Ekonomi 'Müthiş Türk kızı' olarak tanınıyor! Merkez Bankası'na ilk kadın başkan

'Müthiş Türk kızı' olarak tanınıyor! Merkez Bankası'na ilk kadın başkan

Paylaş
'Müthiş Türk kızı' olarak tanınıyor! Merkez Bankası'na ilk kadın başkan

Eğitim ve çalışma hayatı başarılarla dolu olan Hafize Gaye Erkan, Merkez Bankası Başkanlığı görevine atandı. Erkan böylece Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olarak tarihe geçti. ABD’deki en etkin 40 genç sıralamasında birinci olan Hafize Gaye Erkan, kariyerine Goldman Sachs’ta başladı, First Republic Bank, Marsh, Tiffany&Co gibi bir çok kurumda üst düzey yöneticilik yaptı.

MEHMET ŞİMŞEK'İN EKONOMİ EKİBİ

Haberin Devamı

Seçimlerin ardından gözler merakla beklenen ekonomi yönetimindeydi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen cumartesi ekonomi yönetimini belirlemiş ve geminin kaptan köşküne Mehmet Şimşek’i atamıştı. Şimşek’le birlikte Merkez Bankası yönetiminin değişeceği, başkanlık için Hafize Gaye Erkan’ın isminin geçtiği konuşuluyordu. Beklenen Cumhurbaşkanı atama kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. ABD’de bulunduğu mevkilerde başarılarıyla adından ‘Müthiş Türk Kızı’ olarak söz ettiren Erkan, Merkez Bankası’nın ilk kadın ve en genç (41) başkanı olarak tarihe geçti.

ÜNİVERSİTEYİ BİRİNCİLİKLE BİTİRDİ

Elazığlı makine mühendisi bir baba ve matematik öğretmeni annenin tek çocuğu olarak dünyaya gelen Hafize Gaye Erkan, İstanbul Erkek Lisesi’ni ikincilikle bitirdi. Üniversite sınavlarında Türkiye 26’ncısı olan Erkan, 1997’de Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünü kazandı. Bölümünü birincilikle bitiren Erkan, Stanford, Princeton başta olmak üzere dünyaca ünlü 9 üniversiteden burs teklifi aldı ve tercihini Amerika’daki Princeton’dan yana kullandı. Hafize Gaye Erkan, Princeton’da ‘Operasyon Araştırmaları ve Finansal Mühendislik’ alanında doktora yapmayı tercih etti.

Haberin Devamı

PRINCETON TARİHİNDE BİR İLK OLDU

2 yıl süren ve 12 dersten oluşan doktora programını 1 yılda tamamlayan Erkan, Princeton Üniversitesi’nin 276 yıllık tarihinde programı 1 yılda bitiren ilk öğrenci oldu. Princeton Üniversitesi daha sonra doktora derecesi için gerekli minimum çalışma süresini 1 yıl olarak değiştirdi. Ardından Harvard Business School’un İleri Yönetim Programı ve Stanford Graduate School of Business Liderlik Yönetici Programı’nı tamamladı. Erkan ayrıca Amerika’daki ‘en genç finans profesörü’ unvanını kazandı. Üstün başarılarıyla dikkat çeken Hafize Gaye Erkan’a, dünyaca ünlü finans kurumlarından ve dev şirketlerden teklif yağdı.

BATIK BANKAYI DEVLER LİGİNE ÇIKARMIŞTI

İLK GOLDMAN SACHS’DA BAŞLADI

Princeton’daki eğitimini tamamlamasının ardından, aldığı teklif üzerine tercihini 2005 yılında Goldman Sachs’dan yana kullanan Erkan, burada görev yaptığı 9 yıl boyunca ABD’deki büyük bankalar ile sigorta şirketlerinin yönetim kurulları ve üst düzey yönetim ekiplerine bilanço yönetimi, stres testi ve sermaye planlaması, risk yönetimi, birleşme ve satın alma konularında danışmanlık hizmeti verdi. 2014 yılında First Republic Bank’ta çalışmaya başlayan Erkan, burada çalıştığı yaklaşık 8 yıl süresince eş icra kurulu başkanı (Co-CEO), başkan, yönetim kurulu üyesi, yatırım direktörü, mevduat direktörü ve risk eş direktörü olarak görev yaptı.

