Ekonomi Küçük ve taşınabilir evler moda oldu

Küçük ve taşınabilir evler moda oldu

Paylaş
Küçük ve taşınabilir evler moda oldu

Son dönemde hem ev ve arsalardaki fiyat artışı hem de deprem korkusu vatandaşları farklı konut çözümlerine yönlendirdi. Bunlardan biri de “tiny house” yani küçük evler. Bunlara her ne kadar ev dense de aslında tekerlekli oldukları için vasıta kapsamında değerlendiriliyor. Son dönemde yüzde 400’e yakın talep artışı yaşanan tiny house’ların fiyatları ise yaklaşık 650 bin liradan başlıyor.

Türkiye’nin her yerinde hem depreme dayanıklı hem de konforlu ve kalıcı yaşam ihtiyacı gün geçtikçe yükseliyor. Bu kapsamda arsa talepleri son yıllarda hızla artarken, son dönemlerin gözde akımlarından tiny house’u (küçük ev) tercih edenlerin sayısı da çoğalmaya başladı. Öyle ki uygun fiyatlı perakende zinciri A101 de geçtiğimiz günlerde, 399 bin 990 TL’ye A101 için özel olarak üretilen tiny house satışı yaparak artan talebe cevap verdi. Peki tiny house nedir? Nerelere kurulabilir? Fiyatlar nelerdir? İşte detaylar...

Haberin Devamı

EV DEĞİL, VASITA ASLINDA

Tiny house’ların karayolları trafik yönetmeliğine uygun olarak üretilmiş yaşam formları olduğunu belirten tiny house üreticisi Yako Groups’un Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ölmez, “Bu evler aslında bir yapı değil vasıta kapsamındadır. Yani plakalı, ruhsatlı ve karavan hüviyetindedir. Genelde küçük tasarlanan evler, 40 metrekarenin altında alanı olan kompakt bir yaşam formudur” dedi. Ölmez, tiny house’ların sürdürülebilir yaşam tarzını destekleyen, maliyeti azaltmak isteyen veya minimalist bir yaşam felsefesini benimseyenler tarafından tercih edildiğini söyledi.

650 BİN TL’DEN BAŞLIYOR

Tiny house’ların ölçüleriyle de ilgili bilgi veren Ölmez, “Trafik yönetmeliğine uygun olarak üretilmelerinden kaynaklı belli sınırlamalara tabiidir. Eni 2.55, boyu 10 metre, yükseklikte ise yerden 4 metre sınırlamalarıyla üretiliyor. Genelde loft katlı olarak tasarlanan bu evlerin büyük metrekareli modellerinde kapalı yatak odaları da yer alıyor. İçinde tuvalet, banyo ve mutfak bulunuyor. Oda sayısı, tasarıma göre değişiyor” diye konuştu. Ölmez, ev fiyatlarının ise yaklaşık 695 bin TL başlayarak 1 milyon 215 bin TL’ye kadar değiştiğini söyledi.

Haberin Devamı

SU VE ISINMA SORUNU YOK

Sipariş almadan önce evin yapılacağı yerin yıllık yağış, nem ve sıcaklık ölçümlerini yapıp buna yönelik olarak izolasyon malzemelerini belirlediklerini anlatan Ölmez, şöyle devam etti: “Dolayısıyla tiny house’lar, sıcak veya soğuk havadan etkilenmiyor. Isınma konusuyla ilgili alternatif çözümler ise klima, şömine veya soba ile ısınma ya da yerden ısıtma şeklinde olabiliyor. Su konusunda eğer evlerin konulduğu arsada bir şebeke suyu varsa direkt eve bağlanarak su sorunu çözülebiliyor. Bir diğer çözüm olarak da su tanklarıyla su konusunda çözüm sağlanabiliyor.”

