Ekonomi Mesleksizlik sorunu alarm veriyor

Mesleksizlik sorunu alarm veriyor

Paylaş
Mesleksizlik sorunu alarm veriyor

İş dünyasının son dönemdeki en büyük derdi nitelikli ara eleman bulamamak. Gençler ise sabırsız ve masa başı işleri tercih ediyor. Bu durum ülke sanayisi için de ciddi risk oluşturuyor.

Bu konuya dikkat çeken Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Ülkemizde olduğu gibi sanayide söz sahibi olan ülkelerde de ‘mavi yaka’ olarak tabir edilen ara elaman ihtiyaçlarının beyaz yakadan çok daha fazla olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SORUNUN KAYNAĞI NİTELİK

Son dönemde meslek liselerinin asıl amaçlarını yerine getiremez hale geldiğini vurgulayan Yorgancılar, şöyle devam etti: “Ülkemiz özelinde, sorunun kaynağını meslek liselerinin nicelik ve nitelik açısından yetersiz olması ile gençlerimizin hâlâ fabrikalarda veya teknik personel olarak çalışmak yerine masa başında veya kamuda çalışmak istemelerinde görüyoruz. Bu döngüyü kırmak için uygulamalı eğitimlerle mesleki liseler teşvik edilmeli.”

NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA

Verilerin de konunun aciliyetini ortaya koyduğunu hatırlatan Yorgancılar, “15-29 yaş grubundaki ne istihdamda, ne de eğitimde olan gençler açısından yüzde 27.9 oranıyla OECD ülkeleri içinde Güney Afrika’dan sonra ikinci sırada isek, bir yerlerde bir yanlışın olduğunu görmeliyiz. Bakanlarımıza sunduğumuz dosyalarda da yer verdiğimiz çözüm önerilerimizin dikkate alınması halinde bu sorunu aşacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

SAYILARI ARTIRILMALI

Üniversitelerin mevcut durumlarının da gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Yorgancılar, önerilerde bulunarak, “Nitelik ve nicelik açısından yetersiz üniversite açarak, atıl bölümlerde gençlerimizin vakit kaybetmeleri yerine, nitelikli teknik ve mesleki okulların sayısını artırarak ve gençlerimizi buraya yönlendirerek yeni bir gelecek kurmalarını sağlayabiliriz” dedi.

İŞBİRLİĞİNE DE HAZIRLAR

Ender Yorgancılar, sanayiciler olarak her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi ve şunları ekledi: “Tüm organize sanayi bölgelerinde ihtiyaçlar doğrultusunda ilgili alanlarda nitelikli meslek liselerin açılması, mesleki ve teknik liselerde öğrenim gören öğrencilere, üniversite öğrencilerine olduğu gibi burs verilmesi, meslek lisesi mezunlarının kendi branşında sanayide çalışması durumunda SGK ve gelir vergisi oranında yüzde 25 indirim yapılması, meslek lisesi mezunlarının askerlikten muaf tutulması, ilgili kesimlerce Eğitim-Üretim Şurası gerçekleştirilerek, ortak akılla önerilerin toplanması gerektiğini düşünüyoruz.”