Ekonomi Merkez Bankası'nın faiz kararı netleşti! İşte PPK toplantısından çıkan karar

Merkez Bankası'nın faiz kararı netleşti! İşte PPK toplantısından çıkan karar

Paylaş
Merkez Bankası'nın faiz kararı netleşti! İşte PPK toplantısından çıkan karar

Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Geçen ayki Para Politikaları Kurulu toplantının ardından verilen "kademeli faiz artışı" mesajının ardından faiz 250 baz puan artırılarak yüzde 17,5'e yükseltildi. Bu faiz artırımı Mart 2021'den beri ikinci oldu. İşte piyasaların faiz artırımına verdiği tepki...

Merkez Bankası, geçen ay, 27 ay aradan sonra ilk kez faiz artırdı. Yeni Başkan Hafize Gaye Erkan yönetimindeki ilk toplantıda "kademeli artış" mesajı verildi. Enflasyonla mücadele mesajı veren bankanın Temmuz toplantısının da faiz kararı netleşti.

Haberin Devamı

İLK TOPLANTIDA FAİZLER 6.5 PUAN ARTIRILMIŞTI

Erkan’ın Merkez Bankası Başkanı olmasının ardından yapılan ilk PPK toplantısında politika faizi genel beklentinin alt bandında yüzde 8.5’ten yüzde 15’e çıkarılmıştı. PPK sonrası yapılan yazılı açıklamada sıkılaştırma sürecinin başladığı belirtilmişti. Bugün yapılacak toplantıda da “kademeli” yaklaşım tarzının devamının geleceği tahmin ediliyor.

UZMANLAR NE BEKLİYORDU?

Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) CEEMEA Araştırma Birimi Müdürü Uğraş Ülkü, TCMB’nin temmuz toplantısında politika faizini 250 baz puan artırabileceğini ifade etti. Piyasada genel beklenti politika faizinin yüzde 17.5 ila 18.5 aralığında bir noktaya çıkarılacağı yönünde yoğunlaşmıştı.

Haberin Devamı

MERAKLA BEKLENEN FAZİ KARARI

Yeni başkanı Hafize Gaye Erkan'la ikinci toplantısını gerçekleştiren Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 250 baz puanlık faiz artırımına giderek politika faizini yüzde 17.5'e yükseltti. 

Açıklamada, Kurul'un dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verdiği belirtilerek, "Küresel enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankaları parasal sıkılaştırma sürecine devam etmektedir. Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmaktadır. Kurul, bu unsurlara ek olarak vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir. Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki belirgin iyileşme, rezervlerde süregelen artış ve turizm gelirlerinin desteğiyle cari işlemler hesabındaki dengelenme fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacaktır" denildi.

Haberin Devamı

'GEREKTİĞİNDE PARASAL SIKILAŞTIRMA GÜÇLENDİRİLECEKTİR'

Politika faizinin, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği vurgulanarak, şöyle denildi:

"Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Kurul, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir."

Haberin Devamı

 TCMB FAİZ KARARI SONRASI PİYASALAR NE TEPKİ VERDİ?

Merkez Bankası 250 baz puanlık faiz artışı ile politika faizini yüzde 17,5 seviyesine çekti. Temmuz ayı Merkez Bankası faiz kararı sonrası altın fiyatları, döviz kurları ve borsada küçük dalgalanmalar oldu.

Varlık fiyatları yatay pozitif seyrini korudu.