Ekonomi Milyonların gözü bu haberde! Memur ve emekli maaşları ne olacak?

Milyonların gözü bu haberde! Memur ve emekli maaşları ne olacak?

Paylaş
Milyonların gözü bu haberde! Memur ve emekli maaşları ne olacak?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren aralık ayı enflasyon rakamı, TÜİK tarafından 3 Ocak Salı günü açıklanacak. Gazeteciler ve uzman isimler CNN TÜRK canlı yayınında memur ve emekli maaşlarına yapılacak olası zam oranını değerlendirdi.

Ahmet Hakan'ın moderatörlüğünde CNN Türk'te ekrana gelen 'Tarafsız Bölge' programında memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı değerlendirildi. Programda Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Dr. Masum Türker, Sanatçı - Yazar Bedri Baykam, Kamuoyu Araştırmacısı Hakan Bayrakçı, gazeteciler Zafer Şahin ve Abdulkadir Selvi yorumlarda bulundu.

Haberin Devamı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan EYT müjdesi: Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, EYT düzenlemesiyle ilgili, “Bu düzenlemeyle yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımız emekli olma hakkına ulaşacak. Herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak” dedi.

Abdulkadir Selvi, memur ve emekliye yapılacak zam oranıyla ilgili, 'Beklenti yüzde 30 ve yüzde 40 arasında' dedi. Milliyet Gazetesi yazarı Zafer Şahin ise 'yüzde 30 zam oranı bekleniyor' kulis bilgisini paylaştı.

Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, "Çıkacak olan enflasyon oranı çok önemli olacak hem %8’lik zam ve refah payıyla beraber %30’un biraz üzerinde bir şey konuşuluyor. %40 gibi bir beklenti var ama ben bu rakamı doğrulatamadım. %40 olursa bu ancak Cumhurbaşkanı’nın iradesini yansıtmasıyla gerçekleşebilir ama %30’la %40 arasında bir beklenti var. Bir de tabi memurlar bu sefer 3600 ek gösterge düzenlemesi yapıldığı için hemen her meslekte bir düzenleme yapılacak o da maaşlarına olumlu şekilde yansıyacak." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Milliyet Gazetesi yazarı Zafer Şahin, "Memurların toplu sözleşmeleri var. Toplu sözleşmeden yüzde 8 zam alacak. Üstüne enflasyon farkı 6 aylık enflasyon alınacak. 18-19 arası olacağı tahmin ediliyor. Memur sendikalarının refah payı beklentisi var. Ankara'da konuşulan en makul senaryo yüzde 30 memur ve memur emeklileri için. Açıklanacak olan enflasyon rakamı yüzde 18'lere gelinirse yüzde 30 civarında bir zam olasılığı en kuvvetli senaryo gibi görülüyor. Memur ve işçi yılda iki defa zam alıyor. İşçi emeklileri sizin dediğiniz gibi tamamen enflasyon oranına göre zam alıyor. İşçi emeklileri için bir özel düzenleme yapılacağına dair kuvvetli beklenti var. " açıklamasında bulundu.

Vergi uzmanı Muhammet Bayram ise "%35’le %40 arası rakamlar gerçekçi rakamlar. Benim tahminimde %18’lik enflasyon farkı üzerine %15’lik bir sosyal refah dokunuşu. Dokunuş diyorum çünkü Sayın Cumhurbaşkanı asgari ücretliye %14’le, %15 gibi bir artış yaptı. Hatta bunun açıklamasını şu şekilde yaptı sayın Cumhurbaşkanı: Biz ülkemizin refahını, kazanımlarını öncelikle çalışanlara sonra toplumun bütün tabanına yayacağız dedi. Yani bu demek oluyor ki bizim toplu sözleşme zammı + enflasyon farkı+ %15’lik bir artışımız söz konusu. Yani %18 çıkar ise bende %15’lik bir sosyal refah payı olacağına dair bir kulis bilgisi aldım. Bu toplamda %33 ile %35 rakamları arasında bir rakama denk gelir. Yani %35’ler seviyesinde olacağını öngörüyorum. Çünkü burada daha fazla bir artış aynı asgari ücretlide olacak artış gibi olur. Biz hep uyardık asgari ücretler 12-13 bin TL civarları konuşuluyordu. Bunların algı yönetimine ait, manipülasyon oluşturan rakamlar olduğunu söyledik. İşte onları bugünler için söyledik. Eğer asgari ücreti 13 bin TL’ye çıkarsaydınız eğer şuanda en düşük emekli maaşına, en düşük memur maaşına ne yapacaktınız? En düşük memur maaşı 13 bin TL’den az kalacaktı. O yüzden asgari ücret düzeyi gerçekten sabit dar gelirli ve sabit orta gelirlinin enflasyon karşısında ezilmişliğini ve tahribatını ortadan kaldırmak için rekor düzeyde belirlendi. Yani geçen seneye göre %100, iki sene önceye kadar %200, dolar bazında 456 dolar gibi Türkiye Cumhuriyeti tarihinin rekorudur. Asgari ücret belirlendi ama tabi diğer ücretliler, özel sektörde çalışanlar benzer şekilde artış bekliyor kendisine. Aynı şekilde memur emeklilerde aynı şekilde artış istiyor. Buradaki hesaplamayı anlatayım; 2022 başında %5+ %2,5 sosyal refah payı düzenlemesi yapıldı. Normalde %5 artış yapılacaktı ama 2022 sonrası enflasyon tahmin edilmiş olacak ki 2,5 puan arttırarak %7,5’lik bir artış yapıldı+ enflasyon farkı. Temmuz’a geldiğimizde 42.35’ki tam bu enflasyon farkı 6 ayın. Doğrudan emeklilere yani BAKUR ve SSK’lılara verildi. %41,69’da memurlara ve memur emeklilere verildi. "dedi.

