Ekonomi Murat Kurum açıkladı: 650 bin konutun dönüşümünü sağlayacağız

Murat Kurum açıkladı: 650 bin konutun dönüşümünü sağlayacağız

Paylaş
Murat Kurum açıkladı: 650 bin konutun dönüşümünü sağlayacağız

Cumhur İttifakı İBB adayı Murat Kurum tvnet ekranlarında önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, İstanbul için projelerini açıklarken merak edilen soruları da yanıtladı. Kurum "İstanbul'da beş yıl içerisinde 650 bin konutun dönüşümünü sağlayacağız. İstanbul'umuzun dijital ikizini oluşturacağız" dedi. İşte o detaylar...

Cumhur İttifakı'nın İstanbul adayı Murat Kurum, İstanbul projeleri ve 6 Şubat depremi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kurum "Elimizi afet bölgesinden çekmeyeceğiz" dedi.

Haberin Devamı

İBB adayı Murat Kurum'un açıklamalarından satır başları...

6 Şubat'ta yüreğimizde büyük bir acı ile uyandık. Bir taraftan acı ile karşı karşıyasınız ama bir yandan da müdahale etmek zorundasınız. Polis telsizi ile birlikte iletişim kurabilmek adına hızlı bir şekilde harekete geçtik. Ne söyleyeceğinizi bilemiyorsunuz. İçiniz dolu. Ama bir taraftan da kucağında çocuğuyla gelen bir baba bana 'Allah devletimize zeval vermesin' diyor.

Bu acıları yaşadık. Hem de dünyada eşi benzeri görülmeyen bir seferberlik başlattık. Arama kurtarma ekipmanlarımızı sevk ettik. 11 ilde eş zamanlı arama kurtarma çalışmalarımızı başlattık. Her gün bir ilde ilçeleriyle birlikte geziler yaptık.

Ne acı bir tesadüf. Geçtiğimiz gün helikopter kazasında şehit olan polisimizin kardeşi ile yardımları ulaştırdık.

Haberin Devamı

"VERDİĞİMİZ SÖZLERİ HEP TUTTUK"

Hamdolsun 3 ayda dünyada eşi benzeri yoktur böyle bir çalışmanın. 180 bin konutun inşasını başlattık. Şimdi de teslim ediyoruz. O günkü hüznün yerini bugünkü anahtarını almış mutluluklarına şahit oluyoruz.

Depremzede kardeşlerimiz bir yıl sonra evlerine geçiyorlar. Biz onlara hep sözümüzü tuttuk. Elimizi afet bölgesinden çekmeyeceğiz. Gitmediğimiz köy, belde kalmadı.

Milletimize ne söz verdiysek hepsini tuttuk. Bu vesileyle bir kez daha depremlere hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

"KİMSEYİ AÇ VE AÇIKTA BIRAKMADIK"

Biz depremle birlikte yaşamayı öğrenmek zorundayız. Gerek 99 depremi, gerek en son Pazarcık depreminde milyon dolarlık kayıplar oldu. Tüm dünya pandemi, enflasyon krizi süreci yaşarken 11 ili etkileyen bir afet oluyor. 11 il etkileniyor ve siz o 11 il için kenetleniyorsunuz, ayağa kalkıyorsunuz. Biz orada elimizden gelen her şeyi yaptık. Hamdolsun kimseyi aç ve açıkta bırakmadık.

Oradaki demografik yapıyı da koruyarak o bölgenin ihtiyacı neyse ona göre ihtiyacı gideriyoruz. İnşallah hep birlikte ayağa kaldıracağız.

Kriz doğru yönetilmiş ki milletimiz destek olmuş. Oradaki sürecin algısı doğru yönetilmiş ki insanlar bu vaatlere inanmış. O zamanlar muhalefet ne vadetmişti. Milletimiz sayın Cumhurbaşkanından yana irade ortaya koydu ve rekor derece oy aldık. Puanı halk verdi ve 28 Mayıs seçimlerinde sayın Cumhurbaşkanımızı yeniden başkan yaptılar. Bugün depremzede kardeşlerimize ağıza alınmayacak laflar ettiler ama onlar Cumhurbaşkanımıza güvendiler ve güvenleri boşa çıkmadı.

