Ekonomi Memura, SSK ve BAĞKUR emeklisine zam

Memura, SSK ve BAĞKUR emeklisine zam

Paylaş
Memura, SSK ve BAĞKUR emeklisine zam

Milyonlarca memur ve emeklinin 1 Ocak itibarıyla alacağı zammı tayin eden kritik enflasyon verisi dün açıklandı. Böylece son 6 aylık enflasyon yüzde 37.57 oldu. Buna göre; memur ve memur emeklisinin maaşı toplu sözleşme zammıyla birlikte yüzde 49.25 artacak. SSK ve Bağkur emeklisinin (işçi, esnaf, tarım emeklisi) zammı ise yüzde 37.57 olacak.

Memura ve emekliye her yıl ocak ve temmuz aylarında geriye dönük son 6 aylık enflasyon verisine göre zam yapılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) milyonların günlerdir merakla beklediği enflasyon verisini dün açıkladı. Buna göre; temmuzda aylık yüzde 9.49, ağustosta yüzde 9.09, eylülde yüzde 4.75, ekimde yüzde 3.43, kasımda yüzde 3.43 olan enflasyon aralık ayında ise 2.93 olarak gerçekleşti. Böylece son 6 aylık kümülatif enflasyon yüzde 37.57’ye ulaştı. Memur ve memur emeklisine Temmuz- Aralık 2023 dönemi için yüzde 6 zam yapılmıştı. Bu oranın üzerindeki enflasyon farkı da maaşa ekleniyor.

Haberin Devamı

EN DÜŞÜK 32 BİN 860 LİRA OLACAK

Toplu sözleşme masasında memura ocak itibarıyla yüzde 15 zam yapılmasına karar verilmişti. Yani hem fark hem yüzde 15 zam söz konusu. Bu verilerle yapılan hesaba göre memur ve memur emeklisinin ocak zammı yüzde 49.25’e ulaştı. Hükümet kanadından yapılan açıklamalar da zammın yüzde 50’ye yaklaşacağı şeklindeydi. Söz konusu zamla birlikte en düşük memur maaşı 22 bin 17 liradan 32 bin 860 liraya çıkacak. Memur maaşlarına geçen temmuzda yüzde 17.55’lik yüzdelik zammın yanı sıra 8 bin 77 lira da seyyanen yapılmıştı. Bu zam aynen devam edecek. Diğer yandan en düşük memur emekli maaşı ise 9 bin 876 liradan 14 bin 740 liraya yükselecek.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİSİ İÇİN FARKLI HESAP!

Haberin Devamı

SSK ve Bağkur emeklileri ocak ve temmuzda son 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor. Son dönemde hükümet maaşlara enflasyon zammına ek olarak refah payını da eklemişti. Geçtiğimiz temmuz ayında SSK ve Bağkur emeklisine enflasyon artışına göre yüzde 19.77 zam verilecekti. Bu zam refah payı ile yüzde 25’e tamamlanmıştı. İşçi ve esnaf emeklisi için 6 aylık enflasyon verisine göre yüzde 37.57’lik bir zam oluştu. Bir tarafta memur emeklisinin yüzde 50’ye yakın zam alacağı kesinleşti, diğer yandan asgari ücrete yüzde 49 zam yapıldı. Dolayısıyla SSK ve Bağkur emeklisine refah payı verilmesiyle ilgili beklenti de artmış durumda.

EN AZ KAÇ LİRA OLACAK?

Üzerinde en çok konuşulan konulardan biri de 7 bin 500 liralık taban emekli maaşı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da en düşük emekli maaşının artırılması için talimat verdiği biliniyor. Dolayısıyla bu kapsamda emekli maaşlarına seyyanen zam yapılması bekleniyor. Bu konuda yasal düzenleme yapılacağı da konuşulanlar arasında. En düşük emekli maaşı 2023 yılında 3 bin 500 liradan yüzde 114’ün üzerinde artışla 7 bin 500 liraya yükselmişti. Yapılacak düzenlemeyle taban emekli maaşının 11-12 bin lira civarında belirleneceği tahmin ediliyor. Bu konuda son sözü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan söyleyecek.

FARKLAR AYRICA YATACAK

Memur emeklileri her ayın 1-5’i arasında maaşlarını çektiklerinden ocakta yatacak maaş zamlı olmayacak. Dünkü enflasyon verisine göre gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra maaş bazında oluşan farklar ay sonuna kadar hesaba geçecek. SGK söz konusu tarihleri ayrıca duyuracak. Memurlar ise ayın 15’inde maaş çektiklerinden zamlı maaşların bu tarihe kadar yetişmesi bekleniyor. SSK’lı emekliler her ayın 17-26’sı arasında, Bağkur’lular ise her ayın 25-28’i arasında emekli maaşı ödemesini alıyor. Dolayısıyla bu tarihlerde maaşlar zamlı yatacak.

Haberin Devamı