Ekonomi Memur zammı ne zaman belli olacak? 2022 temmuz zammı ne kadar olacak? SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı emekli maaşları ne kadar olacak?

Memur zammı ne zaman belli olacak? 2022 temmuz zammı ne kadar olacak? SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı emekli maaşları ne kadar olacak?

Paylaş
Memur zammı ne zaman belli olacak? 2022 temmuz zammı ne kadar olacak? SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı emekli maaşları ne kadar olacak?

Memur zammı için nefesler tutuldu. Milyonlarca memur ve emekliye 2022 yılının ikinci 6. ayında verilecek zam oranı merakla bekleniyor. Memur ve emekli zammında bir yandan toplu sözleşmede alınan zam kararı diğer yandan enflasyon farkı etkili olacak. Peki, Memur zammı ne zaman belli olacak? 2022 temmuz zammı ne kadar olacak? SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı emekli maaşları ne kadar olacak? İşte detaylar…

2022 temmuz zammı ile memurlar ile SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı emeklilerinin de maaşlarında artış olacak. Maaşlara yapılacak zam için en önemli kriter ise yılın ilk 6 aylık enflasyon farkı olacak. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs aylarının enflasyon oranlarını açıkladı Henüz haziran ayı gelmeden enflasyon yüzde 34,69’u buldu. Çıkan yüksek enflasyon oranları ile birlikte SSK, Bağ-Kur, emekli sandığı emekli maaşları ve memur zammı da merakla beklemeye başlandı…

Haberin Devamı

MEMUR ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Memur zammının belli olabilmesi için 2022 yılının il altı aylık enflasyon rakamlarının açıklanması gerekiyor. Bu kapsamda Türkiye İstatistik Kurumu ilk 5 aylık enflasyon rakamlarını açıkladı. Diğer yandan kurum enflasyon verilerini her ayın 3’ünde açıklıyor. Bu kapsamda memur zammının da 3 Temmuz’da açıklanması bekleniyordu. Ancak bu tarihin Pazar gününe denk gelmesi nedeniyle enflasyon rakamları 4 Temmuz Pazartesi günü açıklanacak. Bu açıklamanın ardından memur ve emekli zammının da açıklanması bekleniyor.

2022 TEMMUZ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

2022 Temmuz zammı, 2021 yılında imzalanan 6. dönem toplu sözleşme çerçevesinde yapılacak. Buna göre toplu sözleşmede memurlara 2022 yılının ikinci 6 ayı için (Temmuz-aralık dönemi) yüzde 7 + enflasyon farkı kadar zam yapılması kararı alınmıştı.

Haberin Devamı

Zam için memurların elinde halihazırda yüzde 7’lik bir zam oranı bulunuyor. Bunun yanı sıra yılın ilk 6 ayında tespit edilen enflasyon oranında yüzde 7 çıkarılacak ve geriye kalan enflasyon farkının oranı zam olarak maaşlara yansıtılacak.

TÜİK 2022 yılının ilk 5 aylık enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre ilk 5 ayın enflasyon verileri aylık bazda ocakta yüzde 11,10, şubatta yüzde 4,81, martta yüzde 5,46, nisanda yüzde 7,25, mayıs ayında ise 2,98 oranında arttı.

Haziran ayında enflasyonun ise yüzde 3 civarında gelmesi bekleniyor. Tüm bu rakamlar bir araya getirildiğinde ise toplam enflasyon yüzde 37-38 civarında olacak. Bu rakamlar da maaşlara yansıtılacak.

SSK, BAĞ-KUR, EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİ MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

Yılın ilk 5 aylık enflasyon verilerine göre haziran ayında enflasyon sıfır gelse dahi temmuzda SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında yüzde 35,64 oranında artış yapılacak.

Bu rakamlar esas alındığında ise 3 bin 293 lira alan 2 bin öncesi en düşük işçi emekli maaşı enflasyon farkının ilave edilmesiyle 4 bin 435 lira, en düşük 2 bin 500 lira alan Bağ-Kur’lunun maaşının ise 3 bin 367 liraya yükselmesi bekleniyor.