIZLANDIRILDI

Bağkur primlerinde indirim yapılmasına ilişkin çalışma hızlandırıldı. Dün Kanal 7’de katıldığı programda bu konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “Bağkur’luların beklentisini saygıyla karşılıyoruz. Bu konudan çalışmalarımız devam ediyor. Gün sayısının 9 binden 7200 güne düşürülmesi konusunda da seçim öncesi verilen vaatti. Biz bunu da yerine getireceğiz. Kesinlikle hiçbir endişemiz yok. Çalışmayı en kısa sürede tamamlayacağız” dedi.

BAKKAL, MANAV, KASAP...

Düzenleme yasalaştıktan sonra 1800 gün kazanan Bağkur’lular 5 yıl daha az prim ödeyecek ve şartları taşıyanlar erken emekli olacak. Yapılacak düzenlemeden manav, kasap, bakkal, berber, kuaför, ayakkabı tamircisi gibi küçük esnaf yararlanacak. Yani basit usulde vergiye tabi olanların yararlanabileceği bir formül oluşturulacak. Böyle bir düzenleme yapılması halinde yaklaşık 1 milyon küçük esnaf bundan yararlanacak. Küçük esnaf kapsamına kimlerin gireceği kanun teklifi ile netleşecek.

Haberin Devamı

SON 7 YIL KURALI DA KALKACAK

Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor. Yani SSK’lı çalışanken Bağkur’lu esnaf olan son 3.5 yılda 1 gün fazla Bağkur primi ödediyse 9 bin güne tabi oluyordu. Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek. Öte yandan Bağkur’da 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik de SSK’lı çalışanlar için olduğu gibi 4 bin 500 güne inecek.

354 BİN LİRA CEPTE KALACAK

Yasa çıktığında Bağkur’lu hem kadın hem de erkek 7200 gün primle emekli olacak. 5 yıl erken emekli olmayı sağlayacak düzenleme, ekstra prim ödemenin de önüne geçeceğinden ekonomik olarak önemli katkı sağlayacak. 5 yıllık erken emeklilik süresi 60 ay demek. Şu anda Bağkur primi 5 bin 900 lira (indirimli) civarında. 60 aya göre hesap yapılınca, bugünkü şartlarda 354 bin liranın cepte kalacağını söyleyebiliriz. Ayrıca 5 yıl boyunca en düşükten bile emekli maaşı alınsa yaklaşık 600-700 bin liralık da maaş geliri sağlanmış olacak.

Haberin Devamı

EYT KAPSAMINDAKİLER YARARLANABİLECEK

Birçok esnaf ve Bağkur’lu prim borcunu zamanında ödeyemiyor. Ödenemeyen süreler ise donduruluyor. İhya durumunda ise bugünkü prim şartlarında borç çıkarılarak ödenmesi isteniyor. İşte bu nedenle EYT kapsamında (8 Eylül 1999’dan önce girişli) olan birçok Bağkur’lu borçlarını ödeyemediklerinden emekli olamıyor. Dolayısıyla bu düzenlemenin yapılmasıyla birlikte özellikle esnaf ve sanatkâr kesimi için önemli kolaylıklar getirilecek.

16 MİLYON KİŞİYE ULAŞTI

EYT’den emekli olanların sayısını da paylaşan Bakan Vedat Işıkhan şunları söyledi: “Şu anda EYT’den emekli olan emeklilerimizin sayısı 2 milyon. Emekli sayımız ise 16 milyon. EYT kapsamında emekli olup çalışmak isteyen ve 30 gün içerisinde özel sektöre dönen çalışanlarımıza destek veriyoruz.”

ASGARİ ÜCRETTEKİ 2 LİRANIN SIRRI

Haberin Devamı

Bakan Işıkhan asgari ücretteki 2 lira ile ilgili de son noktayı koydu. Işıkhan, “17 bin 2 TL olan asgari ücretin sonundaki 2 TL’nin çalışanları üst vergi dilimine daha erken taşıdığı iddia edildi, kesinlikle öyle değil tamamen gerçek dışı bir iddia. Asgari ücretten gelir ve damga vergisi almıyoruz. Asgari ücreti Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Belirlenirken günlük brüt olarak belirlenmekte. Saatlik ve aylık tutarlar da buna göre hesaplanır, tamamen teknik bir şey” diye konuştu.

EV KADININA PRİM DESTEĞİ

Ev kadınlarına 3’te 1 prim desteği verilmesi ile ilgili de çalışma başlattıklarını belirten Işıkhan, “Bunun zamanı ve şartları oluştuğunda biz alandaki sendikalarımızdan, kadın örgütlerimizden ve birçok kuruluştan fikirler alacağız. Ondan sonra belli bir noktaya getireceğiz. Bu uzun bir çalışma olduğu için hedefimiz orta vadede bunu uygulamak olacaktır” dedi.