Ekonomi Merkez Bankası rezervlerindeki rekor serisi sürüyor

Merkez Bankası rezervlerindeki rekor serisi sürüyor

Paylaş
Merkez Bankası rezervlerindeki rekor serisi sürüyor

Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 140.1 milyar dolardan 141.4 milyar dolara yükseldi. Böylece tüm zamanların rekorları kırılmış oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, Merkez Bankası toplam rezervleri 8 Aralık ile biten haftada 1 milyar 225 milyon dolar artarak 141 milyar 374 milyon dolar oldu.

Haberin Devamı

Brüt döviz rezervleri 1 milyar 276 milyon dolar artarak 93 milyar 233 milyon dolardan 94 milyar 509 milyon dolara yükseldi.

Altın rezervleri ise 8 Aralık haftasında 52 milyon dolar azalarak 46 milyar 916 milyon dolardan 46 milyar 864 milyon dolara geriledi.

TÜRKİYE'NİN RİSK PRİMİ 300 PUANIN ALTINA İNDİ

Öte yandan Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi, Mart 2021'den bu yana ilk kez 300 baz puanın altına indi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ekonomist Murat Ferman açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Rezerv teorisi ekonomide güven ve algı ile doğrudan alakalıdır. Bu Merkez Bankası’nın gücünü gösterme bakımından önem taşıyor. Rezervler ne kadar güçlüyse Merkez Banka’larının rezervleri politika üretebilmeleri kabiliyeti bakımından önemli. Bunun bir algı etkisi, beklenti yönetimi etkisi var.

Haberin Devamı

Yakın dönemde rezervlerle ilgili kamuoyunda dışarıya da yansıyan yerli yersiz, tartışılmaya muhtaç, algı düzeyinde beklenti yönetimi düzeyinde olumlu işaretler vermeyen tartışmalar olmuştu.