Ekonomi Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı

Paylaş
Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı

 Merkez Bankası piyasaların merakla beklenen faiz kararını açıkladı. TCMB Para Politikası Kurulu'ndan (PPK) yapılan son dakika duyurusuna göre; yılın 11. toplantısında faiz değişikliğine gidildi. Yüzde 10.5 olan politika faizi 150 baz puan indirilerek yüzde 9 seviyesine çekildi. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası geçen ay da 150 baz puanlık faiz indirimi yapmıştı. Banka böylece 4 ay üst üste toplam 500 puanlık faiz indirimine gitti. Ayrıca politika faizi de 2 yıl sonra tek haneye inmiş oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplandı. TCMB Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizi 150 baz puan indirdi.

Haberin Devamı

ÖNCEKİ TOPLANTIDA DA 150 BAZ PUAN İNDİRİME GİDİLMİŞTİ

Merkez Bankası, bir önceki toplantıda politika faizini 150 baz puan düşürerek yüzde 10,5 seviyesine çekmişti.

YILIN DÖRDÜNCÜ İNDİRİMİ

Merkez Bankası böylece ağustos, eylül, ekim ve Kasım toplantılarında art arda toplam 5 puan indirime gitti.

FAİZ 2 YIL SONRA TEK HANELERE İNDİ

Faiz, 2020 yılı Eylül ayında yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e çıkarılarak, tek haneli rakamlara ara verilmişti. Böylece 26 aylık aranın ardından yeniden tek haneli faiz rakamlarına geri dönüldü.

PİYASALAR NE BEKLİYORDU?

PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin 150 baz indirilerek yüzde 9'a çekilmesini bekliyordu.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI SONRASI BORSA İSTANBUL'DAN REKOR

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın faiz indirimi sonrası, Borsa İstanbul'da alımlar güçlendi. BIST 100 endeksi 4.909 puanı görerek tüm zamanların zirvesini test etti.

"FAİZ İNDİRİM DÖNGÜSÜ SONLANDIRILDI"

Faiz kararına ilişkin Para Politikası Kurulu'ndan yapılan açıklamada faiz indirim sürecinin tamamlandığı belirtildi. 

Kurul açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir.

Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir."

"TÜM ARAÇLAR LİRALAŞMA STRATEJİSİ İÇİN KULLANILACAK"

Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar tüm araçların liralaşma stratejisi çerçevesinde kullanılacağı vurgulandı. 

Açıklamada, "Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır" denildi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TEK HANE SİNYALİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eylül sonunda yaptığı açıklamada, faizin yıl sonunda tek haneye inmesi yönünde yorumda bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temennim odur ki bundan sonraki toplantısında bunu biraz daha indirmek suretiyle faizimizi tek haneli rakama indirmeliyiz” demişti.