Ekonomi Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak? Kasım 2022 PPK toplantısı ne zaman? Faizler düşer mi ne kadar düşer?

Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak? Kasım 2022 PPK toplantısı ne zaman? Faizler düşer mi ne kadar düşer?

Paylaş
Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak? Kasım 2022 PPK toplantısı ne zaman? Faizler düşer mi ne kadar düşer?

Merkez Bankası faiz kararı milyonlarca kişi tarafından merakla bekleniyor. Piyasalara olan etkisi nedeniyle yakından takip edilen Para Politikası Kurulu (PPK) faiz toplantısı TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında faizleri indirmedeki kararlılığını dile getirmişti. Bu doğrultuda geçtiğimiz ay faizlerin düşmesi beklenirken 150 baz puanlık faiz indirimi tahminlerin de üzerinde gelmişti. Peki, Kasım 2022 PKK toplantısı ne zaman? Merkez Bankası faiz kararını ne zaman açıklayacak? Faizler düşer mi ne kadar düşer? İşte detaylar…

Merkez Bankası’nın faiz kararı için gözler Kasım 2022 PPK toplantısına çevrildi. Ekim ayında PPK tarafından alınan kararla politika faizi 150 baz puan indirildi. Yeni kararla faizler yüzde 12'den yüzde 10,5'e çekildi. Uzmanlar Kasım ayında da TCMB’nin faiz kararının bir önceki ay ile aynı olacağı yönünde tahminlerde bulunuyor. İşte Kasım 2022 Merkez Bankası faiz kararına dair detaylar…

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI NE ZAMAN AÇIKLAYACAK?

Merkez Bankası Kasım ayı PPK toplantısı 24 Kasım Perşembe günü gerçekleşecek. Kurulun aldığı karar saat 14.00’te kamuoyu ile paylaşılacak.

FAİZLER DÜŞER Mİ NE KADAR DÜŞER?

Merkez Bankası faiz kararına ilişkin tahminlerde bulunana ekonomistlerin tamamı, Merkez Bankası'nın politika faizini düşürmeye devam etmesini bekliyor.

24 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, ekonomistlerin katılımıyla sonuçlandı.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin çoğu politika faizinin 150 baz azaltılarak yüzde 9'a indirilmesini bekliyor. Yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentilerin medyanı da yüzde 9 oldu.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında, politika faizi 150 baz puanlık indirimle yüzde 12'den yüzde 10,50'ye çekilmişti.

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI ANKETİNDE DOLAR VE ENFLASYON TAHMİNİ

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 41 katılımcıyla gerçekleştirdiği kasım ayına ilişkin "Piyasa Katılımcıları Anketi"ni yayımladı.

Buna göre yıl sonu dolar tahmini 19,54'e düştü. Enflasyon tahmini ise 68,06'ye yükseldi. Geçen ay yüzde 3,05 olan kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) artışı beklentisi, bu anket döneminde yüzde 3,14'e, cari yıl sonu TÜFE'deki artış beklentisi de yüzde 67,78'ten yüzde 68,06'ya çıktı.

TÜFE'de artış beklentileri 12 ay sonrası için yüzde 37,34'ten yüzde 37,47'ye yükselirken, 24 ay sonrası için yüzde 21,17'den 20,76'ya geriledi.

Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 19,54 oldu. Önceki ankette bu beklenti 19,82 olarak belirlenmişti. 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 23,61'den 23,35'e indi.

Bir önceki anket döneminde 49,2 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 48,8 milyar dolara gerilerken, gelecek yıl cari işlemler açığı beklentisi 31,1 milyar dolar oldu.