Ekonomi Kur korumalı mevduatta stopaj avantajı! Süre yıl sonuna kadar uzatıldı

Kur korumalı mevduatta stopaj avantajı! Süre yıl sonuna kadar uzatıldı

Paylaş
Kur korumalı mevduatta stopaj avantajı! Süre yıl sonuna kadar uzatıldı

Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında yüzde 0 stopaj uygulaması yıl sonuna kadar uzatıldı. Bu düzenleme ne anlama geliyor? Faydası nedir? Konuyla ilgili merak edilenleri Prof. Dr. Abdulkadir Develi CNN Türk canlı yayınında açıkladı.

Kur korumalı mevduatta vatandaşlar için stopaj avantajı yıl sonuna kadar sürecek. Kararın yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Kur korumalı mevduatta vatandaşlar için stopaj avantajı yıl sonuna kadar sürecek. Kararın yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. 

Haberin Devamı

Söz konusu karar ile tasarruf sahiplerinin, tasarruflarını TL cinsinden açtıkları mevduat ve katılım hesaplarında tutmalarını teşvik etmek ve TL'nin değerinin korunmasını özendirmek amacıyla KKM ve katılım hesaplarına sağlanan vergisel avantajlar devam ettirilecek. 

TL mevduat hesaplarıyla yine TL cinsinden açılmış katılım hesaplarından elde edilen gelirler ile bazı menkul kıymetlere uygulanan indirimli tevkifat oranı uygulamasının süresi 31 Aralık 2023'e kadar uzatılacak. 

Peki kur korumalı mevduatta stopaj süresinin uzatılmasının avantajları neler? Kur korumalı mevduat uygulaması ne kadar daha sürecek? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta politika faizini yüzde 15 seviyesine çıkarmıştı. Faiz artışlarının devamı gelir mi? Konuyla ilgili merak edilenleri Prof. Dr. Abdulkadir Develi CNN Türk canlı yayınında açıkladı. Develi konuşmasında şu ifadeleri kullandı: 

Haberin Devamı

‘100 MİLYAR DOLARI AŞAN MEBLAĞDAN BAHSEDİYORUZ’ 

“Bilindiği üzere kur korumalı mevduat liralaşmayı destekleyen bir araçtı. Spekülatif atakların olduğu süreçte döviz kurunun üzerindeki kontrol mekanizması etkili çalıştı. Siz döviz cinsinden tutmuyorsunuz, mevduata yatırıyorsunuz, dövizde değişim devlet garantisindeydi. Liralaşmayı destekledi. Meblağ çok arttı. 100 milyar doları aşan bir meblağdan bahsediyoruz. 

16 Haziran itibarıyla kur korumalı mevduatta yüzde 2’lik artış durumu gerçekleşti. Talep de burada var. Getirisi güçlü olan bir araç ve riski olmayan bir araç. Stopajın yıl sonuna kadar uzatılması KKM’nin yıl sonuna kadar devam edeceğini burada sağlanan avantajların süreceği anlamına geliyor. 

KKM’DEN ÇIKIŞ YIL SONU MU OLACAK? 

Piyasa ekonomisine dönüş durumu söz konusu fakat şu anda bunun birden gerçekleşmesinden ziyade etki analizleri ile faiz artışı olsun, diğer düzenlemelerin etkisi ne olacak? Enflasyon, büyüme üzerindeki etkisine bakarak gitmek, kademeli bir geçişten bahsedilecektir. Geçtiğimiz hafta sadeleşme oldu. Bankaların zorunlu TL oranı yüzde 60’tan 57’ye düştü.  

Buna baktığımızda kademeli olarak yavaş geçişi söyleyebiliriz. 650 baz puanlık artışla yüzde 15’lik politika faizini kademeli artışın göstergesi olarak görebiliriz. 

Haberin Devamı

ENFLASYONUN REÇETESİ NASIL OLACAK? FAİZ ARTIRIMI YETERLİ MİYDİ? 

Yüzde 5’lik orta vadede bir amaç burada. Yüzde 5 enflasyon hedeflemesi güçlü bir rakam. Hangi politikalarla bu elde edilebilir? Birtakım kısıtlamalarla bir önceki ekonomi yönetiminin uygulamış olduğu politika vardı. Yüzde 40’ın altını gören bir enflasyonla karşılaştık. Yüzde 15 sıkılaşma ile ortadoks politikalar başladı. Bütün parametrelere etkisi ne olacak? Buna bakılarak faiz artışlarından bahsedebiliriz. 

Asgari ücretteki artışın maliyetlere etkisi ne olacak? Kurda meydana gelen artış burada durmamız gerekiyor. Enflasyon üzerinde doğuracağı süreçler nelerdir.  

‘BORSADA CİDDİ ARTIŞ SÖZ KONUSU’ 

Borsada ciddi bir artış söz konusu oldu. 5700’ün üzerine gelindi yabancıların payının giderek arttığını görüyoruz. 

Yine ihracatçının kazançlarını göreceğiz ki borsadaki getirinin günbegün artacağını göreceğiz. Sermaye girişi açısından önemli döviz bolluğu olması TL’yi güçlendirecektir. Kısa vadede dövizdeki artışın emtiaya yansımasından dolayı enflasyonla mücadeleyi bir miktar stres altında bırakacaktır. Birkaç ay içerisinde yüzde 40’ın altına inme durumu olmayacak. 

Haberin Devamı

MEMURA ZAM NASIL OLACAK? 

Asgari ücrette yüzde 34’lük artış meydana geldi. Enflasyon ilk 5 ayda yüzde 15.26’ydı. Enflasyonun çok ötesinde reel artış durumu vardı. Biz bunu refah payı olarak tanımlıyorduk. Buna benzer uygulamayı Cumhurbaşkanı memurlar için ifade etti. En düşük memur maaşı 22 bin TL. Bu 13-14 bin TL civarında en düşük maaşı sayarsak yüzde 85’e tekabül ediyor. 

Bütün ücretlere aynı politikanın uygulanması zor olacaktır. Fakat enflasyonun ötesinde bir artış, seyyanen zamlarla belki desteklenecektir. Yüzde 17-18 civarında bir enflasyonla bitireceğiz. Yüzde 25-30'luk bir artış olacak. Burada önemli olan enflasyonun ötesinde bir düzenlemenin ortaya çıkması, en düşük memur ücretinin 22 bin TL civarında olmasıdır.”