TALEP ARTIŞI YÜZDE 400

Tiny house’ların fiyatlarının son dönemde yapı malzemelerindeki ve dövizdeki fiyat artışlarından etkilendiğini söyleyen Ölmez, şunları paylaştı: “Son dönemde talebin artmasının sebebi pandemi oldu. Pandemi sonrası yüzde 400 kadar talep arttı. Sonrasında deprem felaketi etkisinde de yine yüzde 200’e yakın bir talep artışı gördük. Bu demek oluyor ki krizler sonucu tiny house’lar yaşam şekli, mini formları ve doğa içerisinde konumlanabilmesi sebebiyle daha fazla tercih ediliyor. En çok satılan ürünler 30 ila 40 metre kare aralığında olan ürünler. Çünkü genellikle aile olarak tercih edilen evlerde mahremiyetten kaynaklı kapalı yatak odası istenebiliyor.”

Haberin Devamı

ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Tiny house’ların yönetmelik gereği, en boyutunun 2.55 metreyi, boy uzunluğunun maksimum 8.5 metreyi, yüksekliğinin yerden 4 metre, ağırlığının ise 3 bin 500 kilogramı geçmemesi gerekiyor. Aynı zamanda tiny house’ların O2 belgesine sahip, ruhsatları vardır. Satın aldıktan sonra e-Devlet’ten “Araçlarım” sekmesinden tiny house’un plakasını görebilirsiniz.

Tiny house’ların konumlandırılacağı arazinin tipi oldukça önemlidir. Arazinin imarlı veya imarsız durumuna bakılmaksızın tiny house’u konumlandırabilirsiniz. Çünkü tiny house’lar bir yapı değil vasıta hüviyetindedir.

Haberin Devamı

Arazinin vasfı sit alanı niteliğinde ise konumlandıramazsınız. Ayrıca konumlandıracağınız arazinin kadastral bir yolunun olması çok önemli. Zira üretildikten sonra tiny house’unuz bu yol üzerinden arazinize konumlandırılacaktır.

Kurulumu vatandaşlar kendileri yapamazlar. Tiny House’lar profesyonel ekipler tarafından kurulmalı. Tiny house’lar kamp alanlarına veya mobil ev parklarına götürülebilirler.

Tiny house satın alınırken öncelikle doğru üretici seçilmeli. Üreticinin kurumsallık yapısı, daha önceki projeleri, üretim tesisi mutlaka incelenmeli. Daha önce üretmiş olduğu referanslar talep edilmeli ve bu referanslarla görüşülmeli, mümkünse ziyaret edilmeli.

Tiny house’un konumlandırılacağı iklim koşulları da çok önemlidir. Konumlanacağı lokasyonun 5 yıllık yağış-nem ortalaması ve 5 yıllık sıcaklık ortalaması inşa edilmeden önce kullanılacak yapı malzemesinin seçiminde büyük önem taşır. Tiny house’lar konumlanacak arazinin iklim koşullarına uygun malzemelerle üretilmeli.

Haberin Devamı

TURİZM AMAÇLI RAĞBET ARTTI

Pandemi sonrası izolasyon anlayışı ve otel fiyatlarındaki artışlar da turizm amaçlı tiny house talebini artırdı. Turizmin olmazsa olmazı otellerin yerini almaya başlayan bu konaklama trendi, yerli ve yabancı turistlerin de tercihi olmaya başladı. Konuyla ilgili konuşan Galip Ölmez, “Tatil yapmak isteyen vatandaşların birçoğu artık geleneksel tek tip tatil planları yerine daha düşük maliyetli ve bireysel konaklama modellerine yönelerek tercihlerini çeşitlendiriyor. Turistler bir süre sonra yalnızca kısa bir tatil amaçlı değil geniş tarih aralıklı seyahatler planlayarak tiny house’ları kiralıyorlar. Bu konaklama trendinin mevsim fark etmeksizin tüm sezon tatillerinde avantajlı bir seçenek olması da bu durumun temel nedenleri arasında bulunuyor. Yaşanan felaketler ve pandemiden sonra insanlar doğayla iç içe turizme çok ilgi duymaya başladı” diye konuştu.