Haberin Devamı

FONUN 10 KAT ARTMASINI SAĞLADI

Erkan, göreve geldiğinde Federal Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (FDIC) tarafından yönetilen bankanın aktifleri sadece 20-25 milyar dolar civarındaydı. Erkan, bankada başarılı bir kariyere imza attı ve bankanın fonlarının yaklaşık 10 kata kadar (250 milyar dolar) büyümesinde rol oynadı. Bir başka deyişle yıllar öncesinde batmış bir bankayı Amerika’nın en büyük bankalarından biri haline getirdi. Aralık 2021’de ani bir kararla görevinden istifa etti. 1 Mayıs 2023’te ise First Republic Bank battı ve bu da ABD’de yılın üçüncü banka iflası olarak kayıtlara geçti. Banka daha sonra JP Morgan’a satıldı. Bankanın batmasında Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz artırım kararları etkili olmuştu.

Haberin Devamı

SON DURAĞI MARSH OLDU

185 yıllık geçmişi olan dünyanın en fazla tanınan mücevher ve tasarım şirketlerinden biri olan Tiffany&Co’nun Yönetim Kurulu Üyeliği’ni de yapan Hafize Gaye Erkan’ın son durağı, risk, strateji ve insan alanlarında dünyanın önde gelen profesyonel hizmetler firması olan 85 binden fazla çalışanı bulunan Marsh McLennan olmuştu ve bu şirkette yönetim kurulu üyeliği yapıyordu. Erkan, hem eğitim hayatında hem de kariyerindeki başarılarıyla adından ‘Muhteşem Türk Kızı’ olarak söz ettirdi. Erkan ayrıca ABD’deki finans kuruluşları arasında en genç CEO olmayı başardı.

EN GENÇ BANKA CEO’SU

San Francisco Business Times’ın 2018’deki araştırmasına göre, Amerika’nın en büyük 100 bankasında başkan veya CEO unvanına sahip 40 yaşın altındaki tek kadın olan Erkan, aynı yıl San Francisco Business Times’ın ‘40 Yaş Altı 40 Listesi’ ile Crain New York Business’ın “40 Yaş Altı 40 Listesi”nde yer aldı. Erkan, 2019 yılında da Crain’s’in ‘Bankacılık ve Finans Sektöründe Önemli Kadınlar Listesi’ ile American Banker’ın ‘İzlenmesi Gereken Kadınlar Listesi’ne girdi. Bankacılık, yatırım, risk yönetimi, teknoloji ve dijital inovasyon konularında uzmanlığa sahip olan Erkan, Princeton Üniversitesi Yöneylem Araştırması ve Finansal Mühendislik Bölümü Danışma Konseyi’nde de görev yapıyor.

Haberin Devamı

DÜNYA BASININDA GENİŞ YER BULDU

Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan’ın atanması dünya basınında geniş yer buldu. Uluslararası ajanslar Erkan’ın kariyerine ve Türkiye’nin ilk kadın TCMB başkanı olduğuna dikkat çekti:

  • Bloomberg, atama ile ilgili ‘Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, daha geleneksel para politikasına dönüş sinyali verebilecek bir hareketle Şahap Kavcıoğlu’nun yerine yeni merkez bankası başkanı olarak Hafize Gaye Erkan’ı atadı’ değerlendirmesinde bulundu.
  • İngiliz Financial Times bu gelişmeyi ‘Erdoğan, eski First Republic eş CEO’sunu Türkiye’nin merkez bankası başkanı olarak atadı’ başlığı ile okurlarına duyurdu. CNBC ise ‘Hafize Gaye Erkan’ın Türkiye’nin yeni merkez bankası başkanı olması, para politikasında potansiyel bir dönüm noktasına işaret ediyor’ dedi.
  • Yunan Proto Thema ‘Erdoğan, ABD bankacılık yöneticisini merkez bankası başkanı olarak atadı’ başlığını atarken, Kathimerini faiz politikasında bir değişikliğin beklenebileceğini yazdı.
  • Alman Spiegel bu gelişmeyi ‘Erdoğan, ABD’li finans müdürünü merkez bankası başkanı olarak atadı’ başlığı ile okurlarına duyurdu.