Ekonomi Milyonlarca kişinin borcu siliniyor! Vatandaşlara derin bir ‘Oh’ çektiren torba yasa Meclis’ten geçti

Milyonlarca kişinin borcu siliniyor! Vatandaşlara derin bir ‘Oh’ çektiren torba yasa Meclis’ten geçti

Paylaş
Milyonlarca kişinin borcu siliniyor! Vatandaşlara derin bir ‘Oh’ çektiren torba yasa Meclis’ten geçti

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen torba yasa milyonlarca vatandaşa derin bir oh çektirdi. Pek çok farklı konuda devlete borcu olan vatandaşların borçları yapılan düzenlemeler ile siliniyor. Öyle ki hem KYK borcu bulunan hem covid döneminde cezası olan ve hem de 2 bin TL’nin altında icralık borcu bulunan vatandaşlar büyük bir yükümlülüğün altından kurtulmuş olacak. İşte milyonlarca kişinin heyecanla beklediği torba yasasında silinecek borçlarla ilgili detaylar…

Çeşitli nedenlerle devlete borcu bulunanlara af getiren torba yasa teklifi 17 Ekim Pazartesi günü TBMM komisyonundan geçti. Hayata geçirilecek düzenlemede ilk olarak dikkat çeken konular arasında KYK borçlarının faizlerinin silinmesi gibi konular yer alıyordu. Ancak 52 maddelik yasa teklifinde evde bakım maaşı, kısa çalışma yersiz ödemelerin geri alınmasına kadar pek çok borcun affa uğramasını sağlayan maddeleri de olduğu ortaya çıktı...

Haberin Devamı

TORBA YASA İLE HANGİ BORÇLAR SİLİNECEK?

MADDE 1- 65 yaş aylığı ve engelli aylığı alan anca gelir veya engellilik durumunda değişiklik tespit edildiğinde yersiz ödenen aylıklara af geliyor. Yasa ile 163 bin 572 vatandaşın yersiz ödeme borcu silinecek.

MADDE 2- İçme sularının Sağlık Bakanlığınca yapılan veya yaptırılan her türlü tetkik ve tahlil bedellerinden il özel idarelerince 30 Eylül 2022'ye kadar ödenmemiş olan alacak tutarları ferileriyle birlikte terkin edilecek. Bu alacakların tahsili için açılmış davalarda karar verilmesine yer olmadığına, icra takiplerinin ise iptaline karar verilecek. Karar verilmesine yer olmadığına veya takibin iptaline karar verilen hallerde yapılan masraflar taraflar üzerinde bırakılacak ve vekalet ücretine hükmolunmayacak.

Haberin Devamı

MADDE 3- İcra takibi başlatılmış bulunan, borçlusu gerçek kişi olan ve her bir icra dosyası itibarıyla asıl alacak ve ferileri dahil icra takibi başlatıldığı tarihteki takip tutarı 2 bin lirayı aşmayan alacaklar ile bu tutarın üzerinde takip başlamış olmakla birlikte 15 Ağustos 2022 tarihi itibarıyla dosyada yapılmış tahsilatlar nedeniyle bakiye takip tutarı 2 bin lira ve altına düşen alacaklar; alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla küçük alacak kapsamına alınacak.

Böylece küçük alacak olarak tanımlanan alacaklarından feragat eden mükelleflere, bu alacaklarını Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre değersiz alacak kabul ederek kayıtlarından çıkarma imkanı sağlanacak.

MADDE 4- Karşılıksız çıkan çeki protesto edilmiş, senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmının 1 Haziran 2023'e kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları dikkate alınmayacak. Bu borçların anapara veya taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022'den önce olacak.

Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmayacak.

Haberin Devamı

MADDE 5- Silinecek bir başka borç da 2006 yılında uygulamaya konulan evde bakım yardımı. Hane içinde kişi başına aylık geliri net asgari ücretin 3’te 2’sinden az olan engellilerin bakımıyla ilgilenen kişilere veriliyor. Muhtaçlık kriterinin aşılması halinde yersiz ödenen evde bakım yardımı faiziyle geri alınıyor. En son 2017’de çıkartılan aftan bu yana yaklaşık 18 bin kişi 200 milyon liralık yersiz ödeme borcu ile karşı karşıya kaldı.

MADDE 6- Yasa ile hatalı ödenen 860 milyon liralık kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği de affedilecek.

MADDE-7 Maske ile ilgili toplam 2,7 milyar liralık maske ve sokağa çıkma yasağını ihlal eden vatandaşlara da af geliyor

MADDE 8- 5 Ağustos 2022’den önce icra takibi başlatılan ve 2 bin lira ve altında olan alacakların tasfiyesi sağlanacak. Bu düzenlemeden yaklaşık 5 milyon kişi yararlanacak.

MADDE 9-  KYK kredi borçları üzerindeki faizler silinecek. Öğrenciler sadece aldıkları ana para kadar borç ödeyecek.

Haberin Devamı