Ekonomi Meta'ya günlük 4.8 milyon lira ceza

Meta'ya günlük 4.8 milyon lira ceza

Paylaş
Meta'ya günlük 4.8 milyon lira ceza

Rekabet Kurumu, sosyal medya şirketi Meta hakkında hakim durumunu kötüye kullandığı şüphesi üzerine soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma sonucunda kurum, Meta’ya geçici tedbir kararı ve günlük 4 milyon 796 bin 152 lira idari para cezası (12 Aralık 2023 itibarıyla geçerli) kararı verdi. Açıklamada, mevcut bulgular çerçevesinde Instagram ve Threads arasındaki veri aktarım mekanizması neticesinde oluşabilecek veri birleştirme davranışının engellenmesi yönünde geçici tedbir uygulanmasına karar verildiği bildirildi. Kararda ayrıca Meta’nın, Instagram hesaplarına dayalı Threads profili oluşturan kullanıcıların verilerini, kullanıcılara onay seçeneği sunmaksızın birleştirmesinin telafisi güç zararlara yol açacağı değerlendirildi.

Haberin Devamı

BÜYÜK VERİYE SAHİP

Açıklamada, Meta’nın pazarda uzun yıllardır faaliyet göstermesi sebebiyle kapsamlı ve detaylı bir veri birikimine sahip olduğuna işaret edildi. Ayrıca, firmanın sahip olduğu kullanıcı tabanın büyüklüğü ve çeşitliliğinin, reklam verenler bakımından Meta hizmetlerini cazip hale getirdiği belirtildi. Bu durumun ise Meta’ya hizmet geliştirme amacıyla daha fazla kaynak ayırabilmesine imkan sağladığı ve rakiplerin reklam verenlere ve dolayısıyla finansal kaynaklara erişimini zorlaştırdığı ifade edildi. Meta bünyesindeki platformların Türkiye’deki kullanıcı sayısı ise yaklaşık şu şekilde: Facebook: 35 milyon, Facebook Messenger: 17 milyon, Instagram: 57 milyon, WhatsApp: 60 milyon, Threads: 5 milyon.

Haberin Devamı