Haberin Devamı

"HALKIMIZIN CUMHURBAŞKANIMIZA GÜVENİ BOŞA ÇIKMADI"

Kriz doğru yönetilmiş ki milletimiz destek olmuş. Oradaki sürecin algısı doğru yönetilmiş ki insanlar bu vaatlere inanmış. O zamanlar muhalefet ne vadetmişti. Milletimiz sayın Cumhurbaşkanından yana irade ortaya koydu ve rekor derece oy aldık. Puanı halk verdi ve 28 Mayıs seçimlerinde sayın Cumhurbaşkanımızı yeniden başkan yaptılar. Bugün depremzede kardeşlerimize ağıza alınmayacak laflar ettiler ama onlar Cumhurbaşkanımıza güvendiler ve güvenleri boşa çıkmadı.

"İSTANBUL'DA BEŞ YILDA 650 BİN KONUTU DÖNÜŞTÜRECEĞİZ"

Bu konuda dertli olan İstanbulluların hepsi aynı düşünüyor. Hazırladığımız projeler öyle maket değil inanın bunların hepsi yapılmış, gerçek projeler, sokakta insanların birleştirdiği o İstanbul medeniyetini yaşadığımız, huzurun, yeşilin bir anlayışı ortaya koyacağız ve bu maksatla beş yıl içerisinde 650 bin konutun dönüşümünü sağlayacağız.

Haberin Devamı

Sempozyum yaparak dönüşüm olmaz. Dönüşüm yapacaksınız icraat yapacaksınız, milletinizle el ele vereceksiniz ortaya koyacaksınız. 100 bin de kiralık konut yapacağız ve bu konutlar da satılmayacak. Bütünleşik bir afet yönetim planı ortaya koyacağız. İstanbul'umuzun dijital ikizini oluşturacağız.

Naci Hocamızla uzun zamandır görüşüyoruz. Hem Türkiye'nin hem de dünyanın kabul ettiği bilim insanımız. Bu konuda sizinle çalışabilir miyiz dediğimizle 'tabi ki' dedi.

İstanbul'da depreme karşı ne yapabiliriz diye sorduğumuzda bize ışık tuttu.

31 MART VURGUSU: İSTANBUL'U DÖNÜŞTÜRMEK ZORUNDAYIZ

İstanbul dönüşmeli. Biz İstanbul'u dönüştürmek zorundayız ve 31 Mart'ta İstanbullular bunun kararını verecek.

Bu dönüşümün içinde Büyükşehir Belediye olarak biz olacağız, ilçe belediyelerimiz olacak, uzman görüşleri olacak, Kandilli'deki Haluk Hocamızla da Naci Görür Hocamızla da çalışacağız.

Siyaset yapılacak bir durum yok. Parti ayrımı gözetemezsiniz.  

ATATÜRK HAVALİMANI'NA AFET YÖNETİM MERKEZİ KURACAĞIZ

Bakanlıklarla, merkezi yönetimle, muhalefetle niye kavga edelim. Ne kadar uyumlu çalışırsan o kadar güçlü olursun. İsterim ki İstanbul'un sorunlarıyla ilgili herkes ilgili olsun.

Haberin Devamı

Milletimizin yararına olan her projeye biz destek olduk. Milletimiz istifade edecekse niye engel olalım.

EKREM İMAMOĞLU'NA CEVAP

Ekrem İmamoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözleri ile ilgili de konuşan Kurum;

Gündemi İstanbul dışına çekme amaçlı, saygı ifadelerinden uzak bir siyasetle bir yere varamazsınız. Hatay'ın oradaki suyunu kim getirdi. Konya Büyükşehir getirdi. Sen koca Büyükşehir Belediyesiysen niye 10 bin konut yapmadın, niye oradaki altyapıyı çözme iradesini ortaya koymadın.

Lafa geldi mi çok laf. Bunu söyleyecek yüzleri yok. Heybeleri boş. İstanbul'da verdiği vaatlerinin hiç birini tutmamış bir irade şimdi kalkmış insanları böyle söyleyerek samimiyetten uzak bir şekilde kutuplaştırıyor. Gündemi yine İstanbul dışına çıkartıyor. İstanbul'un meselesi değil, İstanbul'un metrosu, konutu, afeti değil, vatandaşın çilesi değil. Gündem ne? Ekrem Bey'in gündemi farklı gündemlere taşıma, burayı basamak görme meselesi. Bunu artık öğrendik. Bu senaryolar artık bitti.

Depreme karşı hiçbir adım atmayacaksınız, 115 bin konut sözü verip 5 bin konut yapacaksınız. Samimi gibi gelip şimdi de Hatay'dan bahsedeceksiniz. Sizin samimiyetinize kim inanır?

