Ekonomi Meclis'in ilk gündemi memur ve emekli maaşına zam

Meclis'in ilk gündemi memur ve emekli maaşına zam

Paylaş
Meclis'in ilk gündemi memur ve emekli maaşına zam

Yaklaşık 17 milyon memur ve emeklinin gözü temmuzda yapılacak maaş artışında. Zam için sayılı günler kalırken hükümet ilk adımı atmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda Meclis’e kısa süre içinde gönderilecek ilk kanun teklifi, en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması ve emekliye refah payı ile ilgili düzenlemeleri içerecek.

Seçimlerden önce 700 bin kamu işçisi için yapılan zam pazarlığında, işçilerin talepleri karşılanmış en düşük maaş 12 bin liradan 21 bin liraya çıkarılmıştı. Kamu işçilerine yapılan bu zammın ardından memur kesiminde de beklenti oluşmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu konuda da “Kamu işçilerinde olduğu gibi en düşük maaşı yine 15 bin liraya çıkararak üzerine de enflasyon ve refah payı olarak benzer bir artış yapacağız. Böylece temmuzda en düşük memur maaşı da 22 bin lirayı bulacak. Memur maaşlarındaki bu artışlar otomatik olarak emekliliklerine de yansıyacak” demişti.

Haberin Devamı

 

 

REFAH PAYI DA GÜNDEMDE

Dün bu konuda değerlendirmelerde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “28’inci dönemin ilk kanun teklifi Cumhurbaşkanımızın daha önce beyan ettiği gibi en düşük memur maaşını 22 bin lira olacak şekilde düzenleyecek teklif. SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı’na tabi emeklilerin de maaşlarının temmuz ayına dönük hem enflasyon farkı hem de refah payı farkının beraberce ele alınacağı bir düzenleme de gündeme gelecek. Bu düzenlemeler Meclis’in yeni dönemde ilk faaliyeti olacak” dedi. Teklifin bu hafta ya da en geç gelecek hafta görüşülmesi bekleniyor.

ŞİMDİDEN YÜZDE 15.26’YA ÇIKTI

Memur ve emekliye ocak ayında yüzde 15.4 çıkan 6 aylık enflasyona rağmen yüzde 30 zam yapılmıştı. Temmuz ayındaki zammın belirlenmesinde gösterge olacak 6 aylık enflasyon için haziran enflasyonunun belli olması beklenecek. O da 5 Temmuz’da ilan edilecek. Geçen hafta açıklanan ilk 5 aylık enflasyon ise yüzde 15.26 olmuştu. Buna göre; memur ve memur emeklisinin ilk 6 ay için aldığı yüzde 8’lik toplu sözleşme zammının üzerine ilk 5 ayda çıkılmış oldu ve şimdiden fark yüzde 7.26’ya ulaştı artı yüzde 6 da toplu sözleşme zammı var. Bunun üzerine de refah payı eklenecek. En düşük memur maaşı şu sıralar 12 bin lira civarında. Bu maaşın net 22 bin liraya çıkarılması demek yüzde 83 zam anlamına geliyor. 22 bin liranın üzerinde alan memur maaşlarına yapılacak zam ise Meclis’teki düzenlemeyle netleşecek.

Haberin Devamı

 

 

KADEMELİ ARTIŞ FORMÜLÜ KONUŞULUYOR

Emekli maaşı zam oranı için ise ilk defa kademeli zam artışının gündeme gelmesi bekleniyor. Böyle bir ihtimalin artmasında daha önce 5 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılması etkili oldu. Çünkü bu yolla 7 bin 500 liranın altında maaş alan yaklaşık 9 milyon emekliye zam yapılırken geri kalan emekli bu zamdan yararlanamamıştı. Şimdi ise 7 bin 501 liradan başlamak üzere üst grupta maaş alanlara doğru azalan bir kademeli zam gündeme geleceği konuşuluyor. Örneğin; maaşı 7 bin 500 lira ila 10 bin lira arasında olanlara yüzde 50 zam, 10 bin lira ila 15 bin lira arasındaki olanlara yüzde 40 zam, 15 bin lira ila 20 bin lira arasında olanlara yüzde 30 zam ve son olarak 21 bin lira ve üzerine de yüzde 25 zam gibi bir merdiven sistemi oluşturulacak. Tabi net rakamlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışmalarından sonra ortaya çıkacak.

Haberin Devamı