Ekonomi Maden ihracatında hedef 30 milyar dolar

Maden ihracatında hedef 30 milyar dolar

Paylaş
Maden ihracatında hedef 30 milyar dolar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Maden Sektör Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, Çanakkale Lapseki’de bulunan TÜMAD Madencilik Tesisi’nde pazarla ilgili son gelişmeleri ve hedefleri değerlendirdi.

Türkiye’de madencilik sektörünün gayri safi milli hasıladan aldığı payın yüzde 1.3 olduğunu kaydeden Türkiye İhracatçılar Meclisi Maden Sektör Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya, “Eğer bu oranı dünya ortalaması olan yüzde 7 seviyesine çekersek, madencilik sektörünün ihracatı 30 milyar dolara ulaşır. Şu anki maden ihracatı 6 milyar dolar” dedi.

Haberin Devamı

‘AB NORMLARINDA ÜRETİM YAPIYORUZ’

Madencilik sektörü ile ilgili ortaya atılan her türlü yanlış bilgiye bilimsel cevap vermeye ve çürütmeye hazır olduklarını belirten Çetinkaya, şöyle devam etti: “Türkiye’de madencilik Avrupa Birliği (AB) normlarında, dünyada çevre kuruluşlarının kabul ettiği normlarda yapılıyor. Gelişmiş ülkelerde madencilik nasıl yapılıyorsa, bizde de aynı şekilde yapılıyor. Türkiye, maden ihtiyacını karşılamak adına yıllık 35-40 milyar dolarlık ithalat yapmak zorunda kalıyor.”

YÜZDE 30’U VERGİ

TÜMAD tesisinde altın dökümü de yapıldı. Burada konuşan TÜMAD Entegre Yönetim Sistemleri ve Sürdürülebilirlik Müdürü Bilge Küçükaytan, “Türkiye’de altın madenciliği ile ilgili bazı yanlış bilgiler var. Örneğin altın madenciliğinden elde edilen gelirin büyük kısmının madenciye kaldığı söylenir. Üretilen altının yaklaşık yüzde 55’i maliyettir. Yüzde 30’luk kısmı da vergi olarak devlete ödenir. Lapseki altın madeninde 2019’dan bugüne kadar ödenen devlet hakkı 280 milyon TL’dir” dedi.

Haberin Devamı

YILDA 40 TON ALTIN

Ürettikleri her altının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından satın alındığına da dikkat çeken Küçükaytan, “Altının farklı bir yere satılması ya da gönderilmesi mümkün değildir. Tüm işlemler kayıtlıdır. Türkiye’nin altın konusunda açığı var. Türkiye yılda ortalama 40 ton altın üretiyor. İthal edilen altın miktarı ise yaklaşık 160 tondur. Altın ithalatı için harcanan miktar ise yaklaşık 10 milyar dolardır” diye konuştu.