"ONLARA DESTEK OLMAK İÇİN ORADAYDIM"

İstanbul'un kaynağını doğru kullanırsanız İstanbul'a da yeter Türkiye'ye de yeter. Kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Yarı zamanlı belediyecilik yapmayacağız. 31 Mart'ta İstanbulluların başkanı olmayacağım. İstanbulluların kardeşi olarak hareket edeceğim. Bugüne kadar rezerv alan ilan edilmiş, mağdur olmuş hiçbir vatandaşımız yok.

Bizim açıkladığımız sosyal konutlardan konut almış vatandaşlarımız, 5 bin 750 tane hak sahibi vatandaşımız ve onların belli talepleri vardı. Bu talepler doğrultusunda hepsiyle bir araya geldik, saatlerce dinledim. Sağ olsun TOKİ Başkanlığımız, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız da yapılabilecek her şeyi yapmak için de bir çalışma başlattılar. Yapılabilecek indirimleri ve bu manada KDV'den dolayı, taksitlerle ilgili talepleri vardı. Ve bu taleplerin hepsini dinledik. Onlar adına bir şeyler yapmak adına mücadele ettim. Kısmen de sevindirdiğimi düşünüyorum. Onlara destek olmak için ordaydım. Gelinen süreçte inşaat malzemelerine gelen artışlar, KDV açıklandığı zaman yüzde 1'miş şimdi Maliye Bakanlığımızın düzenlemesiyle KDV yüzde 10'a çıktı. KDV de niye yüzde 1 değil de 10 diyorlar. Hemen dedik ki ilgili arkadaşlarla konuştuk sağ olsun.

TRAFİK SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

2019'da yüzde 47 olan trafik yoğunluğu 2024'te yüzde 64'e, trafik saatlerinde ise yüzde 90'a çıkmış. 2034'e kadar projelerimiz ile raylı sistem kullanımını yüzde 26'dan yüzde 48'e yükselteceğiz.

İSTANBULLULAR YEŞİLLE İÇ İÇE YAŞAYACAK

2040'ta sıfır emisyon hedefi koyduk. İstanbullular yeşille iç içe yaşayacak. Metro gitmeyen hiçbir ilçe kalmayacak. Biz şehri Batı'da Silivri, Doğu'da Tuzla'ya kadar genişletmek ve bu manada her ilçeye eşit hizmet sunmak zorundayız.

Bu hizmetleri yapmazsak insanlar mecbur merkezde oturur. Bu kapsamda 151 tane kavşak yapmayı planlıyoruz Mahmutbey Kavşağı gibi. Ataköy de var. Ataköy Kavşağı da yapacağız.

AK PARTİ'DEN 'GERÇEK BELEDİYECİLİK' YEMİNİ

Murat Kurum "31 Mart akşamı tüm belediye başkanları bu yemini edecek" dedi. Kurum 'Gerçek belediyecilik' yeminini okudu.

"Doğruluk ve dürüstlükten ayrılmayacağıma, Hemşerilerimiz arasında hiçbir ayrım yapmayacağıma, Anayasa ve yasalardan ayrılmayacağıma, Kamu kaynaklarını namusum ve şerefim bilerek amacı dışında harcanmasına göz yummayacağıma, Dezavantajlı kesimleri gözeteceğime, Sosyal politikaları güçlendireceğime, Belediye hizmetlerinin gecikmeden ve kaliteli şekilde icrası için azami gayret sarf edeceğime, Belediye hizmetleri karşısında herkesin eşit olduğu gerçeğinden hareketle adaletten şaşmayacağıma, Emaneti hakkıyla ve lâyıkıyla taşıyacağıma, Milletim hemşehrilerim ve tarih önünde namusum, şerefim ve kutsal kitabımız üzerine yemin ederim"

GENÇLERE MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE

Genç girişimcilere 100 bin TL hibe verilecek. 100 bin kişiye tam donanımlı ofis imkanı sağlanacak. İlk kez evlenen gençlere 50 bin TL beyaz eşya desteği verilecek. Her öğrenciye 10 bin TL burs verilecek.

Öğrenciye özel su tarifesi hayata geçirilecek. Toplu ulaşımda yüzde 40 indirim. Memleketine giden öğrenciye biletinin yarısını biz karşılayacağız. Öğretmenlere indirimli ulaşım imkanı sağlayacağız. Kamu okullarında çalışan öğretmenler faydalanıyordu biz özel okullarda çalışan öğretmenleri de bu kapsama alacağız. İSMEK'i canlandıracağız. Böylelikle herkes meslek sahibi olacak.

Her mahallede 7-24 kreş hizmeti olacak. 0-6 yaş çocuğu olan anne ve babalar ücretsiz ulaşım hakkına sahip olacak. Okullara beslenme, temizlik ve güvenlik desteği verilecek.