Ekonomi Müteahhitlerden deprem bölgesine 5 milyarlık destek

Müteahhitlerden deprem bölgesine 5 milyarlık destek

Paylaş
Müteahhitlerden deprem bölgesine 5 milyarlık destek

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), deprem bölgesinin yeniden imarına destek vermek için karar aldı.

TMB, “Sektörümüzdeki artan girdi maliyetleri ve küresel konjonktürdeki olumsuzlukların sebep olduğu çok ağır şartlara rağmen aldığımız karar çerçevesinde, üstlenmiş bulunduğumuz kamu projelerine ait 2022 yılından bakiye alacaklarımız ile yapımı halen devam eden ya da bu yıl içinde imzalanacak projelere ait 2023 yılında tahakkuk edecek hak edişlerimizden yüzde 1’i deprem bölgesindeki yeniden imarı için bağışlanacaktır” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

AFAD’A AKTARILACAK

2023 yılında yapılacak inşaat yatırım tutarının takribi 450-500 milyar TL olacağı öngörüsü ile müteahhitler tarafından yapılacak yeniden imar faaliyetine katkının 4.5-5 milyar TL’ye ulaşması hedefleniyor. Açıklamada, “Kamu kuruluşlarının, kendileri ile sözleşmeleri olan meslektaşlarımızdan birer muvafakatname alarak, tahakkuk aşamasında yapılacak her hak edişin yüzde 1’ini söz konusu firma adına AFAD hesabına bağış olarak aktarmalarını öneriyoruz. Sözleşmesi olmayan üyelerimizin de bu mertebelere paralel yapacakları bağışlarla, yardım miktarı daha büyük tutarlara ulaşacaktır” denildi.

İSTANBUL İŞ DÜNYASININ GÖZÜ KULAĞI 10 İLDE

82 TIR VE 8 UÇAK

İstanbul iş dünyasının kalbi deprem bölgesindeki 10 il için atıyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Tasnif ettiğimiz yardımlar bugüne kadar 82 TIR ve 8 uçak ile bölge illerinde ihtiyaç sahiplerine ulaştı. Güncel ihtiyaçları anbean takip ediyoruz. Bölgede yeni neye ihtiyaç varsa, ilgili kurumlardan bilgileri almaya devam ediyoruz. İş dünyası olarak üzerimize bir görev daha düşüyor. Üyelerimizi depremde zarar gören ve İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerimize yerleştirilen depremzedelere istihdamda öncelik vermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘İSO YAŞAM KENTİ’

İstanbul Sanayi Odası (İSO), depremin yaşandığı bölgede normal hayata yeniden dönüşe güçlü ve kalıcı katkı sağlamak amacıyla “İSO Yaşam Kenti” kurmaya hazırlanıyor. İSO, bu çerçevede, ilk etapta 1000 adet konteynerlik bir “İSO Yaşam Kenti” oluşturacak. İSO’nun yaşanan olağanüstü felaketin acılarını dayanışma halinde sarabilmek amacıyla oluşturacağı konteynerlerde, bölgedeki barınma ihtiyacına dayanıklı bir şekilde katkıda bulunacak şekilde iki oda, mutfak ve tuvalet-banyo olacak.

YARDIMLAR HIZ KESMİYOR

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), bünyesindeki şirketlerin bölgedeki tüm binalarını afetzedelerin barınma ve beslenme ihtiyaçlarını sağlayacak şekilde kullanıma açtı. Bugüne kadar ELDER üyeleri tarafından toplamda 9 bin 125 kişiye barınma imkanı sağlandı.

Haberin Devamı

IC Holding ve IC Vakfı, 1500 kişinin konaklayacağı ve günlük 5 bin kişiye yemek sunulacak yaşam alanını İskenderun’da hizmete açıyor. Mersin Büyükeceli’de ise kuruluma hazır olan prefabrik kamp ile 6 bin vatandaşın barınma ve gıda ihtiyacı karşılanacak. Grup ayrıca Antalya’daki otellerini 647 afetzedeye açtı.

Çekmeköy Müteahhitler Derneği (ÇEKMÜDER) ve Akar Yapı tarafından 5 TIR insani yardımlarla dolu ısıtıcı, battaniye, çadır, bebek maması, çocuk bezi, kuru gıda, su gönderimi yapıldı. Vinç ve personel gönderimi de gerçekleştirildi.

Zorlu Grubu, çalışanlarının yardımlarının da yer aldığı 6 TIR yardım malzemesini bölgeye ulaştırdı. Zorlu Tekstil’den 20 bin battaniye ve Vestel’den 7 bin ısıtıcı AFAD’a bağışlandı. Korteks’in ve Meta’nın arama kurtarma ekipleri bölgede çalışırken, Eataly ve Zorlu PSM çalışanı aşçılar, yemek yapıyor.

Ünlü Yatırım Holding, depremzedelere ayni ve nakdi bağış ve yardımda bulunulması için 5 milyon TL’ye kadar fon ayırdı.

100 DEPREMZEDEYE İŞ

Haberin Devamı

Gür-Sel Turizm Taşımacılık, 25 otobüsünü şehirlerarası, 15 otobüsünü şehiriçine depremzedelerin farklı yerlere nakillerinde kullandı. Şu ana kadar 3 bin depremzedeyi taşıdı.

Aroma, AFAD ve Kızılay koordinasyonunda su, meyve suyu, gıda, hijyen malzemeleri ve giysi gibi temel ihtiyaç ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

Patiswiss Çikolata, AFAD’a 1 milyon TL nakdi yardım yaptı. Ayrıca 100 depremzedeyi Ankara fabrikasında hemen işe alabileceğini açıkladı.

20 ŞUBAT’A KADAR UZATTI

SunExpress, bugüne kadar 125 özel uçuşla deprem bölgesinden 9 bin 400’den fazla kişiyi tahliye etti. Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Hatay ve Mardin kalkışlı tüm ücretsiz yurt içi uçuşlarını 20 Şubat’a kadar uzattı.

Yeşilay, depremzedelere psikososyal destek sağlamak amacıyla 258 klinik psikolog ve 125 sosyal hizmet uzmanının görev yaptığı, Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) Psikososyal Destek Hattını hayata geçirdi. 444 98 01 numaralı hattan hizmet veriliyor.

ToptanTR.com, bölgedeki yurttaşların ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve bölgedeki birimlerle koordineli çalışarak yola çıkardıkları yardımları deprem bölgesine ulaştırdı.

Haberin Devamı

Bee’O Propolis, tüm yardım çalışmalarını resmi ve STK’lar aracılığıyla işbirliği halinde yürüttü. İTÜ Mezunları Eğitim Vakfı aracılığıyla bağışta bulundu. Ayrıca kurumsal bağışlarını AFAD, AHBAP, AKUT ve KIZILAY’ a yaparak destek verdi.