Ekonomi Mangoda büyük fırsat

Mangoda büyük fırsat

Paylaş
Mangoda büyük fırsat

Tropikal meyve ve fidan üreticisi Mustafa Ezici, mango, avokado, çarkıfelek (passion fruit), ejder meyvesi gibi ürünlerin ihracatta, Türkiye’nin elini güçlendireceğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin yılda 650 bin ton mango ithal ettiğini belirten Ezici, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bunun 132 bin tonu Brezilya’dan, 55 bin tonu Güneydoğu Asya’dan 19-35 günde geliyor. Türkiye’de üretilen mangolar, karayoluyla 3-4 günde Avrupa’ya, 3 saat uçuş mesafesinde 80 komşu ülkeye ulaşabilir. Mangonun ihracattaki kilogram birim değeri daha yüksek. Mangoyu Avrupa ve Rusya’ya ağustosaralık döneminde ihraç edebiliriz. 1 dönüm seraya 200-250 tane mango ağacı dikiliyor. Bu ağaçlar 3 yaşında 1 dönümde 15 ton mango veriyor.”

Mangonun Türkiye’de yetiştiği ağustos-aralık dönemine dikkat çeken Ezici, şu bilgileri verdi:

“Bu aylar dünyada mangonun en az olduğu zamana denk geliyor. Yani Türkiye için önemli bir avantaj söz konsu. Dünyada ürün yokken biz mangoyu 3-4 dolara satabiliriz. Bu coğrafyada en çok muz ekiliyor, ikinci olarak avokado, üçüncü ejder, dördüncü olarak da mango. Ama beş yıl içerisinde mango hepsini geçecek. Mangoyu marka yapacağım. Bu işe 38 adet fidanla Gazipaşa’da başladı. 2019’da meyve verince Mısır’dan 55 bin ticari fidan getirdim. Şimdi meyvelerini iç piyasada satıyoruz. Turistler çok ilgi gösterdi. Mango çok değerli bir meyve, müthiş bir pazar var. Ama Türkiye’de daha 500 ton bile üretilmiyor.”

Haberin Devamı

MUZ ÜRETİCİLERİNE DAVET

Muz üreticilerine de seslenen Mustafa Ezici, “Kilosu 3 dolardan 1 milyon ton mango ihraç edebiliriz. Yüzlerce alıcı kapıda bekliyor. Üretelim ihraç edelim. Kurtulun muz üretiminden. Fidan benden üretim sizden. İlk yıl ağaç başına 20 kilo hasat alınabilir. Bu da kilosu 3 dolardan 15 bin dola gelir demek. 2025’te bu gelir 37 bin doları aşar” dedi.