Ekonomi Motosiklet satışları 1.5 milyon adetlere çıkacak

Motosiklet satışları 1.5 milyon adetlere çıkacak

Paylaş
Motosiklet satışları 1.5 milyon adetlere çıkacak

2023’un ilk 9 ayında Türkiye’de motosiklet satışları yüzde 147.3 büyüdü. Talebin devam edeceği belirtilirken pazarın yıl sonunda 900 bin adetlere ulaşması bekleniyor.

Türkiye’de motosiklet pazarı her gheçen gün büyümeye devam ediyor. Motosiklet Endüstrisi Derneği’nin (MOTED) öngörülerine göre, motosiklet pazarının bu sene 900 bin adetler, daha sonraki yıllarda artarak 5 yıl içinde yaklaşık 1.5 milyon adetlere ulaşacağı tahmin ediliyor. MOTED Genel Koordinatörü Remzi Öztürk, bu rakamlar ile yabancı yatırımcıların ülkemizde üretim yapma faaliyetlerinin artacağını belirtiyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ÜRETİM ÜSSÜ OLABİLİR

Ülkemizin bölgenin motosiklet üretim üstü olması yönünde ciddi adımlar atıldığını söyleyen Öztürk, “Bu adımların atılmasındaki en büyük etken motosiklet yan sanayisinin giderek büyüme eğilimde olması. 2022 Eylül ayında yaptığımız Motosiklet Çalıştayı’nda motosiklet sektörünün bir endüstri haline dönüşmesi konusunda uygulanması gereken regülasyonları paylaştık. Çalıştay’ın devletin ilgili kurumlarınca desteklenmesi, büyümenin en büyük etkenlerinden biri oldu” dedi.

FİYATLAR YÜZDE 70 YÜKSELDİ

Döviz kurundaki artış nedeniyle motosiklet fiyatlarının yükseldiğine dikkat çeken Öztürk, “En ucuz ürün 50 bin TL olurken, bir üst halk tipi olan 125cc ye kadar olan araçlar ise 90 ila 200 bin TL aralığına yükseldi. Geçen yıla göre fiyatlar yaklaşık yüzde 70 arttı. Fakat benzin fiyatlarındaki artış ve otomobil fiyatlarındaki yükselişinde motosiklete olan talebin artmasını halen sürdürüyor” diye konuştu. Kentleşmenin artmasıyla motosikletin önemli bir ulaşım alternatifi haline geldiğini kaydeden Öztürk, “En yaygın kurye ulaşım aracının motosiklet olması sektörün büyümesinde rol alan en önemli etkenlerden birisi. Sektörün en önemli sorunu olan kayıt dışı satışlardı. 2022 yılında ARTES sistemine geçmemizin kayıtlı satışların artmasında önemli rolü oldu. Artık bayiler tescil edilmeden ürün teslimi müşteriye yapamıyor” dedi.

Haberin Devamı

TEKNİK ELEMAN SIKINTISI YAŞANIYOR

Motosiklet sektörünün 2020’den bu yana yüzde 533 oranında büyüdüğünü vurgulayan Öztürk, yetişmiş teknik eleman temini konusunda sıkıntılar yaşandığını söyledi. Üretici, ithalatçı ve yenileme piyasasındaki eleman eksikliğinin de satış sonrasında yeterince kaliteli eğitim verilmesini zorlaştığına değinen Öztürk, “2024’te daha da büyüyecek motosiklet pazarının bu ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile MOTED olarak meslek liseleri ile görüşme halindeyiz. Bazı projelerimiz var. Firmaların kendi sınıflarını açarak teknik konularda eğitimlerin verilmesini amaçlıyoruz. Bu uzun süreli bir çalışma olsa da soruna önemli bir çözüm getirecek” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı