Ekonomi Küçük işletmelere daha çok kredi

Küçük işletmelere daha çok kredi

Paylaş
Küçük işletmelere daha çok kredi

Kredi Garanti Fonu (KGF), kredi alamayan KOBİ ve büyük işletmelere kefil oluyor. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile kredi garanti limitleri artırıldı. Kararla KOBİ’lerin sistemden kullanabileceği limit 100 milyon liradan 150 milyon liraya çıkarıldı.

Büyük firmalar için ise bu tutar 350 milyon liradan 500 milyon liraya yükseltildi. Süreç Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülüyor. KOBİ vasfına taşıyan işletmeler, yeni kurulan ve ilk yıl hesapları henüz onaylanmamış işletmeler ile KOBİ kapsamında sayılan esnaf ve sanatkâr, serbest meslek mensubu, tarımsal işletme ve çiftçiler belirlenen kefalet limitlerinden faydalanabilecek. Ayrıca karara eklenen geçici hükümle de, KOBİ tanımı dışında olan ancak yeni yönetmelikle KOBİ tanımına dahil olan işletmeler de, 31 Aralık 2023 tarihine kadar ‘KOBİ dışı işletmeler’ için belirlenen imkanlardan faydalanacak.

Haberin Devamı

KOBİ TANIMI DA DEĞİŞMİŞTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir hafta önce KOBİ’lere ilişkin kredi garanti mekanizmasında yapılacak düzenlemeye yönelik “Kredi garanti sistemi kapsamında KOBİ başına kullanılabilecek azami kredi garanti limitlerini artırıyoruz. Böylece, firmalarımızın finansmana erişim imkanlarını yükseltmiş olacağız” demişti. Mayısta Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle KOBİ tanımında değişiklik yapıldığını anımsatan Şimşek, işletmelerin KOBİ sayılması için gerekli yıllık net satış hasılatları veya mali bilanço tutarları yeniden belirlendiğine dikkati çekmişti. Şimşek, bu tutarların, mikro işletmeler için azami 5 milyon liradan 10 milyon liraya, küçük işletmeler için azami 50 milyon liradan 100 milyon liraya, orta büyüklükteki işletmeler için azami 250 milyon liradan 500 milyon liraya çıkarıldığına işaret etmişti.

Haberin Devamı