Ekonomi Küçük esnafa erken emeklilik geliyor

Küçük esnafa erken emeklilik geliyor

Paylaş
Küçük esnafa erken emeklilik geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 Seçimleri öncesi esnafa erken emeklilik müjdesi vermişti. Buna göre, küçük esnafın prim ödeme gün sayısı düşürülecek ve SGK'lılarla eşitlenecek. Söz konusu düzenlemeden kuaför, manav, bakkal, tesisatçı gibi 1 milyon esnaf yararlanacak.

Bağkur’a bağlı küçük esnaf 9 bin iş günü prim ödeyerek emekli olabiliyordu. Esnaflar, SGK’lılar gibi 7 bin 200 prim gün ödemesinden emekli olmak istiyordu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden önce yaptığı açıklamalarda küçük esnafa yönelik müjdeleri arasında prim indirimi de yer alıyordu. Erdoğan, “Küçük esnafımızın prim ödeme gün sayısını SSK’lılarla eşitleyerek 7200 güne indiriyoruz. Bu çalışmadan 1 milyon küçük esnaf faydalanacak” ifadelerini kullanmıştı. Buna göre kuaför, manav, bakkal, tesisatçı gibi küçük esnafın emeklilik tarihi öne çekilecek.

Haberin Devamı

5 YIL FARK BULUNUYORDU

Düzenlemeyle birlikte SGK’lı çalışanlar ile Bağkur’lu çalışan arasında 1800 gün yani 5 yıllık süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenecek. Esnafa 5 yıl daha erken emeklilik imkanı doğacak. Düzenleme içi tüm gözler Meclis’e gelecek yeni torba yasaya çevrilmiş durumda. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarlar, tarım çalışanları, staj mağdurları ve ihyadan dolayı kayıtları olduğu halde emekli olamayanların da EYT’den faydalanmak istediğini söyledi.

STAJ MAĞDURLARI VE GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA

Staj süresinin emekliliğe sayılması gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Staj mağdurlarının sağlık sigortaları devam etmesine rağmen emeklilik sigortalarının yatırılmamasından kaynaklanan sıkıntı sürüyor. Yeni bir düzenleme ile staj mağdurlarının önü açılmalı. Bununla birlikte esnafın EYT’den faydalanmasını öngören geriye dönük borçlanma ile devlete önemli bir gelir sağlanacağı unutulmamalı” diye konuştu.

Haberin Devamı