Ekonomi Milyonlara zam müjdesi! Temmuz ayında yapılacak, artış oranı...

Milyonlara zam müjdesi! Temmuz ayında yapılacak, artış oranı...

Paylaş
Milyonlara zam müjdesi! Temmuz ayında yapılacak, artış oranı...

Özel sektör çalışanları, memur ve emekliler dört gözle temmuzda yapılacak zammı bekliyor. Enflasyon farkının yanında özellikle asgari ücretlilerin maaşlarında iyileştirme yapılacağı yönündeki mesajlar heyecanla karşılandı. Peki artış nasıl ve ne kadar olacak? İşte olası senaryolarla asgari ücret...

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı temmuzda yapılacak zamlarda. Özellikle asgari ücretle çalışanları son yapılan açıklamaların ardından ara zam heyecanı sardı. Yapılacak zammın hangi oranda olacağı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplanıp toplanmayacağı, artış sonrası vergi ayarlamaların nasıl olacağı en çok merak edilen konular arasında bulunuyor. Önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’la görüşmesinden sonra bu konuda olası düzenleme tahminleri de artmış durumda.

Haberin Devamı

KOMİSYON MU TOPLANACAK?

Öncelikle asgari ücretin her yıl aralıkta işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin katıldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda belirlendiğini hatırlatalım. Son komisyon toplantısında asgari ücret yüzde 50.50 zamla net 2 bin 825 liradan 4 bin 253 liraya çıkarılmıştı.

Ayrıca tüm ücretli çalışanların brüt asgari ücrete (5 bin 4 lira) kadar olan gelirlerinden Gelir ve Damga Vergisi de kaldırılmıştı. Komisyon toplantıları yani müzakereler normalde 1 ay kadar sürüyor. Önümüzde bu kadar süre yok.

İŞVEREN SİGORTA PRİMİ...

Bu durumda akla, Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmadan yapılabilecek düzenlemeler geliyor. Bunlardan biri sigorta prim desteği. Bu aynı zamanda işverenin yükünü azaltacak bir düzenleme olarak da öne çıktığından daha uygulanabilir görünüyor. Bugün asgari ücretli işçi için aylık 775 lira tutarında (yüzde 5 indirim olursa) ‘sosyal güvenlik primi işveren payı’ alınıyor.

Haberin Devamı

İşveren priminde 5 puanlık indirim yapılmasının yıllık 54 milyar lira maliyeti olabileceği hesap ediliyor. Primlerin bir kısmının 6 ay süreyle devletin ödeyebileceğine dair senaryolar da konuşulanlar arasında. Ayrıca prim indiriminin 103 milyar lirayı bulan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanması da gündemdeki konular arasında.

Yine asgari ücreti aşan kazançlardan alınan yüzde 15 vergiye tabi birinci vergi diliminin bir yıl süreyle uygulanmaması da üzerinde tartışılan konuların içinde bulunuyor. Bu son madde uygulanırsa asgari ücreti aşan kazancın 32 bin liralık kısmı vergi dışı bırakılabilecek.

ENFLASYON FARKI ORANINDA OLABİLİR

Üzerinde konuşulan formüller arasında enflasyon farkı verilmesi de var. Buna göre, temmuzda oluşabilecek yıllık enflasyonla 1 Ocak’tan geçerli yüzde 50.5’lik enflasyon arasındaki farkın asgari ücrete yansıtılması söz konusu olabilir.

Mayıs itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 73.50. Geçen yıl enflasyon yüzde 36.08 olmuştu. Bu formüle göre temmuzda yüzde 15-20’lik bir asgari ücret farkı gündeme gelebilir. Bu farkın da prim ve vergi indirimleriyle yapılabileceği ifade ediliyor

Haberin Devamı

VERGİ AYARI!

Çalışanlara ödenen maaşlar üzerinden alınan verginin toplam vergi içindeki payı yaklaşık yüzde 17. Bu da yaklaşık 200 milyar liraya işaret ediyor. Asgari ücrete kadar olan gelirde şu anda vergi alınmıyor.

Eğer işverenler devlet desteğinin yanında asgari ücrete belli oranda zam yaparsa, brüt 5 bin 4 lira olan asgari ücreti aşan kısım için de vergi muafiyeti sağlanması için düzenleme gündeme gelecektir. Bu durumda tüm sigortalı çalışanların bu vergi muafiyeti düzenlemesinden istifade etmesi sağlanabilecektir.

İŞÇİ KESİMİYLE GÖRÜŞME

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, son günlerde asgari ücretli için temmuzda zam yapılacağının sinyalini vermişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da bu konuda açık kapı bırakmıştı.

Erdoğan’ın önceki gün Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’la yaptığı görüşme de bu açıdan önemliydi. Toplantı içeriğiyle ilgili açıklama yapan Atalay, “Cumhurbaşkanımız bir çalışma gerçekleştirildiğini söyledi. Ayrıca ‘her şeyin farkındayız’ dedi. Ortada bir rakam yok ama alım gücü düştü.

Haberin Devamı

Bugüne kadar biz aralık ayının dışında asgari ücret için toplanmadık. Ancak şartlar öyle gerektirdi. Biz her ay enflasyon farkının yansıtılmasını istiyoruz” dedi. Türk-İş’in son açıkladığı açlık sınırı tutarı 6 bin 17 lira seviyesinde bulunuyor.

YILDA İKİ KEZ YAPILABİLİR Mİ?

Asgari ücret 1999-2015 yıllarını kapsayan dönemde ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki belirlenmişti. 2016 yılından bu yana ise sadece ocak ayında artırılmak üzere yılda bir defa asgari ücret belirleniyor. Enflasyondaki değişime göre yine eski uygulama gündeme gelebilir.