Ekonomi Marketlerde indirim yarışı! Uzman isimden alışkanlıklarınızı terk edin uyarısı

Marketlerde indirim yarışı! Uzman isimden alışkanlıklarınızı terk edin uyarısı

Paylaş
Marketlerde indirim yarışı! Uzman isimden alışkanlıklarınızı terk edin uyarısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zincir marketlere yönelik indirim çağrısına marketler tek tek yanıt verdi. Pazartesi günü itibari ile başlayan kampanya sürecinde marketler binlerce kalem temel ihtiyaç ürününde indirim ve sabit fiyat avantajlarına başladı. İndirim döneminden yararlanmak isteyenler marketlerin yollarını tutarken Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, indirimli alışverişte zarara uğramamanın yollarını anlattı.

İpek ALEMDAR GÖDE / ipek.alemdar@posta.com.tr- Enflasyonla mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan çağrılar sonucunda marketler etiket fiyatlarında indirim ya da sabit fiyata gitme kararı aldı. 16 Ekim Pazartesi günü başlayan kampanya döneminde temel ihtiyaç ürünleri süt, peynir, pirinç, nohut, mercimek, ayçiçeği yağı, salça, çay, un ile deterjan, sabun, kağıt peçete ve kağıt havlu gibi temizlik ürünlerinde yüzde 50'ye varan indirim etiketlere yansıdı.

Haberin Devamı

Özellikle indirim dönemlerinde tüketiciler daha sonraki fiyat artışlarından etkilenmemek için toplu alışveriş yapma eğiliminde oluyorlar. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, indirim dönemlerinde alışveriş yaparken zarara uğramamanın yollarını anlatırken tüketicileri de fırsatçılara karşı uyardı.

ENFLASYON İLE TOPYEKÜN MÜCADELE

Zincir marketler ile başlayan indirim sürecinin diğer sektörlere de sıçradığını ifade eden Ağaoğlu, “Marketler temel ihtiyaç ürünlerini temin ettiğimiz önemli satış noktaları. Başta yerel ve milli zincir marketlerin başlattığı bin kalem üründe ekim ayı sonuna kadar sabit fiyat ve yüzde 50’ye varan indirim kampanyası var. Kampanya Türkiye’nin yüzüncü yılı münasebeti ile oluşturuldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan çağrıların sonunda diğer sektörler ve zincir marketler indirime gireceklerini duyurdu. En önemlisi bin kalemin üzerinde ürünü bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri marketleri de yüzde 50’ye varan indirim açıkladı. Buradaki indirimler de pazartesi günü başladı.

Haberin Devamı

Beyaz eşya, kahverengi mobilya, tekstil ve konfeksiyon gibi sektörler de enflasyon ile topyekün mücadele kapsamında uygulanan indirim ve sabit fiyat kampanyalarının artarak sürmesi bekleniyor. Süre olarak ekim ayı sonuna kadar olması tahmin edilen indirimlerin asgari olarak yıl sonuna kadar kalması piyasayı önemli ölçüde etkileyecektir” dedi.

TÜKETİCİLER İÇİN ETİKET UYARISI

İndirim olan ürünlerde etiketlerin tarihine ve önceki fiyatlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ağaoğlu, “Bunun yanı sıra önümüzdeki kasım ayında efsane indirim kampanyalarında yanıltıcı, aldatıcı reklamlarla önce zam sonra indirim yapmayı planlayanları da şimdiden uyarmak gerekiyor. Yakın zamanda yapılan güncelleme ile indirimden önce yapılan son 30 gün zarfında uygulanmış en düşük fiyat olmalıdır. Yani son 30 gün boyunca bir ürün 60, 80 ve 90 liradan satıldıysa indirime 60 liradan çıkmak zorundadır. Aksi durum tespit edildiğinde çok ciddi para cezaları söz konusudur. Bu nedenle tüketiciler dikkatli olsunlar. Yalancı indirimleri, ticari ve aldatıcı reklam ve ilanları tüketiciyi istismar eden uygulamaları mutlaka ticaret bakanlığı bünyesindeki reklam kuruluna şikayet etmeyi ihmal etmesinler” şeklinde konuştu.

CİDDİ CEZALAR UYGULANIYOR

Fırsatçılık yapanların bildirildiği takdirde ciddi cezalar ödediğini belirten Ağaoğlu, “Günümüzde neredeyse tüm cep telefonları fotoğraf ve video çekiyor. Tüketiciler tespit ettikleri fiyat artışlarını, fotoğraflayıp gerekirse videoya çekmeli ve gerekli mercilere iletmelidirler. Böylelikle uygulanacak cezalar ile tüketiciyi aldatma eğilimine girenler bundan uzak duracaklardır. Hem de aldatmaya teşebbüs edenler uygulanan para cezası ile hazineye kaynak da sağlamış olacaklardır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARINIZDAN VAZGEÇİN

İndirim dönemlerinde özellikle yapılan toplu alışverişlerin yapılmaması gerektiğini belirten Ağaoğlu, “Ürünlerin fiyatları artar endişesi ile ihtiyaçları üzerinde alım yapmaktan mutlaka kaçınmaları gerekiyor. Örneğin her zaman 5 litrelik sıvı yağ alıyorlarsa bu dönemde bir litrelik 2 litrelik boyutları tercih etmeleri gerekiyor. Tüketicinin talebi kısması halinde doğal olarak fiyatların düşmesi söz konusu olacak ve piyasa bundan etkilenecektir” dedi.