Ekonomi Maaşı geciken EYT'liye avans müjdesi

Maaşı geciken EYT'liye avans müjdesi

Paylaş
Maaşı geciken EYT'liye avans müjdesi

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin resmen hayata geçirilmesiyle 2 milyonu aşkın kişiye emeklilik yolu açıldı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) EYT kapsamında emeklilik başvurusu yapanların dosyalarını inceleyip karara bağlanıyor. Şu ana kadar 1.7 milyon EYT’li emeklilik için başvuruda bulunurken, bunlardan 1.1 milyonu aylık almaya başladı. Yaklaşık 600 bin kişi ise bekleyişini sürdürüyor. Maaşı geciken EYT’liler için avans imkanı geliyor. Emekli adayları 2 Haziran’dan sonra avans talebinde bulunabilecek.

Haberin Devamı

90 GÜNLÜK SÜRE

SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, yayınladığı genelge ile emeklilik müracaatını yapmasına rağmen emekli aylığı 90 gün içinde bağlanamayanlar için avans düzenlemesi olduğunu duyurdu. EYT’nin resmen hayata geçirildiği 3 Mart 2023 günü emeklilik müracaatında bulunmasına rağmen maaşı halen bağlanamayan emekli adayları 2 Haziran’dan sonra kurumdan avans talebinde bulunabilecek. Aylık bağlamaya hak kazandığı tespit edilen kişilere, yazılı talepte bulunmaları halinde ilerideki emekli aylığı alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebiliyor.

MİKTARI NE KADAR?

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2018/38 sayılı genelgesinin ilgili bölümünde şu ifadelere yer verildi: “Avans miktarı her üç ay için, bağlanacak aylıklarda net asgari ücretin üç katını (8.500x3=25.500 TL), gelirlerde ise net asgari ücretin iki katını (8.500x2=17.000 TL) geçmemek üzere Kurumca belirlenecektir. Avansın bağlanacak gelir ve aylık birikmiş tutarından fazla olan bölümü, müteakip gelir ve aylıklarından 1/4 oranında (yüzde 25) kesilerek mahsup edilecektir.”

Haberin Devamı