Ekonomi Merkez Bankası faiz kararı saat kaçta açıklanacak? T.C. Merkez Bankası faizleri düşürecek mi? Yükseltecek mi?

Merkez Bankası faiz kararı saat kaçta açıklanacak? T.C. Merkez Bankası faizleri düşürecek mi? Yükseltecek mi?

Paylaş
Merkez Bankası faiz kararı saat kaçta açıklanacak? T.C. Merkez Bankası faizleri düşürecek mi? Yükseltecek mi?

Merkez Bankası faiz kararı bugün açıklanacak. Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanacak Para Politikası Kurulu (PPK) Ekim ayı için faiz kararına imza atacak. Piyasaları yakından ilgilendirmesi nedeniyle de günün en çok merak edilen konuları arasında ‘Merkez Bankası faiz kararı bugün saat kaçta açıklanacak?’ ‘T.C. Merkez Bankası faizleri düşürecek mi? Yükseltecek mi?’ soruları yer alıyor…

T.C. Merkez Bankası ekim ayı faiz kararı için nefesler tutuldu. Altın ve döviz piyasasında hareketli günler yaşanırken PPK toplantısından çıkacak faiz kararı büyük önem taşıyor. 22 Eylül’de yapılan son toplantıda politika faizi 100 baz puan düşürülerek yüzde 13’ten yüzde 12’ye gerilemişti. Faiz kararı açıklamasının hemen ardından altın fiyatlarında hızlı bir düşüş yaşanmıştı. Peki, Merkez Bankası faizleri düşürecek mi? Yükseltecek mi? İşte bugünkü toplantıya ilişkin merak edilen detaylar…

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BUGÜN SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün yani 20 Ekim 2022 Perşembe günü ekim ayı faiz kararını vermek üzere bir araya geliyor. Kurul alınan kararı saat 14.00’te kamuoyu ile paylaşacak.

T.C. MERKEZ BANKASI FAİZLERİ DÜŞÜRECEK Mİ? YÜKSELTECEK Mİ?

Balıkesir Kuva-yı Milliye Meydanı'nda düzenlenen bir açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bazı sözde iktisatçılar hala 'faiz' lafı gevelemeye devam ededursun, biz kendi işimize bakarak üretimi ve istihdamı desteklemeyi sürdüreceğiz. Bu kardeşiniz bu görevde olduğu sürece faiz her geçen gün, her geçen hafta, her geçen ay inmeye devam edecektir. Kimse bize bu konuda akıl vermesin. Yatırımcı gelsin, bizim devlet bankalarından kredi talebinde bulunsun ve onları faize ezdirmeyeceğiz. Çünkü yatırım yüksek faizle olmaz. Onun için düşük faiz" ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

EKONOMİSTLER DE İNDİRİM BEKLİYOR

Piyasalar Merkez'in vereceği kararı dört gözle beklerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklama karara ilişkin ipucu vermişti. Anketlere katılan ekonomistler de faizlerin düşeceği görüşünde. TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ekonomistlerin tahminleri şöyle:

TCMB ANKETİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayı "Piyasa Katılımcıları Anketi" sonuçları geçtiğimiz günlerde yayımladı. Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı'nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 12,83 iken, bu anket döneminde yüzde 11,25 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi de bir önceki anket döneminde yüzde 13 iken, bu anket döneminde yüzde 11,22 olarak gerçekleşmişti.

BLOOMBERG ANKETİ

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin anketine katılan 17 kurumun medyan beklentisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu haftaki toplantıda politika faizini 100 baz puan düşüşle yüzde 11 seviyesine indireceği yönünde. Ankete katılan tüm kurumlar bu toplantıda faiz indirimi beklerken, 16 kurum 100 baz puan, sadece 1 kurum 150 baz puan faiz indirimi öngörüyor.