Ekonomi Mesai ücretinde ders saati esas

Mesai ücretinde ders saati esas

Paylaş
Mesai ücretinde ders saati esas

Birçok özel okul öğretmeni düşük ücret ve fazla çalıştırılmaktan şikayetçiyken Yargıtay’dan mesai ücretleri konusunda emsal karar çıktı. Okulda ders dışında birçok iş yapmak zorunda kalan öğretmenlerin mesai ücreti okulda geçirdikleri süreye değil ders saatlerine endekslendi.

Özel bir okulda Almanca öğretmeni olan K.L., maaşının ödenmemesi nedeniyle istifa etti. İş mahkemesine başvurup, çalıştığı kurumdan kıdem tazminatı, fazla mesai ve hafta sonu çalışma ücreti ile zümre başkanlığı ücret farkı, eğitim öğretim ödeneği, yabancı dil tazminatı talep etti. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne hükmetti. Özel okulun temyiz başvurusunu değerlendiren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, iş mahkemesinin kararını bozdu.

Haberin Devamı

‘SÖZLEŞMESİ YOK’

Yargıtay kararında özel eğitim kurumlarında öğretmenlerin, okulda geçirdikleri zamana değil girdikleri derslerin süresine göre fazla mesai alabilecekleri belirtilerek, “Davacının haftalık 45 saati geçen çalışması olmadığı için talebinin yerinde olmadığı belirlendi” denildi. Davacının, Almanca zümre başkanı olarak ek ücret talebi ise ‘zümre başkanlığına dayanak oluşturan’ herhangi bir sözleşmesi bulunmadığı için reddedildi.