Ekonomi Kurban Bayramı'nda adalar revaçta

Kurban Bayramı'nda adalar revaçta

Paylaş
Kurban Bayramı'nda adalar revaçta

Bu yıl turizmde 60 milyar dolar turizm geliri ve 60 milyon turist hedeflenirken, ilk çeyrek rakamları da bu hedefleri doğrular nitelikte geldi.

Yılın ilk üç aylık döneminde turizm sektörü 8.8 milyar dolarla rekor kırdı. Ayrıca bu dönemde turist sayısı da 9 milyonu aşarak tarihi zirvesine ulaştı. Ancak nisanda Yunan adalarına kapıda vize uygulamasının başlamasıyla sektörde özellikle yerli turist açısından bir kayıp olup olmayacağı da merak konusu oldu. Sektör temsilcileri, Yunan adaları turlarına yüzde 150 talep artışı olduğunu belirterek, özellikle Kurban Bayramı için rezervasyonların arttığını dile getirdi.

Haberin Devamı

3 KATLIK ARTIŞ OLDU

Turizm sektörü temsilcileri bu yılki taleplerde geçen yıla oranla yüzde 300’lük artış olduğunu belirtirken, Türklerin en çok Rodos ve Kos’u tercih ettiğini söyledi. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı tatilinde bile insanların Yunan adalarını tercih ettiğini belirten Tatilsepeti Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal, “Kapıda kolay vize uygulaması, zaten her zaman ilginin yoğun olduğu Yunan Adaları’na ilgiyi sezon boyunca arttıracaktır. Nitekim bayramda 5 Yunan Adası’na 20 binden fazla Türk geçti. Ki bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre 3 kat artış demek” dedi.

EYLÜLE KADAR TALEP YOĞUN

Hazirandaki Kurban Bayramı itibarıyla rezervasyonların arttığını ifade eden TatilBudur CEO’su Onur Otruş, “Eylüle kadar olan taleplerde ciddi bir artış söz konusu. Bunun dışında 2023 yılının ilk çeyreğine göre konaklama bazlı rezervasyonların 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 70 arttığını görmekteyiz. Bu bağlamda en çok artış sağlayan tatil bölgelerimiz Alanya, Marmaris, Bodrum, Kemer, Çeşme oldu” dedi.

Haberin Devamı

VİZE KAPSAMI GENİŞLEMELİ

Uzun zamandır merakla beklenen kapıda vize uygulamasının başlangıcının bayram öncesine denk gelmesinin bu destinasyonlara ilgiyi artırdığını vurgulayan Tatil Dükkanı Genel Müdürü Güray Günay da “Fakat önceki senelerin aksine kapıda vize uygulamasının kapsamı daraltılıp prosedürlerin artırılması sebebiyle görünenin aksine fark yaratacak bir etki olmadı. Vize kapsamının genişletilmesi ve prosedürlerin azaltılması sağlanırsa talepler de bu paralelde artacaktır. Ancak bu gelişmeyle; Bodrum, Kuşadası ve Marmaris bölgesindeki oteller yerli turist bakımından olumsuz etkilenebilir” dedi.

FİYATLARI CAZİP KALDI

Özellikle tatil bölgelerinde yaşayanların, yazlıkları olanların veya liman bölgelerinde tatile gidenlerin kapıda vize uygulamasıyla bu adalara geçişinin artacağını söyleyen Celestyal Türkiye Direktörü & Karavan Turizm Cruise Direktörü Özgü Alnıtemiz de şöyle konuştu: “Adalardaki cazip restoran ve konaklama fiyatları, seyahat planlayanlar için tercih sebebi oluyor, hatta fiyatlar Euro’ya rağmen cazip kalıyor. Bu arada cruise ile Yunan Adaları turlarının, konaklamayı da kapsadığı için çok daha cazip olduğunu belirtmek isterim. 249 Euro’dan başlayan fiyatlarla 3 gecede 5 Yunan adasını gezdiren cruise turlarımız Onur Otruş yoğun ilgi görüyor, doluluk oranlarımız çok yüksek.”

Haberin Devamı