Haberin Devamı

MİLYONLAR MERAKLA BEKLİYOR

Haberin Devamı

Milyonlarca memur ve emeklilere yapılacak zam oranları, açıklanacak 6 aylık enflasyon verisiyle netlik kazanacak. Başta memur ve emekliler olmak üzere milyonlarca kişiyi ilgilendiren aralık ayı enflasyon rakamı, TÜİK tarafından 3 Ocak Salı günü açıklanacak. Aralık ayı enflasyonuyla 2022'nin temmuz-aralık dönemine ait enflasyon oranı da netleşecek. 6 aylık enflasyon verisi, milyonlarca kişinin gelirini doğrudan ve dolaylı olarak etkileyecek.

Temmuz ile kasım aylarını kapsayan 5 aylık dönemdeki enflasyon farkına ve toplu sözleşmeden kaynaklı rakama göre memur ve emeklilerinin zam oranı şu an yüzde 15,11. Aralık enflasyonunun da toplanması sonucu oluşan orana refah payının eklenip eklenmeyeceği merak konusu. Asgari ücrete yapılan zammın memurlar için bir mihenk taşı olduğunu ifade eden Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, "Sayın Cumhurbaşkanımızın vermiş olduğu yüksek asgari ücret zammının da göz önünde bulundurularak refah payının daha yüksek belirlenmesi öngörülmektedir" dedi.

Haberin Devamı

NORMALDE YÜZDE 18-19

Enflasyon verilerinin 3 Ocak Salı günü saat 10.00’da açıklanmasının ardından ek zamla ilgili yapılacak açıklamalar yakından izlenecek. Ek zam EYT’den emekli olacak milyonları da yakından ilgilendiriyor. Çünkü ocak itibarıyla bağlanacak tüm emekli maaşları yeni zam oranına göre güncellenrek bağlanacak. Evde bakım ücreti alanlar, engelli aylığı alanlar, 65 yaş aylığı alanlar, dul ve yetimler de yeni yıl zammından faydalanacak. Ek zammı hesaba katmazsak tahminlere göre memur ve memur emeklisine yapılacak zam yaklaşık yüzde 18-19 civarında oluşacak gibi görünüyor.

SSK VE BAĞKUR’LU İLE DUL VE YETİMLERİ

SSK ve Bağkur emeklileri için toplu sözleşme görüşmesi yapılmıyor. Ocak ve temmuzda 6’şar aylık dönemler itibarıyla enflasyon ne kadar ilan edilmişse, o oranda zam alıyorlar. Ocak 2022’de bu emeklilere yüzde 42.35 oranında zam yapılmıştı. Eğer aralık enflasyonu yüzde 2-3 civarı artarsa zam yüzde 18’e ulaşabilecek. Emeklilerin dul ve yetimleri de aynı oranda zam alacak. Bu durumda 4 bin lira maaşı olan bir emekli 720 lira zam alacak. 5 bin lira emekli maaşı olanın zammı 900 lirayı bulacak. Eğer seyyanen zam, refah payı gibi gibi ek bir düzenleme olursa bu zam oranı yüzde 10-15 daha da yukarı çıkabilir. Asgari ücretliye yüzde 55’lik zam bu yöndeki beklentileri kuvvetlendiriyor.

EN DÜŞÜK MAAŞTA 5-6 BİN LİRA HESAPLARI

Temmuz 2022 itibarıyla en düşük emekli maaşına 1.000 lira yani yüzde 40 zam yapılmış, böylece taban emekli maaşı 3 bin 500 liraya çıkarılmıştı. Bu aydan geçerli olmak üzere taban maaşta bu doğrultuda yeni bir düzenleme bekleniyor. Bu kez 1.000-2000 lira arası refah payı eklenirse yeni maaş 4.500-5.500 liraya çıkabilir.