Ekonomi 'Kur korumalı'da 570 milyarlık çözülme

'Kur korumalı'da 570 milyarlık çözülme

Paylaş
'Kur korumalı'da 570 milyarlık çözülme

Kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması döviz piyasalarında oluşan panik havası ve yüksek oynaklık sonucu Aralık 2021’de devreye alınmıştı.

Bu hesaba parasını yatıranlar, faizin üzerindeki dövizdeki artış farkını alabiliyor. Eğer döviz düşerse veya sabit kalırsa faiz geliri elde edebiliyor. KKM’nin bu risksiz yapısı birçok tasarruf sahibinin bu hesaba yönelmesinde etkili olmuştu. Ağustosta bu hesaplardaki para 3.4 trilyon liraya ulaşmıştı. Bunun üzerine ekonomi yönetimi KKM’den çıkış stratejisini devreye almıştı.

Haberin Devamı

12 HAFTADIR DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Bankalara TL hedefinin konulması, zorunlu karşılıkların artırılması, KKM faizlerindeki tavanın kaldırılması gibi önlemler etkisini gösterdi. Alınan önlemlerle KKM’deki çözülme hızlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre KKM’deki düşüş 12 haftadır aralıksız sürüyor. Son olarak 10 Kasım haftasında 82 milyar 876 milyon liralık düşüş oldu. Böylece 12 haftalık toplam düşüş 570 milyar liraya ulaştı. Buna göre; 10 Kasım haftası itibarıyla KKM hesaplarının toplamı 2.9 trilyon liranın altına düşerek 2 trilyon 838 milyar 788 milyon lira oldu.