Ekonomi Merkez Bankası toplantısı ne zaman? TCMB Mart 2022 faiz kararı ne olur?

Merkez Bankası toplantısı ne zaman? TCMB Mart 2022 faiz kararı ne olur?

Paylaş
Merkez Bankası toplantısı ne zaman? TCMB Mart 2022 faiz kararı ne olur?

Merkez Bankası toplantısı hem yatırımcılar hem de piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Küresel çapta yaşanan ekonomik dalgalanmalar yurt içinde de etkisini gösteriyor. TCMB geçtiğimiz ay politika faizini sabit tutma kararı almıştı. Peki, Mart 2022 faiz kararı ne olur?

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faiz kararını açıklayacak. Hem altın hem de döviz piyasasına yön veren PPK faiz kararı özellikle Rusya Ukrayna savaşının ardından daha da önem taşır hale geldi. Bu kapsamda, Mart 2022 Merkez Bankası toplantısından çıkacak faiz kararı da günler öncesinden araştırılmaya başlandı…

Haberin Devamı

MERKEZ BANKASI TOPLANTISI NE ZAMAN?

Merkez Bankası toplantısı 17 Mart 2022 Perşembe günü gerçekleşecek. Merkez Bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısının ardından saat 14.00’te Mart 2022 faiz kararının açıklanması bekleniyor.

OCAK VE ŞUBAT AYI FAİZ KARARI NASILDI?

Ocak ve Şubat aylarında gerçekleşen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar verilmişti.

PARA POLİTİKASI KURULU (PPK) ÜYELERİ KİMLERDİR?

Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizlerine yönelik kararlar alan bir kuruldur. Faiz kararları alınırken, orta vadeli bir bakış açısıyla, gelecek dönem enflasyon görünümüne odaklanılır. Aynı zamanda, dışsal şokların enflasyon üzerindeki geçici etkilerine anında tepki verilmemesi ve orta vadeli hedeflere vurgu yapılarak politika tepkisinin zamana yayılması ilkesi benimsenir.

Haberin Devamı

PPK faiz kararı alırken, maliye politikasına ilişkin göstergeler, toplam arz-talep dengesi, parasal göstergeler ve kredi büyüklükleri, istihdam, ücret, birim maliyet, kamu ve özel sektör fiyatlama davranışları, verimlilik gelişmeleri, enflasyon beklentileri, döviz kurları ve bunları etkileyebilecek gelişmeler, olası dışsal şokların analizi ve Merkez Bankası bünyesindeki ekonomik tahmin sisteminden elde edilen projeksiyonları içeren geniş bir bilgi kümesinden yararlanılır.

Para Politikası Kurulu Merkez Bankası Başkanı, Başkan Yardımcıları, Banka Meclisi üyeleri arasından seçilecek bir üye ve Başkanın önerisi üzerine müşterek kararla atanacak diğer bir üyeden oluşuyor.