Ekonomi Laleli piyasasını Afrikalı ayakta tutuyor

Laleli piyasasını Afrikalı ayakta tutuyor

Paylaş
Laleli piyasasını Afrikalı ayakta tutuyor

Dünyayla rekabet eden Türk tekstil, hazır giyim ve ayakkabıcılık sektörlerinin en önemli merkezlerinden biri olan İstanbul’daki Aksaray- Laleli bölgesi, zor günler yaşıyor.

Laleli piyasasını önce pandemi vurdu, sonra da Rusya-Ukrayna savaşı. Eskiden Rusların yoğun olarak alışveriş yaptığı mekanlarda şimdilerde Afrikalı ve Ortadoğulu müşteriler dikkat çekiyor. Ancak bölge esnafı, piyasanın eski canlılığını mumla arıyor.

Haberin Devamı

İTHAL ÜRÜNLER DE ZORLUYOR

İstanbul Güngören’de kendi imkanlarıyla el emeği, göz nuruyla ürettikleri ayakkabıları Laleli’de yerli ve yabancı alıcılarla buluşturan Atilla Shoes’un sahibi Atilla Özmen, azalan işlere karşı artan maliyetlerden dertli olduklarını vurguladı. Özmen, “Sektör olarak inanılmaz zorluklarla mücadele ediyoruz. Hammadde ve işçilik maliyetini yanında dış piyasadan gelen ürünler (ithal) de yerli üreticiyi çok zorluyor” dedi.

‘DESTEK ALAMAZSAK ZORDA KALIRIZ’

Devletten düşük faizli kredi, hibe, vergi indirimi gibi destekler beklediklerini ifade eden Atilla Özmen, şunları söyledi: “Üretim gücümüz ve zanaatkarlığımız çok değerli. Ayakkabı üretimi konusunda çoğu ülkeden daha iyiyiz. Ancak destek alamazsak kepenk indirmek zorunda kalacağız. Şu an bölgeyi Afrikalı alıcılar ayakta tutuyor. Alıcıları ise kargo ücretleri zorluyor. Tarifelerin aşağı çekilmesi bölge ekonomisini destekler.”

Haberin Devamı