Ekonomi Memur ve emekliye 3 ayda zam farkı

Memur ve emekliye 3 ayda zam farkı

Paylaş
Memur ve emekliye 3 ayda zam farkı

Memur ve memur emeklisinin maaş artışı, ocak ve temmuz aylarında açıklanan son 6 aylık enflasyona ek olarak iki yılda bir tekrarlanan toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlarına göre hesaplanıyor.

2021’de yapılan son toplu sözleşmeye göre; memur ve memur emeklisine 2022 yılında yüzde 5+7, 2023 yılında da 6’şar aylık periyotlarda yüzde 8+6 zam yapılması kararlaştırılmıştı. SSK ve Bağkur emeklisi ise ocak ve temmuzda son 6 aylık enflasyon hangi oranda çıktıysa o tutar kadar zam alıyor. Ocakta açıklanan 6 aylık enflasyon yüzde 15.4 olmuştu. Ancak, hükümet burada ilave artışa gitmiş ve ocak zammını memur ve emekli için yüzde 30’a çıkarmıştı.

Haberin Devamı

 

 

YÜZDE 12.5’E ÇIKTI

Bundan sonraki zam artışı temmuzda yapılacak ve enflasyon yine belirleyici olacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayında yüzde 6.65, şubat ayında yüzde 3.15’lik aylık enflasyonlar açıklamıştı. Dün açıklanan yüzde 2.29’luk mart enflasyonu ile ilk 3 aylık kümülatif enflasyon yüzde 12.52 oldu. Bir başka deyişle memur ve memur emeklisinin ilk 6 ay için aldığı yüzde 8’lik toplu sözleşme zammının üzerine ilk 3 ayda çıkılmış oldu (fark yüzde 4.2). Diğer yandan nisan, mayıs ve haziran ayı enflasyonu eksi çıkmazsa SSK ve Bağkur emeklisi en az yüzde 12.52 oranında zammı cebine koyacak. Kesin zam oranı temmuzun ilk haftasında netleşecek.

EYT’LİLER DE YARARLANACAK MI?

EYT’liler 3 Mart itibarıyla emeklilik dilekçesi vermeye başladı. Bu tarihten sonra emeklilik dilekçesi verenler temmuz aylarındaki maaş zammından yararlanacak. Bu tarihten sonra başvuru yapanlara zaten zamlı maaş yansıtılacak. Emekli Sandığı’na tabi EYT’lilerin emekli maaş zammı, aktif çalışan memurların maaş artışına endeksli olarak uygulanıyor. Temmuz ayındaki zamdan yararlanma bakımından bu ayın öncesinde veya sonrasında emekli olmaları arasında fark bulunmuyor. Ama kamu çalışanlarının emekli ikramiyeleri, emekli oldukları tarihteki memur maaş katsayısı ve ek gösterge üzerinden ödenir. 15 Haziran tarihinden sonra emeklilik dilekçesi veren kamu görevlilerinin emekli ikramiyeleri, temmuz ayındaki zamlı memur maaşlarına göre hesaplanır.

Haberin Devamı

 

 

EN DÜŞÜK 7500 LİRA

Bu arada geçtiğimiz günlerde yapılan düzenlemeyle en düşük emekli aylığı nisan itibarıyla 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Emeklinin bayram ikramiyesi de 1.100 liradan 2 bin liraya yükseldi. Bu artıştan hem mevcut emekliler hem de yeni emekliler yararlanacak.