Ekonomi MASFED Başkanı 'balon söndü' diyerek duyurdu! İkinci el fiyatları daha düşecek mi?

MASFED Başkanı 'balon söndü' diyerek duyurdu! İkinci el fiyatları daha düşecek mi?

Paylaş
MASFED Başkanı 'balon söndü' diyerek duyurdu! İkinci el fiyatları daha düşecek mi?

TÜİK, ekim ayı motorlu kara taşıtları verilerini açıkladı. Buna göre ikinci el otomobil piyasasındaki büyük düşüş gözler önüne serildi. Konuyla ilgili Posta.com.tr'ye konuşan MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç ise otomobil almayı düşünenler için önemli açıklamalarda bulundu.

ÖMER FARUK EKİNCİ / POSTA.COM.TR | Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) motorlu kara taşıtları istatistiklerinin ekim ayı verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre, ekim ayında trafiğe kaydı yapılan otomobil sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 72,3, toplam taşıt sayısı da yüzde 80,4 arttı.

Haberin Devamı

İkinci el piyasasında otomobillerde yüzde 10,3, toplam satışlarda da yüzde 5,2 düşüş yaşandı.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan, Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu’nun (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el piyasasında ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti.

EN DÜŞÜK DÜZEY

Erkoç, ikinci el piyasasındaki ciddi düşüşün banka kredilerinde yaşanan sıkılaşma olduğunu belirterek, yüksek faiz oranlarının ve kısa vade uygulamasının vatandaşlarda finansmana erişim sıkıntısına yol açtığının altını çizdi.

Erkoç açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

İkinci el taşıt piyasasında ekim ayında otomobillerde yüzde 10,3, toplam satışlarda da yüzde 5,2 düşüşle, aylık bazda hazirandan sonra yılın ikinci en ciddi düşüşü yaşandı. İkinci el otomobiller 449 bin 265 adetle bu yıl aylık bazda en düşük, toplam araç sayısı da 723 bin 1 adetle şubattan sonraki en düşük düzeyde gerçekleşti.

Haberin Devamı

SIFIR ARAÇLARDA DA PİYASA DURGUN

Önceki yıllarla da kıyaslama yapan Erkoç, şöyle devam etti:

Yılın bu zamanlarında sıfır araç bayileri araç kampanyaları yaptığı için bu dönemlerde piyasada hareketlilik olurdu. Ancak şu an hem sıfır hem ikinci el piyasasında durağanlık olduğunu gözlemliyoruz. Bunun başlıca sebebi faiz oranlarının yüksek, vade sayılarının düşük olması ve vatandaşların finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılar.

“FİYATLARDA YÜZDE 15’E VARAN DÜŞÜŞ”

Konu ile ilgili Posta.com.tr’ye özel açıklamalarda bulunan Aydın Erkoç, Otomobil piyasasındaki fiyat dalgalanmasıyla ilgili, “Fiyatlardaki artışın pek çok sebebi var. Kısa süre öncesine kadar yatırım aracı gibi görülen otomobiller yüksek talepe karşılık, arzdaki sıkıntıların da etkisiyle balon diye tabir ettiğimiz yüksek fiyatlara erişmişti.

Kayıt dışı alım satım yaparak, bu işi ikinci meslek haline getiren çok sayıda satıcı da piyasada mevcuttu. Vergi vermeden, bu işin ticaretini yapan kişilerin sayısının artması da fiyatları yukarı çekmişti. Ancak Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat göreve gelir gelmez sektör temsilcilerinin görüşlerini alarak hızlıca bazı tedbirleri hayata geçirdi ve bugün köpük söndü, fiyatlar gerçek değerini buldu” dedi.

Haberin Devamı

Yapılan düzenlemeler neticesinde hem ikinci el hem de sıfır araba satışlarında çok ciddi bir rahatlama sağlandığını belirten Erkoç, fiyatlarda yüzde 15'e varan düşüşler yaşandığına dikkat çekti.

DAHA FAZLA DÜŞÜŞ BEKLENMİYOR

Fiyatlarda daha fazla düşüş yaşanıp yaşanmayacağı sorusunu cevaplayan Erkoç, “Sıfır araçlarda fiyatlarda düşüş olmayacağı gibi 2. elde de düşüş olmaz. Az önce de belirttiğim gibi stokçuluk, kayıt dışı ticaret yapan kişilerin faaliyetleri sonucu fiyatlar aşırı yükselmişti ama balon söndü, araçlar normal değerine geldi. Bundan sonra fiyatlarda herhangi bir düşme yaşanmaz” ifadelerini kullanarak ihtiyaç sahibi vatandaşların ‘fiyat iner mi’ diye beklemesi yerine kendilerine uygun buldukları aracı almasını tavsiye etti.

“İHTİYAÇ SAHİPLERİ DEĞERLENDİRMELİ”

Geçtiğimiz günlerde gümrükte binlerce aracın görüntüsnün çekilmesinin piyasaya etkilerini değerlendiren Erkoç, “Yeni yapılacak uygulama ile gümrükte çürüyen bu araçlar sisteme, ekonomiye ve toplum yararına tekrar geri kazandırmak amaçlanıyor. Elbette faydalı bir uygulama ancak piyasaya etkisi düşünüldüğü gibi olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Sıfır araç kampanyalarının artışı ile ilgili konuşan Erkoç, şöyle konuştu:

Her yıl olduğu gibi bu yıl sonunda firmalar sıfır araçlarda kampanyalar düzenler, şimdi de çeşitli kampanyalar yapılıyor. Fiyatlarda bir miktar düşüş de gerçekleştiriyorlar. Bu sebeple de ihtiyaç sahipleri bu dönemi değerlendirmeli.