Ekonomi Merkez, 8 ay sonra faiz artırımına ara verdi

Merkez, 8 ay sonra faiz artırımına ara verdi

Paylaş
Merkez, 8 ay sonra faiz artırımına ara verdi

Hafize Gaye Erkan, 2 Şubat Cuma akşamı sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Merkez Bankası başkanlığı görevinden affını istediğini duyurmuştu.

Bu açıklamadan saatler sonra yayımlanan 3 Şubat tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile 28 Temmuz 2023 itibarıyla başkan yardımcılığı görevini sürdürmekte olan Fatih Karahan, Merkez Bankası başkanı olarak atanmıştı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, dün Fatih Karahan başkanlığında ilk kez toplandı. Kurul, 1 haftalık repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 45’te sabit bıraktı. Böylece Merkez Bankası faiz artırımına 8 ay sonra ilk kez ara vermiş oldu.

Haberin Devamı

36.5 PUAN YÜKSELİŞ OLMUŞTU

Para Politikası Kurulu, Hafize Gaye Erkan döneminde Haziran 2023’ten Şubat 2024’e kadar faizlerde üst üste faiz artırmıştı. Bu 8 aylık dönemde faiz yüzde 8.5’ten yüzde 45’e çıkmış, yani 36.5 puanlık artış gerçekleşmişti. Dün yeni başkanla birlikte verilen karar sonrasında yapılan açıklamada, “Kurul, politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” denildi.

ENFLASYONDA YIL SONU HEDEFİ

Haberin Devamı

Fatih Karahan, yılın ilk Enflasyon Raporu sunumunda da politika faizinin mevcut seviyesinin gerektiği müddetçe korunacağını belirterek enflasyon görünümünün bozulması halinde para politikası duruşunun sıkılaşacağını vurgulamıştı. Merkez Bankası bu yıl enflasyonun mayıs ayında yüzde 73 ile zirve yapmasını, yıl sonunda yüzde 36’ya gerilemesini öngörüyor.

KART FAİZLERİ DEĞİŞECEK Mİ?

Politika faizinde artış yapılmadığı için kredi kartları için referans faiz oranları da değişmeyecek. Merkez Bankası önceki iki ayda faizi yükseltse de kredi kartı azami faiz oranlarını değiştirmemişti. Kredi kartı alışveriş faizi şu anda yüzde 3.66, gecikme faizi ise yüzde 3.96 olarak uygulanıyor. Kredi kartından nakit çekimde yüzde 4.42 faiz uygulanırken, nakit çekim sonrası borcun gecikmeye düşmesi halinde faiz yüzde 4.72’ye çıkıyor. Bu oranlar kredili mevduat hesapları (KMH) için de geçerli.