Ekonomi Milyonlarca emekli ara zam kararını bekliyor! Ekonomist Muharrem Bayram rakam verdi

Milyonlarca emekli ara zam kararını bekliyor! Ekonomist Muharrem Bayram rakam verdi

Paylaş
Milyonlarca emekli ara zam kararını bekliyor! Ekonomist Muharrem Bayram rakam verdi

Milyonlarca memur ve memur emeklisi toplu sözleşmeden çıkacak kararları merakla bekliyor. Öte yandan SK ve Bağ-Kur emeklileri de sık sık gündeme gelen ara zam açıklamasını beklemeye başladı. Peki, emekliye ekimde ara zam gelir mi? Ara zam yapılırsa maaşlar ne olur? CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz, tüm bu başlıkları Ekonomist Muhammet Bayram ile değerlendirdi.

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşmeden çıkacak kararları beklerken SSK ve Bağ-Kur emeklileri de ara zam oranını bekliyor. 2023 yılı Ocak ayından sonra emekli maaşlarına mart ve temmuz aylarında ara zamlar yapılmıştı. Bu dönemde en düşük emekli maaşı 7 bin 500 tl olurken gözler ara zamma çevrildi.

Haberin Devamı

CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz, tüm bu başlıkları Ekonomist Muhammet Bayram ile değerlendirdi.

Ekonomist Muhammed Bayram'ın açıklamaları: 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce ara zamla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Mağduriyetlerin farkındayız tüm bu mağduriyetleri ortadan kaldıracağız dedi. Muhtemelen ekim ayında TBMM’nin açılması ile birlikte yeni bir düzenleme gelecek. 2023 yılı Ocak ayında en düşük emekli maaşı 5500 liraydı. Mart ayında da 7 bin 500 lirayı gördü. Temmuz ayında da mart ayındaki zamdan faydalanamayan emekliler için yüzde 25’lik artış olmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ara zam sinyali verdiğini de unutmamak gerekiyor. Ekim ayında mutlak surette bir zam olacağını düşünüyorum. Peki ara zamlar nasıl yapılacak? Birinci sırada kök maaşların artırılması var. Böylece bütün emeklilere aynı zam oranı yapılmış olur. Bütün emeklilerin kök maaşı 7500 liraya tamamlanırsa artık hangi zam oranı yapılırsa bütün emeklilere aynı oranda gelmiş olacak. Bir diğer seçenek de emekli maaşlarının oransal olarak artırılması. Ekimde yapılacak bir ara zamla en düşük emekli maaşının 10 bin 33 lira seviyesine gelmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Ara zamdan sonra ocak ayında yapılacak zamda da emekliler enflasyon farkını alacaklardır. Yani ekim ayında maaşları ne kadar olursa olsun ocak ayında bir zam daha alacaklardır. Aynı zamanda buna refah payı düzenlemesi de eklenecektir.